Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie SMPS coborator de la 220 de putere medie-mare

Vizitator florinel_is_76

Postări Recomandate

Bravo! Felicitari si din partea mea!Daca snubber-ul nu ia foc in sarcina inseamna ca ai biruit.Rezultatul este remarcabil cu doar 5V cadere de tensiune in sarcina.Spor,Mircea.

Link spre comentariu

Multumesc.O sa pun si ceva poze, sau videoclip, dar dupa ce fac si protectia, nu vreau sa fac vreo prostie...si sa ard tranzistori..cand am pus pe o nichelina aceasta s-a rupt de la contactul cu sursa..Snubberu e format din 470N si 2 rezistente de 100R/2W in paralel.

Link spre comentariu

Am mai reliazat o sursa tot cu IR2153 dar de aceasta data cu un ETD49.

Aceiasi problema ca la sursa de mai sus cu 2 trafuri este ca atuni cand am tras 300w din ea dupa aproximativ 5 minute a explodat siguranta de pe alimentare fiind de 5A si a decedat IR-ul, tranzistori vad ca au scapat....

Oare ce sa fie de vina? snubberul?

Este format din 2 rezistente in paralel de 100R/2w(nu am de 3w), si 470p

Rsdiatorul tranzistorilor si diopadelor est rece...a tranzistori folosesc SPP11N60C3.

Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image

Link spre comentariu

Marian a postat formula calcului puterii rezistentei din snubber pe pagina trecuta.Singura obiectie este valoarea tensiuni folosita in ecuatie.In sarcina datorita comutarii apar niste varfuri de tensiune mult mai mari decat valoarea folosita de Marian.Si cum puterea depinde de patratul tensiuni avem explicatia de ce ia foc rezistenta din snubber.Un mic comentariu as face si despre condnsatorul din snubber.Recomand o capsula foarte mare pentru a disipa mai bine caldura.Nu folositi polipropilena sau poliester.Ceramici pe tensiuni foarte mari sunt foarte buni. Ideal ar fi mica.O teorie mirobolizanta as putea sa injghebez. Aceste varfuri de tensiune au ajuns pe pinul 8 al IR-ului si....Foarte curios ca au scapat tranzistorii.Mircea.Sunt curios cum snubberesc cei care folosesc flyback.

Link spre comentariu

Da, este curios ca au scapat...Condensatorul este ceramic de 2kv, deci sa inteleg ca acele varfuri de tensiune foarte mari ce au ajuns pe pinul 8 este exact vina snubberului?.....o sa vad cum reusesc sa calculez alt smubber, nu prea ma pricep...Multumesc.

Link spre comentariu

Vârfurile de tensiune nu pot fi mult mai mari - la limită se deschid diodele antiparalel ale MOSFET (Tocmai de asta schemele de genul ăsta pot lucra cu MOSFET de tensiune mai mică decât flyback sau forward cu un tranzistor ). De ce crapă IR2153 și nu MOSFET în condițiile în care se arde siguranța - e într-adevăr ciudat. O ipoteză ar putea fi conducția simultană - nu știu cum. Mă gândesc de câteva postări la o întrebare și o pun totuși deși nu cred că e așa - nu cumva ai miez cu intrefier ?

Link spre comentariu

@Costy calculul snubberelor este totusi destul de simplu ( cel putin la forward ), intai condensatorul, se tine cont de capacitatea de iesire a mosfetilor-Coss la tensiunea de off din schema si se floseste un condensator de cca 4-6 ori mai mare decat acea capacitate pentru fiecare mosfet, daca se pune un singur snubber pe primarul trafului atunci valoarea condensatorului folosit se dubleaza. Spre exemplu in cazul tau semipunte cu SPP11N60C3, tensiunea la care se face off este cca 140V pentru semipunte, si din pdf-ul mosfetului specificat se poate gasi graficul capacitatilor care sugereaza un Coss de aproximativ 50pF la tensiunea de off mentionata, condul pentru snubber individual pe fiecare mosfet ar fi deci 50p*4...6, sa zicem de 5 ori capacitatea aia deci 250p, pentru un singur snubber pe primar dublezi capacitatea si obtii 500p, este ok si 470p. La rezistenta este si mai simplu, se alege o rezistenta care daca ar trece peste condensator ( adica in eventualitatea in care condul ar lipsi ) rezistenta aia ar consuma cam jumatate din curentul maxim de sarcina pentru tranzistorul respectiv, spre exemplu pentru 500W ( o cifra arbitrara ) la 140V curentul prin fiecare mosfet ar fi de aproximativ 3,6A, trebuie un rezistor care sa consume jumatate pe atat la acea tensiune, deci 140V/1,8A=77 hm; asta deasemenea valabil pentru varianta de snubber individual pentru fiecare msfet, daca se froloseste doar unul pe primar valoarea rezistentei se injumatateste, si ar fi circa 39 Ohm; puterea disipata de ea este C*F*U^2 => 0,00000000047*40000*19600=370mW; e doar un exemplu, nu sunt sigur de frecventa de lucru de la tine, am pus eu un 40Khz pentru exemplificare.Aceste valori ar fi indicat sa fie optimizate prin teste asistate de osciloscop unde se va urmari ca scilatiile sa fie cat mai scurte in timp si cat mai mici in amplitudine, deasemenea este imprtant ca si redresarea sa fie dotata cu snubbere, si acolo capacitatile pot fi de multe ori mai mari, deci varfurile de tensiune mai mari, varfuri care devreme ce apar pe secundar la momentul off, se vor reflecta si in primar si vor contribui la amplitudinea oscilatiilor.LE: Eu nu prea vad cum ar exploda siguranta de pe alimentare fara ca mosfetii sa pateasca ceva si nici IR-ul nu vad de ce s-ar arde daca mosfetii n-au nimic. Sa zicem ca siguranta ar putea crapa in eventualitatea in care una din diodele puntii redresoare de la retea s-ar strapunge si ar duce curent alternativ pe electrolitici, acestia evident ar "scurtcircuita" acea tensiune si inevitabil siguranta ar crapa, dar nu sunt sigur ca ar crapa si IR-ul din acest motiv. As zice sa verifici din nou mosfeturile cat mai atent, daca ele chiar sunt ok atunci spike-urile de pe traf n-au cum sa ajunga la IR, poarta mosfetului este izolata electric de canalul de conductie DS.

Link spre comentariu

Da, se pare ca o dioda din punte s-a defectat, are scurt, tranzistori ia-m mai verificat odata si sunt ok, deci si Ir este ok, desi puntea avea 10A si este noua, dar na, se mai intampla...Azi nu lucrez, dar maine o sa schimb puntea si eventual o sa caut si o rezistenta de 39R/5w sa pun in locul celor 2 de 100R in snubber.Multumesc.Off topic:O sa caut un osciloscop cat de curand, dar bugetul fiind restrans, nu prea am avut cum sa achizitionez...ar fi ok unul de maxim 10Mhz?

Link spre comentariu

Cred ca m-am exprimat gresit, sau cel putin incomplet, puntea din primar s-a defectat, o dioda din interiorul puntii.Pe secundar am folosit MUR860, acestea le-am avut la indemana 8A/600v.Iesire 2x55V nestabilizati, 1000uf/63v cate 4 in paralel pe ramura.Schema este cea cu IR2153, o atasez mai jos...

post-20529-139829771869_thumb.png

Link spre comentariu

@costyy86 ai inteles tu intrebarea gresit, am inteles ca redresarea de la retea s-a dus, de altfel chiar eu am lansat ipoteza asta. Intrebarea mea s-a referit la diodele redresoare din secundar/secundare si la ce snubber ai pus pe ele... Daca e sa ma iau dupa schema atunci snubber-ul de pe diode lipseste, fapt riscant spun eu, si un osciloscop ar ilustra mai bine motivul. Se gasesc osciloscoape pe forum la vanzari, nu e nevoie sa fie ceva extravagant, e suficient sa fie functional, cat despre frecventa ma indoiesc ca vei avea nevoie vreodata de mai mult de 10Mhz...

Link spre comentariu

Da, este acea schema, lipseste snubberele...asa a fost schema facuta de autor.Si acesta cum se calculeaza?Am vazut in schema de la SMPS ce s-a facut pe forum cea cu ir2110 si sg3525, cea la care @Tvicol a facut cablajele, avand tensiunea stabilizata de +/-50v ca snubberul este format din 100p si 15R/2w, dar aceasta sursa este stabilizata...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări