Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

adevarat sau fals


Vizitator danyy_d

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • one

    3

  • Yo4You

    3

  • zal

    3

  • bogdan_

    2

Top autori în acest subiect

pai depinde de culoare...rosii, verzi, galbene, da, dar tot mai ai nevoie de alte piese.abastre sau albe nu vor merge neaparat. oricate pui, mai trebuie sa pui cel putin inca 2 componente: o dioda si o rezistenta in serie cu ledurile. dioda trebuie pusa pentru ca, desi un led se aprinde cand aplici tensiune doar intrun singur sens, el poate fi distrus de tensiuni inverse, deci pui dioda ca sa aplici doar tensiune directa care sa le aprinda. apoi rezistenta trebuie pusa pentru a limita curentul prin leduri. valoarea o calculezi in functie de tensiunea ledurilor si numarul lor.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator Amos

teoretic:dapractic:nu preaai nevoie de tensiune continuaiti trebuie o dioda redresoare care sa tina curentul consumat de led-uri si o capacitatedaca le legi in serie se vor aprinde dar cum sigur nu ai sa gasesti 80 led-uri la fel ,la fel de sigur se vor arde intr-un efect uniform accelerat unul cate unul. :wav:

Link spre comentariu

Ledurile se pot alimenta si in curent alternativ. (eu am testat cu o antichitate galbena inseriata cu un rezistor de 1k, alimentarea fiind pe la vre-o 6-7V in gol)PS: La 220V nu m-as baga, pentru ca nu rezist tentatiei de a nu pune mana pe firele ledurilor

Link spre comentariu

PS: La 220V nu m-as baga, pentru ca nu rezist tentatiei de a nu pune mana pe firele ledurilor

Imi aduce aminte de....mine :)

daca le legi in serie se vor aprinde dar cum sigur nu ai sa gasesti 80 led-uri la fel ,la fel de sigur se vor arde intr-un efect uniform accelerat unul cate unul

Poate vrei sa spui ca daca le legi in paralel...se va intampla asta, pentru ca prin legare in paralel ai aceeasi tensiune pe ele, dar unele vor primi curent mai mare, altele mai mic. Asa se vor arde unul cate unul cum spui tu. Daca le legi in serie, sa ars unu....nu mai merge toata seria.Daca vrei sa le alim de la 220, eu zic sa folosesti o punte redresoare, sa redresezi, un condensator de filtrat de vreo 10-20uF si o rezistenta de limitare a curentului, dar atentie la puterea rezistentei, probabil trebuie de cativa W, se calculeaza.
Link spre comentariu
Vizitator Amos

pentru bogdan:ledurile se fac sarma cand ceva nu le placedaca le legi in paralel cu rezistenta pe fiecare totul e okdaca le legi serie(la 220v)si unul sau mnai multe se "alinta"tensiunea pe celelalte va creste direct proportional cu numarul de led-uri care cedeazadeci........nu sunt prea mester dar am experimentat asa ceva si nu prea a iesit(legate serie)

Link spre comentariu

in serie merge sa le legi doar daca toate sunt la fel.. m-am jucat eu demuult cand nu am avut ce face cu numaistiu cate leduri si puse pe un traf de 140Vcc (la 220 nu aveam suficiente leduri la fel) si a mers.. oricum ideea e sa pui eventual si o rezistenta caz sa limitezi curentul daca e vrea problema...

Link spre comentariu

Pune-le in serie in 2 grupuri a jumatate din numarul de led-uri si o rezistenta in serie. Valoarea rezistentei o pui 22KΩ si daca nu iti place cum lumineaza o mai modifici.Leaga-le astfel incat la un moment dat sa circule curentul numai prin unul dintre grupuri.Ce atatea complicatii cu redresare?Am pus de mai multe ori led-uri in serie si au mers exact la fel.Daca sunt aceeasi culoare si din acelasi lot, adica le cumperi pe toate odata, lumineaza la fel.Nu am figurat toate led-urile, de aceea lantul pare intrerupt.

Link spre comentariu

80 de led-uri {acelea de la banalele brichete} legate in serie merg direct la priza de 220v :smt006

Ce-ar fi daca ai lega in antiparalel doua cate doua si apoi le-ai lega pe toate in serie ?. O alternanta ar aprinde un led din grupul de doua, cealalta alternanta pe celalat led.Led-ul prin definitie se comanda in curent, caderea de tensiune pe el este o cauza a curentului care-l strabate si a tehnologiei de realizare ( a materialului semiconductor utilizat: galiu-arsen, galiu-indiu-arsen etc). 220V CA efectiv inseamna 316V virf la varf. Presupunem ca toate led-urile au aceea si culoare si caderea de tensiune pe un LED este de 1.6V la un curent mediu de 10mA (adica led-urile sunt rosii, galbene sau portocalii). 80x1.6= 128V. E nevoie de o rezistenta de limitare pe care sa cada restul de tensiune 220V-128V= 92V. Puterea rezistentei limitatoare trebuie sa fie R * I^2 ( I la patrat ori R)) sau U^2/R ( U patrat pe R) iar valoarea ei R = U/I adica 92V/10mA Cat este valoarea rezistentei si ce putere disipa?Cat este curentul varf la varf prin LED-uri ?De ce este nevoie sa limitezi tensiunea inversa pe LED (fie prin redresareaunei alternante fie prin montarea in antiparalel cu LED-ul a unei diode sau a unui alt LED) ? :smt003
Link spre comentariu

Ce-ar fi daca ai lega in antiparalel doua cate doua si apoi le-ai lega pe toate in serie ?.

Ar fi exact ceea ce am zis eu mai devreme.Fiecare alternanta trece prin jumatate dintre led-uri.Am facut si desen, he he.
Link spre comentariu

Ce-ar fi daca ai lega in antiparalel doua cate doua si apoi le-ai lega pe toate in serie ?.

Ar fi exact ceea ce am zis eu mai devreme.Fiecare alternanta trece prin jumatate dintre led-uri.Am facut si desen, he he.
Pai postati desenul sa-l vada si altii ca e greu tare de comunicat in scris... :yawinkle:
Link spre comentariu

Si ca fapt divers, ledurile montate in serie nu au nevoie de rezistente in peralel ca condensatorii, ele au si proprietatea de a stabiliza tensiunea (in cazul asta doar pe ele insele). De aceea se mai si folosesc in unele amplificatoare in generatoarele de curent constant.Pentru 1 led alimentat la 220Vca am folosit un cond. de 22nF/630Vcc in serie cu o rez. de 2,2-22Kohmi/0,25-0,5W in functie de intensitatea luminoasa dorita.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări