Marian Postat Februarie 11, 2014 Partajează Postat Februarie 11, 2014 Ei lasa ca nu e nimic grav, si eu m-am aprins putin nejustificat dincolo... As veni cu niste simulari ilustrative, este vorba despre efectul variatiei umplerii asupra configuratiei de sursa unde inductanta serie lipseste si unde culmea, unele scheme pretind ca sursa este stabilizata, va prezint cateva simulari cu umplere la 3 valori diferite pe 2 sarcini diferite: De la bun inceput trebuie precizat ca sursa semnalului PWM este una ideeala cu impedanta de iesire 0. Asa cum se poate observa in ciuda variatiei mari atat la umplere cat si la sarcina, tensiunea este relativ aceeasi, pentru a intelege mai bine ideea as aminti de asanumitele "peak detector" care se bazeaza tocmai pe proprietatea condensatorului de a se incarca la varf indiferent cat de "scurt" sau "lung" este acesta, acelasi lucru se intampla si aici in sursa, electroliticul de filtrare va detecta varful pulsului si se va incarca la aceeasi valoare indiferent de umplere. Iata insa ce se intampla atunci cand sursa de semnal este ceva mai realista si prezinta o impedanta de iesire mai mare de 0, am pus eu in serie cu generatorul o rezistenta de 100m Ohm ( in realitate poate fi mai mult sau mai putin, nu conteaza, important e principiul ): Acuma revenim la sursa ideala dar adaugam o inductanta serie dupa redresare, si iata ce se intampla: Diferenta este evidenta la orice nivel al umplerii zic eu, si asta tocmai penca asa se face stabilizarea, numai folosindu-se o inductanta serie. Link spre comentariu
costyy86 Postat Februarie 11, 2014 Partajează Postat Februarie 11, 2014 Am rebobinat trafu in felu urmator:Pentru primar am folosit 12 fire in paralel de 0.25mm, am bobinat jumatate din primar, apoi secundarul care era format din 35x0.25mm, si apoi celalalt primar.Tensiunea scade cam 3v chiar si la 500mA, dar am tras si 7A si nu a scazut mai mult de 4v.Sunt multumit de rezultete, multumesc pe aceasta cale in special lui @marian, si celorlalti pentru ajutorul acordat... Link spre comentariu
giongiu Postat Februarie 11, 2014 Partajează Postat Februarie 11, 2014 Marian, acum daca stau bine sa ma gandesc,cred ca am intalnit surse stabilizate, fara inductanta serie. Am vazut convertoare DC/DC, de la 12/24/48V, la cca 300V, folosite de regula in invertoare sinus pur, sau sinus modificat, la care lipsea inductanta serie. Dr.L, care a intalnit multe invertoare, poate spune daca asta e o regula, sau o exceptie. Daca e o regula, ma gandesc ca e ceva ce suplineste inductanta serie, in cazul asta, poate inductanta de scapari, sau rezistenta secundarului, habar n-am. Aici poate intervine cineva cu mai multa experienta... Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 11, 2014 Partajează Postat Februarie 11, 2014 Poate sunt si flyback situatie in care inductanta nu mai este necesara pentru stabilizare. Am vazut chiar si aici pe forum un amplif auto ieftinache cu ceva probleme la sursa ridicatoare care se folosea de 494 si caruia ii lipsea inductanta serie dar avea bucla de reactie, personal imi pastrez ideea ca la forward in conditii normale stabilizarea este imposibila fara inductanta.@costyy86 4V la 7A pentru o sursa nestabilizata mi se pare destul de ok, pana la urma e imposibil sa obtii tensiune fixa in acest mod. Asadar felicitari pentru reusita de pana acum si pentru rabdarea si vointa de care ai dat dovada, e placut sa vezi ca nu se renunta asa usor cand se da de primul obstacol. Link spre comentariu
giongiu Postat Februarie 11, 2014 Partajează Postat Februarie 11, 2014 Nu sunt flyback, sunt contratimp sau punte, de aceea nu-mi explic lipsa inductantei. Poate n-o pun din economie, bazandu-se doar pe pierderi, habar n-am. Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 11, 2014 Partajează Postat Februarie 11, 2014 La forward tip push-pull factorul de umplere este destul de mare deci inductanța necesară este destul de mică . E posibil ca inductanța de scăpări a trafo + fire + ESL a condensatorilor ( la electroliticii clasici nu e de neglijat ) + ce-o mai fi , să ajungă. ( Așa , la limita de a nu distruge MOSFET-ii) Link spre comentariu
costyy86 Postat Februarie 11, 2014 Partajează Postat Februarie 11, 2014 @costyy86 4V la 7A pentru o sursa nestabilizata mi se pare destul de ok, pana la urma e imposibil sa obtii tensiune fixa in acest mod. Asadar felicitari pentru reusita de pana acum si pentru rabdarea si vointa de care ai dat dovada, e placut sa vezi ca nu se renunta asa usor cand se da de primul obstacol. Am reusit in primul rand datorita tie ,iti multumesc pentru rabdarea si generozitatea ta de a ma indruma.. Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 11, 2014 Partajează Postat Februarie 11, 2014 Daca lipseste inductanta de pe iesire, atunci varfurile de curent vor fi mult mai mari, in sspecial la factor de umplere mai mic.Si tensiunea de pe iesire va varia puternic cu sarcina...O lipsa tipica chinezariilor in care se reduc costurile, ca fiabilitatea si buna functionare nu conteaza!Si la flyback se poate adauga o inductanta d-asta, pt micsorarea varfurilor de curent! Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 11, 2014 Partajează Postat Februarie 11, 2014 Doctore, iartă-mă , dar nu te-am înțeles cu inductanța la flyback. Dacă o pui după condensator nu prea micșorează vârfurile de curent. Dacă o pui înainte ( în serie cu dioda ) nu faci decât să mărești inductanța echivalentă de scăpări stricând transferul și mărind vârfurile din primar. Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 11, 2014 Partajează Postat Februarie 11, 2014 Nu mai stiu detaliile. Vazusem metoda asta intr-o carte despre surse in comutatie. Daca prezinta interes, o sa revin. Preferabil in subiectul 'totul despre surse', unde se incadreaza teoria. Link spre comentariu
giongiu Postat Februarie 11, 2014 Partajează Postat Februarie 11, 2014 Daca gresesc, va rog sa ma corectati, dar la flyback, energia e transmisa sarcinii, atunci cand mosfetul din primar e bocat. Daca la forward inductana limiteaza cresterea curentului prin mosfet, aici ce rost ar mai avea, mosfetul fiind deja blocat? Link spre comentariu
bolek Postat Februarie 12, 2014 Partajează Postat Februarie 12, 2014 Si iar se ajunge la dilema inductantei vazuta:1)ca parte a filtrului trece-jos (LC) de iesire sau 2)ca element de acumulare de energie magnetica in Toff. Eu as zice ca diferenta o face numai cantitatea de energie pe care o vehiculeaza inductanta respectiva.Daca e comparabila cu ce se livreaza prin transferul direct, atunci e acumulator de energie (gen bobinoiul de iesire din invertoarele de sudura); daca e mult mai mica, e filtru LC pt riplu. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 12, 2014 Partajează Postat Februarie 12, 2014 ...element de acumulare de energie magnetica in Toff...Imi permit o scurta corectie, energia in inductanta serie se stocheaza la Ton, si la Toff se elibereaza in condensator si deci catre sarcina. Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 12, 2014 Partajează Postat Februarie 12, 2014 @bolek. Nu știu cum ai ajuns la acea ”dilemă” . Acolo era vorba despre forward aici este vorba despre flyback. Link spre comentariu
bolek Postat Februarie 12, 2014 Partajează Postat Februarie 12, 2014 @marian: m-am exprimat gresit, am vrut sa zic "in Ton pentru Toff" .@UDAR: daca nu e nici o dilema,poti te rog sa le arati celor care intreaba aici, care inductante sunt pt riplu, si care au efectiv rol in acumularea de energie...eventual pt fiecare sursa prezentata in poze ....ca daca stia toata lumea precis la ce foloseste fiecare bobina, nu cred ca mai postau...parerea mea. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum