Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie SMPS coborator de la 220 de putere medie-mare

Vizitator florinel_is_76

Postări Recomandate

Nu...deci e clar vorbim de putere continua...puteti sa radeti de mine, dar nu am inteles ceva in formula tmax^Umax...

Umax este tensiunea maxima in primar, impartita la 2, din cate am citit, dar tmax ce este? Adica sa fi fost putin mai explicit...cred ca zic o prostie, sa-mi fie cu iertare...temperatura maxima?

Link spre comentariu

Nu , tmax este timpul de conducție maxim. @marian a fost mai explicit și a scris ton_max . Eu credeam că ai priceput despre ce se face vorbire ....

Link spre comentariu

... iar Bmax depinde de miez si e 100mT uzual (mergi pe varianta asta).

In cazul acesta, la un Ei 33, cum calculez nr.de spire necesar in primar?

Sa luam formula:

(Umax*Ton_max)/(Bmax*S)

Acum sa vedem daca am inteles ceva....Umax este 220V, iar redresat si filtrat ar veni cam....1,41x220=310,2, rotunjind la 311V. Din ce am citit prin acest topic, totul se rotunjeste "in sus".

Deci Umax=311/2=> 155V, rotunjind 160.

Ton max...cum se afla?

Link spre comentariu

Chiar că ”Nu e niciodată prea târziu ... să înveți” Tu ai mai amânat , deocamdată. Bietul Marian , cât timp și energie a investit el în topicuri pe care nu le citește nimeni.

Link spre comentariu

Atunci am sa recitesc...inseamna ca acest lucru mi-a scapat.

Intr-adevar Marian mi se pare unul din cei mai activi useri, cu solutii imediate. Vreau sa-i respect munca, deci voi reciti totul, de la capat. intr-adevar am trecut destul de rapid prin topik...

Link spre comentariu

Acum ca am reusit sa realizez sursa din schema de mai jos, de doua ori si functioneaza ok, as vrea sa o dotez cu un ETD49 si ceva tranzistori mai puternici...as putea scoate 5-600W din ea?Schema e mai jos pentru a nu se face confuzii....

Cat ai reusit sa scoti din acea schema fara modificari?

Mina de aur....tastand "smilex teorie smps"....cum de nu m-am gandit....

Editat de cristian_98
Link spre comentariu

Puterea maxim obtenabila de la o anumita schema depinde de mai multi factori, tine de tot lantul de putere incepand de la puntea redresoare care converteste tensiunea alternativa a retelei intr-una continua cu care se poate lucra, condensatorii electrolitici care filtreaza aceasta tensiune, ei sunt de fapt rezervorul de energie necesar primarului, tranzistorii de putere folositi si felul cum comanda este adaptata la capacitatile lor, transformatorul folosit ( la care sunt multe "chestii" limitatoare asa cum @UDAR a aratat ), chiar si redresarea din secundar... etc. Tie @Cristian iti lipsesc tare multe cunostinte de baza in domeniul comutatiei si e greu sa intelegi acum prea multe, tocmai de asta te-am trimis sa citesti...

http://www.elforum.info/topic/4128-sursa-coboratoare-in-comutatie-de-la-220/page-108?do=findComment&comment=969514

Intra acolo si citeste ( de 2-3-4 ori la rand, sau de cate ori este nevoie pana intelegi ce scrie acolo ), as avea de adaugat faptul ca perioada de conductie este 1/F, unde "F" este frecventa.

http://www.elforum.info/topic/4128-sursa-coboratoare-in-comutatie-de-la-220/page-109?do=findComment&comment=969641

Aici explic motivul pentru care la sursele nestabilizate numarul de spire este mai mare.

Link spre comentariu

Cat ai reusit sa scoti din acea schema fara modificari?

Mina de aur....tastand "smilex teorie smps"....cum de nu m-am gandit....

Undeva la maxim 200w...

Link spre comentariu
Vizitator zburlyx

Ia posturile de la marian si smilex (sunt cele mai lungi in topicul asta,  imposibil sa le ratezi chiar daca sunt peste 100 de pagini), printeaza-le pe coala impreuna cu datasheet-urile (inclusiv cele de la trafuri) si schema, citeste din scoarta in scoarta si da din condei la calcule... Nu vreau sa fiu rau, dar altfel e multa vorba si prea putin intelegi DE CE sunt anumite valori.

Si eu aveam de gand sa folosesc EI33. Dupa discutii cu marian si calcule am ajuns sa bobinez un ETD44.

Eu unul acum ma chinui sa gasesc miezuri E19 pentru traful de curent (s-au spart cand am recuperat trafurile mici)...

Sursa stabilizata cu IRS2153D (cam acelasi drac cu IR2153, doar ca are dioda in interior + curent mai mic de alimentare) e fezabila sau mai bine merg pe varianta SG3525 sau TL494?

Link spre comentariu

IR2153 nu poate fi stabilizat deoarece nu se poate regla factorul de umplere . S-au făcut încercări , nu știu cât de reușite , de convertoare quasi rezonante cu IR2153 , reglajul făcându-se prin varierea frecvenței . În principiu , eu zic că cine vrea stabilizare să folosească altceva .

Link spre comentariu

Nu vad rostul folosirii unui IR2153,la o sursa stabilizata. Nu e conceput pentru asa ceva, in plus, protectia la scurt circuit e dificil de implementat. Exista integrate ce nu au aceste neajunsuri si costa putin mai mult, vreo 15 roni, fata de 3 roni, IR2153. E vorba de UC3846, cu care se poate face o sursa stabilizata, cu limitare de curent....

Link spre comentariu

Exista diferite modalitati de protectie pentru IR2153, insa niciuna pentru stabilizare, s-a spus de ce, nu detine AE intern, la el umplerea este permanent maxima, nu este destinat unei surse stabilizate, dar de cele mai multe ori nici nu este nevoie de stabilizare, majoritatea ceribntelor aici pe forum am observat a fi pentru alimentarea de amplificatoare, situatie in care lipsa stabilizarii este chiar indicata.

@Zburlix, pentru ce anume ai nevoie de sursa?

Link spre comentariu
Vizitator zburlyx

SMPS + LM317 si cum am IRS2153D pe aici as fi incercat cu el. Cand depaseste tensiunea de iesire (dupa 317) o anumita valoare blochez smps-ul sa pastrez diferenta rezonabila pentru 317. Practic, smps-ul in regim de pre-regulator.Acum desenez scheletul, in varianta finala va fi si un uC pentru monitorizare si comanda, dar ala o sa comande regulatorul liniar.

Editat de zburlyx
Link spre comentariu

Acuma inteleg, am mai vazut ceva subiecte pe ideea asta de preregulator cu 317 dar mie unul mi se pare risipa de energie si material pentru beneficii foarte mici, oricum ai da-o curentul maxim disponibil este destul de mic. Nu te poti folosi de 2153, deja s-a spus de ce, mergi pe 494 sau 3525.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări