AdR!@N Postat Aprilie 7, 2014 Partajează Postat Aprilie 7, 2014 Sa ai grija ca cele din sursele de TV sunt pentru flyback si au intrefier, nu sunt bune pentru halfbridge. Intre EI28 si E30 nu e mare diferenta, te-ar ajuta in cazul in care are fereastra de bobinaj mare si iti permite un numar de spire mare. Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 7, 2014 Partajează Postat Aprilie 7, 2014 ^Subscriu, trafurile din TV sunt cu intrefier, nu sunt potrivite la semipunte. Tot prin surse ATX ar trebui sa gasesti trafuri, minim EI33, preferabil EI40, ar trebui sa fie destul de ok, acuma depinde si ce anume vrei sa alimentezi cu sursa respectiva. Link spre comentariu
Freddy19 Postat Aprilie 7, 2014 Partajează Postat Aprilie 7, 2014 intrefierul este cumva spatiul acela liber (cam de 1mm ) dintre miezurile celor doua bucati tip ”E” ?...Si as mai vrea , daca se poate, sa mi detaliati si mie putin, acea formula de calculare a numarului de spire!....Si,cum pot afla perioada, exprimata in nanosecunde, atunci cand este vorba de o frecventa de 25khz sau de 30khz....? Link spre comentariu
UDAR Postat Aprilie 7, 2014 Partajează Postat Aprilie 7, 2014 Freddy19. Te rog din suflet să nu te superi dar dacă nu știi să calculezi perioada când cunoști frecvența, mai citește înainte de a face surse în comutație. Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 7, 2014 Partajează Postat Aprilie 7, 2014 @UDAR subliniaza intemeiat un adevar pe care eu am incercat sa-l ocolesc, dar nu se poate, la drept vorbind nici nu ma asteptam sa ma lovesc de atatea lipsuri cat privesc teoria, si e al naibii de greu sa reusesti o sursa in comutatie cand nu cunosti nici detaliile de baza ale functionarii sale. As fi dispus sa ofer ceva lamuriri dar sincer sa fiu acum nu mai sunt sigur de unde sa incep, deoarece nu am de unde sa stiu ce anume cunoaste colegul si ce nu, si astfel sa pot evita referirea superficiala la subiecte pe care el poate nu le cunoaste prea bine sau chiar deloc...Hai sa luam taurul de coarne, sa incerc macar asa de amorul artei cate ceva. @Freddy19 spune-mi te rog, intelegi ideea de semnal PWM? stii cum functioneaza un integrat care ofera asa ceva? Link spre comentariu
Freddy19 Postat Aprilie 7, 2014 Partajează Postat Aprilie 7, 2014 da!Acel integrat controleaza cei doi mosfeti, alternativ!Adica...., in timp ce l deschide pe unul dintre ei, celalalt ramane inchis si tot asa,si astfel, pe bobina primara ajunge tensiune pozitiva fata de punctul de inseriere al celor doi condensatori de filtraj din alimentare ,pt o perioada foarte scurta de timp, iar dupa aceea, mosfetul din bara de tensiune pozitiva se inchide, si se deschide celalalt din bara negativa, iar acest lucru se petrece foarte rapid....mai exact,la 45khz....si astfel se creaza un curent alternativ in bobina primara, cu acea frecventa!Este bine pana aici ? Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 7, 2014 Partajează Postat Aprilie 7, 2014 Da, este corect, simplist spus dar e ok. Totusi n-ai raspuns si la intrebarea legata de PWM, stii ce este un semnal PWM si cum arata el? Link spre comentariu
Freddy19 Postat Aprilie 7, 2014 Partajează Postat Aprilie 7, 2014 Acela ar fi (cel din prima poza)? Dupa cum cred eu,acela este un semnal de unda dreptunghiulara, cu un ciclu de lucru de 50% !!!Adica, perioada in care , este prezenta tensiunea de x volti, este egala cu perioada de 0 volti,(adica atunci cand mosfetii sunt inchisi )!....Stiu ca mai exista de asemenea si semnal, de unda triunghiulara, dar in cazul de fata,este vorba de unda dreptunghiulara!In a doua poza, am reprezentat grafic, semnalul care ajunge in bobina primara a trafului,dupa cum am crezut eu! Link spre comentariu
Dr.L Postat Aprilie 7, 2014 Partajează Postat Aprilie 7, 2014 semnal sinusoidal de unda dreptunghiulara Ori e sinuosoidal, ori dreptunghiular!Ala din poza e dreptunghiular. Link spre comentariu
Freddy19 Postat Aprilie 7, 2014 Partajează Postat Aprilie 7, 2014 ooops!!Am gresit!!cel sinusoidal, este cel din poza! Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 7, 2014 Partajează Postat Aprilie 7, 2014 @Freddy19 incearca pe viitor sa eviti expresiile astea: ...semnal sinusoidal de unda dreptunghiulara...semnal sinosoidal, de unda triunghiulara...Altfel risti sa starnesti zambetele interlocutorilor. Semnalul Sinus este una, Triunghi alta, dreptunghi alta, toate 3 sunt diferite unul de celalalt si nu trebuiesc confundate. Ca sa vezi cum arata fiecare in parte poti cata pe gugle Sinus wave, Triangle wave, Sguare wave. Acuma sa reveni la oile noastre ( sau la miei, ca tot se apropie pastele ). PWM vine de la Pulse Width Modulation, adica este un semnal dreptunghi la care modularea se face pe latimea semnalului, adica se modifica timpul cat semnalul este pe High/Plus fara a influenta si frecventa. Semnalul de jos are o latime de puls mai mica decat cel de sus, adica se spune ca avem acolo o umplere mai mica, frecventa insa este aceeasi. In caz ca te descurci cu inglisu: http://en.wikipedia.org/wiki/Pulse-width_modulation O sa incerc maine sa-mi fac timp si sa revin cu ceva date concrete despre sursa ta. Link spre comentariu
Freddy19 Postat Aprilie 7, 2014 Partajează Postat Aprilie 7, 2014 Va multumesc mult pentru bunavointa de a ma ajuta! Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 8, 2014 Partajează Postat Aprilie 8, 2014 Hai sa mai insistam putin pe semnalul PWM, asta datorita cererii tale de a ti se spune cum aflii timpul de la o frecventa data, vreau sa ma asigur ca intelegi exact ce este semnalul si cum se exprima el, in ce termeni si la ce parametrii ne putem referi. Asadar iata un semnal dreptunghiular cu umplere 50%: Umplerea este asa cum spuneam mai sus timpul cat semnalul se afla pe plus. Am facut desenul de mai sus si am scris in el diversi parametrii, analizeaza-l atent. Asa cum ai observat acolo frecventa si timpul sunt inversul unul celuilalt, spre exemplu daca avem o frecventa de 50Khz, atunci timpul este 1/50000, adica 20uS, sau 0,00002S; sau invers daca avem un timp dat anume, sa zicem cei 20uS atunci frecventa este 1/20uS, sau 1/0,00002=50000, adica 50kHz. Am desenat si o succesiune de semnale dreptunghiulare care sa sugereze variatia umplerii, se incepe de la umplere de 90%-primul, si se ajunge pana la 10%-ultimul: Retine ce este "T" din desenul anterior, adica timpul unui ciclu complet, asa cum se poate observa desi umplerea variaza timpul unui ciclu complet ( care ciclu complet este format din Ton+Toff ) este de fiecare data acelasi, astfel incat si frecventa este implicit aceeasi, ceea ce se modifica este umplerea, adica proportia dintre cat dureaza Ton fata de "T". Dupa ce confirmi ca ai inteles acestea putem trece la calculul trafului tau cu mentiunea ca nu ai ales inca un traf, dar eu voi merge pe EI40 pentru exemplificare urmand ca apoi tu sa poti adapta la oricare alt traf fara intrefier. Link spre comentariu
costyy86 Postat Aprilie 8, 2014 Partajează Postat Aprilie 8, 2014 La sursa de mai jos, in portile mosilor am pus rezistente de 5R6 nemaiavand 4R7, tranzistori am folosit SPP11N60C3.Alimentat cu bec 100w in serie, functiona ok, am scos becu, am alimentat fara bec,(nu apucase sa se descarce condensatori din secundar), fuciona ok.Am oprit alimentarea si am lasat sa se descarce condensatori din secundar 3x1000uf, si cand am alimentat a sarit Ir2153 in aer...si cred ca si rezistenta de 82R, nu am mai apucat sa verific, voi verifica deseara inclusiv mosfeti care cred ca si ei au crapat in urma celei intamplate Ir-ului..Sa fie problema de la acele rezistente din poarta tranzistorilor? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum