Dr.L Postat Martie 24, 2014 Partajează Postat Martie 24, 2014 Arata bine (in afara de electroizolatie, dupa cum ai si spus).Buna ideea cu separarea galvanica, dar o sa-ti mai trebuiasca o sursa auxiliara care sa le alimenteze.Poti pastra tot dupa dupa driveri (inclusiv) si pt alte circuite de comanda, de ex SG3535 sau TL494.IR2110 are curent micut de comanda si daca trz de putere bubuie, moare si el (si eventual alce chestii din partea de comanda), ceea ce nu e cazul cu drivere + trafuri de comanda. Dar trebuie sa mai faci si trafurile... alegerea e a ta. Link spre comentariu
giongiu Postat Martie 25, 2014 Partajează Postat Martie 25, 2014 Cu IR2110, se poate comanda mosfeti care sa duca lejer 1Kw, pana la 100Khz. Am testat asa ceva, in plus, e folosit chiar in invertoare de sudura. viewtopic.php?f=210&t=165169&p=1497818#p1497818Un alt avantaj , folosind pinul SD, comandat cu un traf curent, se poate obtine o protectie la supracurent foarte eficienta. E drept ca distrugerea finalilor este fatala si pentru el...Dar la cat costa, nu cred ca e o problema. Link spre comentariu
mario_xx Postat Aprilie 3, 2014 Partajează Postat Aprilie 3, 2014 Salutari.M-am apucat de o sursa, schema clasica cu ir2110 si sg3525, cablaj 100x150 mm, realizat prin metoda...carioca, cablajul e proiectat de mine , componentele sunt din surse PC recuperate, mai putin sg-ul si ir2110 care urmeaza sa-l cumpar, am facut traf curent si stabilizare cu zennere. Ce nu inteleg cum sta treaba e frecventa oscilatorului: am Rt 10k, Ct 1nF si Rd 330r, dupa formula ar fi 1/((0.7*10000+3*330)*0.000000001) care fac ~125KHz ... transformatorul e un erl35 dintr-o sursa PC chioara (adica nu-i de firma), probabil 3c90, sper. Frecventa pana la urma e 125KHz sau e jumate? Transformatorul lucreaza bine cu frecventa mentionata? ce riscuri exista? mosfetii sunt irfp450 si sursa auxiliara e un traf separat de placa.Aceasta sursa e prototip, am de gand sa mai fac inca 4, daca aveti sugestii pentru cablaj le ascult si va multumesc. Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 3, 2014 Partajează Postat Aprilie 3, 2014 Frecventa calculata de tine este corecta si este cea de la oscilator, pe traf va fi jumatate de atat, adica ceva mai mult de 60kHz. Folosesti traful asa sau il rebobinezi? Link spre comentariu
mario_xx Postat Aprilie 3, 2014 Partajează Postat Aprilie 3, 2014 Transformatorul e desfacut, urmeaza sa-l bobinez, am nevoie de +-40V, ma gandeam vreo 40 spire primar si 10*2 secundar si inca 2-3 spire pentru 2x12V, e drept, n-am calculat si nici nu prea stiu, astept sfaturiMultumesc! Link spre comentariu
Freddy19 Postat Aprilie 6, 2014 Partajează Postat Aprilie 6, 2014 Buna ziua!Am si eu o intrebare!As vrea sa testez schema atasata, dar cu unele modificari!As Putea sa pun in loc de IFR840, 2 IGBt-uri (IRG4BC40U) ? ....Si as mai vrea sa modific rezistenta dintre pini 2, si 3, cu una de 10k, iar cu ea, sa mai inseriez un semireglabil de 100k, ca sa pot regla frecventa de lucru a mosfetilor!...Schema respectiva, am facut o, si a functionat cu un bec de 60w inseriat pe alimentare, ca sa limitez curentul!! Cand am probat o direct, la priza, s-au ars mosfetii (ma gandesc ca din cauza ca erau pocnitori), si de aceea vreau sa i inlocuiesc cu IGBT uri,pt ca....ma gandesc ca o sa reziste mai bine la sarcini!....Sarma din primarul trafului am pus o de 0,7 iar secundarul de 2x0,7mm,iar traful a fost unul recuperat dintro sursa de PC... sursa care lucra cam la vreo 50khz(deci, nu cred ca a fost vorba de suprasaturatie a miezului ). Astept sfaturi, in privinta modificarii, pe care vreau sa o fac! Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 6, 2014 Partajează Postat Aprilie 6, 2014 viewtopic.php?f=41&t=7596&p=1504496#p1504496Acolo trebuia sa postezi, trateaza exact acest tip de surse. Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 7, 2014 Partajează Postat Aprilie 7, 2014 Postasem ceva ca si raspuns aicii aseara dar s-a pierdut data cu mutarea asa ca incerc sa reiterez cele ce am dorit sa subliniez.Schema este foarte simpla si prea multe erori nu se pot face, nu are nici un fel de protectie si asta este unul din dezavantajele simplitatii, si in special al 2153, o protectie cu adevarat performanta este greu de implementat doar la acest integrat ( un altul ar mai fi lipsa de soft start ). Eu cred ca poate o supradimensionare a condensatorilor de filtrare cumulata cu lipsa indictantelor dinaintea lr a provocat un varf de curent suficient de mare sa crape mosfetii. Evident asta este valabil doar in situatia in care iesirea a fost lasata libera, altfel daca sarcina a fost prea mare este normal ca lipsa protectiei sa cauzeze neplaceri.Traful de ATX functioneaza in aceeasi configuratie deci nu cred ca se pune problema saturatiei, insa se poate discuta de incalzire suplimentara ( o chestie probata ) atunci cand este folosit la astfel de surse ( nestabilizate ) spre deosebire de sursele ATX aici produsul Timp*Tensiune la numarator este cel maxim, asta face traful usor subdimensionat ca si numar de spire si deci pierderile in miez devin mai mari, dar nu cred ca poate duce la un esec imediat.IGBT-urile in principiu se comanda cam la fel ca mosfeturile deci ar trebui sa poata fi folosite fara modificari, insa cele propuse de tine nu cred ca merg, in pdf-ul lor vad o tensiune poarta-emitor maxim admisa de 15V iar IR2153 limiteaza alimentarea in porti la 15,6V... O alta problema la IGBT-uri ar fi saturatia uneori mai mare decat la mosfeti deci si pierderi mai mari. Concluzia ar fi ca eu consider ca tot niste mosfeti bine alesi ar trebui sa fie solutia, pentru pierderi cat mai mici trebuie atat capacitati mici cat si Rds-On mic, nu intotdeauna le poti satisface pe amandoua la acelasi msfet, solutia devine evident un compromis.Sunt destui mosfeti potriviti pentru semipunte, insa inainte de a mai testa ar trebui sa mai dai niste detalii. Acuma observa ca de fapt ai rebobinat traful, atunci cate spire ai dat in secundar si cate in primar? ce sarcina ai avut la teste pe iesire? ( daca a fost ), si ce condensatori de filtrare ai folosit?. Link spre comentariu
Freddy19 Postat Aprilie 7, 2014 Partajează Postat Aprilie 7, 2014 Pai, traful in cauza este un E28!(acest miez, este doar de test) In primar am dat 2x20 de spire, iar in secundar, 2x10 spire!!! Singura sarcina care a fost prezenta este acea rezistenta de 2w, care, la mine a fost de 7kohm, si nu de 6,8kohm, asa cum este in schema, iar ca filtraj, am avut 2x1000uf !...Si in legatura cu IGBT urile...!!....Eu ma gandeam ca sa le folosesc, deoarece, ulterior as vrea ca sa modific traful cu unul de TV (cu miezul mai mare ),si sa i maresc puterea de iesire ,deoarece, acele IGBT uri, vad ca sunt capabile de 20 de amperi , si as vrea ca sa mai cobor frecventa pe undeva pe la vreo 25khz, montand intre pinul 2 si 3 acel semireglabil inseriat cu acea rezistenta,si sa reglez semireglabilul in asa fel incat ,frecventa de lucru sa fie compatibila cu miezul!....Sau, as mai incerca cu 4 mosfeti, imperecheati 2 cate 2!!!Ar merge asa? Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 7, 2014 Partajează Postat Aprilie 7, 2014 Nu am reusit sa gasesc informatii despre acest miez, deci nici sectiunea nu sunt sigur care ar fi, dar mi se pare evident faptul ca ar trebui sa fie mai mic decat EI33 ( vizibil mai mic ) si acestuia din urma la sursele ATX i se dau de obicei in jur de 38 de spire, si retine ce am zis mai sus ca aici la surse nestabilizate unde umplerea este maxima, ar trebui si mai multe, nu stau sa calculez dar chiar si EI33 probabil ar cere 45-50 de spire, in timp ce tu la un miez mai mic ai pus doar 20 de spire, ceea ce este mult prea putin, tare ma tem ca tocmai saturatia miezului a fost "chestiunea" care ti-a pocnit mosfetii. La trafurile de comutatie nu poti pune fix cate spire vrei tu, nici macar de test, exista niste conditii destul de stricte care impun un numar minim de spire necesar functionarii sigure. Spune ce sectiune are miezul ala? Link spre comentariu
AdR!@N Postat Aprilie 7, 2014 Partajează Postat Aprilie 7, 2014 Marian, Freddy19 a spus ca a pus 2x20 de spire, deci 40 in total, numarul de spire este cam mic, dar nu chiar critic de mic. Pentru E28 (ferroxcube): effective area=83.7mmp Freddy19, cand ai alimentat prin bec, acesta se stingea complet, sau mai lumina foarte slab? Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 7, 2014 Partajează Postat Aprilie 7, 2014 Intr-adevar abea acum am observat ca era vorba despre 40 de spire... Multumiri pentru corectie @Adrian si cer scuze pentru eroarea proprie. Multumiri @Adrian si pentru lamurirea ariei, la 83mm^2, admitand o tensiune medie de 150V in primar si un Ton de 11uS ( cam pe acolo ar fi la frecventa lui ), inductia in miez rezulta undeva foarte aproape de 0,5T ceea ce mi se pare de-a dreptul enorm... bine, asta e parerea mea.PS: La o medie de 150V in primar, 11uS Ton, 83mm^2 si cam 0,15T, ar trebui 130 de spire in primar... Link spre comentariu
Freddy19 Postat Aprilie 7, 2014 Partajează Postat Aprilie 7, 2014 ...da, asa este, miezul este destul de mic!L-am masurat, si are o suprafata de 64mm patrati...banuiam ca, poate trebuiau mai multe spire in primar, dar in acelasi timp m-am gandit ca, frecventa de lucru este mare, si poate ca nu este nevoie!...Si, in timpul testului, becul a stat putin aprins!!....Si inca o intrebare : Acel termistor de pe alimentare, nu are cumva rol de, un fel de soft start? Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 7, 2014 Partajează Postat Aprilie 7, 2014 Mda, la 64mm^2 este si mai rau. Sa detaliez putin, conform valorilor din schema frecventa este pe la 45kHz, asta inseamna o perioada de 22,2uS, timpul mort se specifica in pdf a fi tipic cam 1,2uS, deci mai ramai 21uS care impartit la 2 rezulta 10,5uS ca si Ton; acuma la o medie de 150V in primar numarul de spire pentru o inductie de 0,15T ar fi de 164, la 40 de spire ale tale inductia fortata ar fi peste 0,6T, adica foarte mult, in conditiile astea nu prea are cum sa "mearga si asa"...NTC-ul de pe alimentare protejeaza puntea redresoare de socul incarcarii electroliticilor mari, nu se poate numi un softstart, valoarea sa este prea mica pentru asa ceva. Link spre comentariu
Freddy19 Postat Aprilie 7, 2014 Partajează Postat Aprilie 7, 2014 Eu mai am un miez E30, si alte miezuri, mai mari recuperate din surse TV! As incerca totusi, sa folosesc acel miez E30 , dar, cam cate spire sa-i dau in primar? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum