ciup Postat Februarie 4, 2007 Partajează Postat Februarie 4, 2007 IS incepator sa nu va miratzi daca pun intrebari aproastadar am shi eu intraberi legate de LEDuri daca ma putetzi ajuta , auzisem de la mai multe pers ca pot lega un LED la 220V AC in serie cu o rezistentrza de 100KOhm .Intrebarile mele is : 1.conteaza orientarea ledului in cazu asta (daca el permite trecerea curentului intr-un singur sens)? 2Cum pot calculza de cat W trebuie sa fie rezistentza? 3.Cum pot sa aflu W la LEDuri , sau/si tensiunea maxima la care rezista ? Link spre comentariu
Yo4You Postat Februarie 4, 2007 Partajează Postat Februarie 4, 2007 In primul rand curentul de la priza este alternativ oricum ai pune ledul in serie cu rezistorul de 100kilo trebuie sa luminezeCalculul este simplu avand in vedere consumul mic al unui led 10-15ma tu trebuie sa limitezi curentul prin acel rezistor sa-i dai un consum de maxim 15ma si ledul va luminaO formulaa de calcul U/I*R unde U = tensiunea I=intensitatea iar R rezistentza in ohmi Din aceasta relatzie poti deduce foarte simpluEu itzi zic sa pui o rezistentza de 68-70kilo ohm in serie cu ledul :smt003 Link spre comentariu
zal Postat Februarie 4, 2007 Partajează Postat Februarie 4, 2007 Ledurile obisnuite, adica cele mici pina in 7-8mm diametru, lucreaza la 1,4-1,7Vcc in functie de culoare si la un curent maxim de 25mA. Uzual ca sa nu se arda foloseste-l la vreo 15mA. Ca sa nu pui o rez. de wattaj poti folosi un condensator de 22-47nF/630Vcc (de preferat cu corpul din plastic) si o rez. de 2,2-10kOhmi la 1/2W in functie de led si iluminarea dorita.Bafta! Link spre comentariu
Yo4You Postat Februarie 4, 2007 Partajează Postat Februarie 4, 2007 Zal eu aveam bagate in inrerupatorul de la camera un led inseriat cu un rezistor de 68-70kilo /0,25W si nu s-a ars , mi se pare inutil acel condensator :supz: Ca vine vorba dai tu la un led 25ma si sa vezi ce fain face in cateva zile e pe duca :smt003 lumea limiteaza la 10-15ma Link spre comentariu
one Postat Februarie 4, 2007 Partajează Postat Februarie 4, 2007 Intrucat prin led circula o singura alternanta, curentul mediu pe cele 2 alternante este jumatate din cel calculat.Deci daca avem 25mA curent mediu , atunci pe o alternanta vom avea 12.5mA. 100KΩ cred ca e putin cam mult. Este recomandata o dioda in paralel cu led-ul, dar pusa in sens invers.Condensatorul reduce tensiunea fara disipatie termica, astfel se pot folosi rezistente de putere mai mica. Este necesar ca, in acest caz, led-ul sa aiba o dioda antiparalel, pentru ca acest condensator sa poata functiona. Link spre comentariu
Kreator Postat Februarie 4, 2007 Partajează Postat Februarie 4, 2007 Este necesar ca, in acest caz, led-ul sa aiba o dioda antiparalel, pentru ca acest condensator sa poata functiona.... si in primul rand pt a nu avea o tensiune inversa pe led periculoasa, tensiune ce-l va strapunge sigur! Link spre comentariu
zal Postat Februarie 6, 2007 Partajează Postat Februarie 6, 2007 Yo4You ma mir ca nu cunosti metoda de scadere a tensiunii de retea pe un consumator prin condensator serie, doar e folosita de cel putin 100 ani.Se foloseste de la lampi cu neon pina la motoare (infasurarile de sens) si incarcatoare de acumulatori. Sa nu te intreb si eu daca esti student la electr...Daca intr-un intrerupator gasesti o rez. de ordinul 68-180kOhmi si max. 1/2W, elementul luminos e sigur un bec cu neon, botezat ''led'' de turcii care s-au apucat de electrotehnica si aprovizioneaza piata. Link spre comentariu
MiniTehnicus Postat Februarie 6, 2007 Partajează Postat Februarie 6, 2007 Led-uri rosii 1,4v tensiunea de deschidereLed-uri verzi 2,3vLed-uri albastre 2,6vCele de uz comun au un curent de 10-15mA, iar cele superluminescenteun curent de 3-5mA pentru functionare normala.O schema de alimentare la 220v uzuala si testata este urmatoarea: condensator de 100nF/250v inseriat cu rezistenta de 2,2k - 5,1k in functiede consum inseriat cu led(care are in paralel o dioda redresoare montata invers) condensatorul reduce tensiunea de retea rezistenta asigura limitarea curentului prin led si are puterea de 0,2-0,5W dioda montata in paralel protejeaza led-ul sa nu depaseasca tensiunea inversa de strapungere si sa nu se arda.( de obicei 1N4007) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum