Vizitator danyy_d Postat Ianuarie 6, 2007 Partajează Postat Ianuarie 6, 2007 80 de led-uri {acelea de la banalele brichete} legate in serie merg direct la priza de 220v :smt006 Link spre comentariu
bogdan_ Postat Ianuarie 6, 2007 Partajează Postat Ianuarie 6, 2007 pai depinde de culoare...rosii, verzi, galbene, da, dar tot mai ai nevoie de alte piese.abastre sau albe nu vor merge neaparat. oricate pui, mai trebuie sa pui cel putin inca 2 componente: o dioda si o rezistenta in serie cu ledurile. dioda trebuie pusa pentru ca, desi un led se aprinde cand aplici tensiune doar intrun singur sens, el poate fi distrus de tensiuni inverse, deci pui dioda ca sa aplici doar tensiune directa care sa le aprinda. apoi rezistenta trebuie pusa pentru a limita curentul prin leduri. valoarea o calculezi in functie de tensiunea ledurilor si numarul lor. Link spre comentariu
Vizitator Amos Postat Ianuarie 19, 2007 Partajează Postat Ianuarie 19, 2007 teoretic:dapractic:nu preaai nevoie de tensiune continuaiti trebuie o dioda redresoare care sa tina curentul consumat de led-uri si o capacitatedaca le legi in serie se vor aprinde dar cum sigur nu ai sa gasesti 80 led-uri la fel ,la fel de sigur se vor arde intr-un efect uniform accelerat unul cate unul. :wav: Link spre comentariu
Blind Postat Ianuarie 19, 2007 Partajează Postat Ianuarie 19, 2007 Ledurile se pot alimenta si in curent alternativ. (eu am testat cu o antichitate galbena inseriata cu un rezistor de 1k, alimentarea fiind pe la vre-o 6-7V in gol)PS: La 220V nu m-as baga, pentru ca nu rezist tentatiei de a nu pune mana pe firele ledurilor Link spre comentariu
bogdan_ Postat Ianuarie 20, 2007 Partajează Postat Ianuarie 20, 2007 PS: La 220V nu m-as baga, pentru ca nu rezist tentatiei de a nu pune mana pe firele ledurilorImi aduce aminte de....mine daca le legi in serie se vor aprinde dar cum sigur nu ai sa gasesti 80 led-uri la fel ,la fel de sigur se vor arde intr-un efect uniform accelerat unul cate unulPoate vrei sa spui ca daca le legi in paralel...se va intampla asta, pentru ca prin legare in paralel ai aceeasi tensiune pe ele, dar unele vor primi curent mai mare, altele mai mic. Asa se vor arde unul cate unul cum spui tu. Daca le legi in serie, sa ars unu....nu mai merge toata seria.Daca vrei sa le alim de la 220, eu zic sa folosesti o punte redresoare, sa redresezi, un condensator de filtrat de vreo 10-20uF si o rezistenta de limitare a curentului, dar atentie la puterea rezistentei, probabil trebuie de cativa W, se calculeaza. Link spre comentariu
gaby Postat Ianuarie 20, 2007 Partajează Postat Ianuarie 20, 2007 Poti sa le alimentezi in serie direct la 220V cu conditia sa pui in paralel cu fiecare led o rezistenta :yawinkle: Link spre comentariu
Yo4You Postat Ianuarie 20, 2007 Partajează Postat Ianuarie 20, 2007 Inseriez 77 de leduri si vor lumina Acuma vine vorba de unde dreq atatea leduri :smt003 Sau poti baga un led in priza inseriat cu un rezistor intre 47kilo ohm-100kilo ohm Link spre comentariu
MifTy Postat Ianuarie 20, 2007 Partajează Postat Ianuarie 20, 2007 Poti sa le alimentezi in serie direct la 220V cu conditia sa pui in paralel cu fiecare led o rezistenta :yawinkle:în paralel???păi şuntezi ledul cu rezistenţa aia!!! Link spre comentariu
Vizitator Amos Postat Ianuarie 22, 2007 Partajează Postat Ianuarie 22, 2007 pentru bogdan:ledurile se fac sarma cand ceva nu le placedaca le legi in paralel cu rezistenta pe fiecare totul e okdaca le legi serie(la 220v)si unul sau mnai multe se "alinta"tensiunea pe celelalte va creste direct proportional cu numarul de led-uri care cedeazadeci........nu sunt prea mester dar am experimentat asa ceva si nu prea a iesit(legate serie) Link spre comentariu
csl1131 Postat Ianuarie 26, 2007 Partajează Postat Ianuarie 26, 2007 in serie merge sa le legi doar daca toate sunt la fel.. m-am jucat eu demuult cand nu am avut ce face cu numaistiu cate leduri si puse pe un traf de 140Vcc (la 220 nu aveam suficiente leduri la fel) si a mers.. oricum ideea e sa pui eventual si o rezistenta caz sa limitezi curentul daca e vrea problema... Link spre comentariu
one Postat Ianuarie 28, 2007 Partajează Postat Ianuarie 28, 2007 Pune-le in serie in 2 grupuri a jumatate din numarul de led-uri si o rezistenta in serie. Valoarea rezistentei o pui 22KΩ si daca nu iti place cum lumineaza o mai modifici.Leaga-le astfel incat la un moment dat sa circule curentul numai prin unul dintre grupuri.Ce atatea complicatii cu redresare?Am pus de mai multe ori led-uri in serie si au mers exact la fel.Daca sunt aceeasi culoare si din acelasi lot, adica le cumperi pe toate odata, lumineaza la fel.Nu am figurat toate led-urile, de aceea lantul pare intrerupt. Link spre comentariu
vsurducan Postat Ianuarie 28, 2007 Partajează Postat Ianuarie 28, 2007 80 de led-uri {acelea de la banalele brichete} legate in serie merg direct la priza de 220v :smt006Ce-ar fi daca ai lega in antiparalel doua cate doua si apoi le-ai lega pe toate in serie ?. O alternanta ar aprinde un led din grupul de doua, cealalta alternanta pe celalat led.Led-ul prin definitie se comanda in curent, caderea de tensiune pe el este o cauza a curentului care-l strabate si a tehnologiei de realizare ( a materialului semiconductor utilizat: galiu-arsen, galiu-indiu-arsen etc). 220V CA efectiv inseamna 316V virf la varf. Presupunem ca toate led-urile au aceea si culoare si caderea de tensiune pe un LED este de 1.6V la un curent mediu de 10mA (adica led-urile sunt rosii, galbene sau portocalii). 80x1.6= 128V. E nevoie de o rezistenta de limitare pe care sa cada restul de tensiune 220V-128V= 92V. Puterea rezistentei limitatoare trebuie sa fie R * I^2 ( I la patrat ori R)) sau U^2/R ( U patrat pe R) iar valoarea ei R = U/I adica 92V/10mA Cat este valoarea rezistentei si ce putere disipa?Cat este curentul varf la varf prin LED-uri ?De ce este nevoie sa limitezi tensiunea inversa pe LED (fie prin redresareaunei alternante fie prin montarea in antiparalel cu LED-ul a unei diode sau a unui alt LED) ? :smt003 Link spre comentariu
one Postat Ianuarie 28, 2007 Partajează Postat Ianuarie 28, 2007 Ce-ar fi daca ai lega in antiparalel doua cate doua si apoi le-ai lega pe toate in serie ?.Ar fi exact ceea ce am zis eu mai devreme.Fiecare alternanta trece prin jumatate dintre led-uri.Am facut si desen, he he. Link spre comentariu
vsurducan Postat Ianuarie 29, 2007 Partajează Postat Ianuarie 29, 2007 Ce-ar fi daca ai lega in antiparalel doua cate doua si apoi le-ai lega pe toate in serie ?.Ar fi exact ceea ce am zis eu mai devreme.Fiecare alternanta trece prin jumatate dintre led-uri.Am facut si desen, he he.Pai postati desenul sa-l vada si altii ca e greu tare de comunicat in scris... :yawinkle: Link spre comentariu
zal Postat Februarie 1, 2007 Partajează Postat Februarie 1, 2007 Si ca fapt divers, ledurile montate in serie nu au nevoie de rezistente in peralel ca condensatorii, ele au si proprietatea de a stabiliza tensiunea (in cazul asta doar pe ele insele). De aceea se mai si folosesc in unele amplificatoare in generatoarele de curent constant.Pentru 1 led alimentat la 220Vca am folosit un cond. de 22nF/630Vcc in serie cu o rez. de 2,2-22Kohmi/0,25-0,5W in functie de intensitatea luminoasa dorita. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum