Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator audio A23 APEX tip CFA

alex mm

Postări Recomandate

Subscriu la ce zice @Sharky.

Comand doar sufixul C, cam 100 de caciula ( de regula ), fiind din acelasi lot imperecherea este totusi destul de facila iar hfe se invarte de regula in jurul a 400.

Nu trebui sa fie fix identice la unitate de hfe, atunci cand ai o baza asa mare, ca unul e 395 si altul e 400 nu prea mai conteaza. 

Link spre comentariu

395 /400 inseamna cca 1,2%, adica o imperechiere excelenta   :)

pnp cu npn sunt mai greu de imperechiat, acolo si 10% este f bine.

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Mie de regula imi ies usor imperecheri cu diferente de maxim 2-3 unitati in jurul acelei baze de 400.

Valoarea in sine nu este critica, adica nu trebui sa cautam neaparat sa fie 400 sau aproape de 400, putem imperechea fara stres la orice valoare caracteristica acestui sufix ( adica daca gasim spre exemplu 380 cu 385 este cam la fel de ok cu a gasi 405 cu 410.

Intr-adevar imperecherea de polaritati diferite este mai dificila, din fericire insa nu si la fel de critica.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Uita-te la schemă și ia-o băbește... tensiunea de ieșire o vezi pe cârnațul din alea trei rezistențe de 470 ohmi plus rezistența de 47 ohmi ce duce la masă... tensiunea de intrare e pe rezistența de 47 ohmi. aia ar fi bucla de reacție negativă globală de tensiune a amplificatorului. În acest caz, amplificarea este A=1 +  ((3 x 470)/47). Deci va trebui sa marești rezistența.... sau va trebui să micșorezi cealaltă rezistență pentru a mari amplificarea în tensiune.

Link spre comentariu

Pai asa a si scris Alf. Pt a mari amplificarea o micsorezi pe cea mica sau o maresti pe cea mare. (Nu f mult)

Foarte simplificat, Au = 1 + Rn/Rm, unde Rn este R de reactie  si Rm este R spre masa. 

Ideea este sa nu sari calul ca poti scoate amplificatorul din conditiile de stabilitate.

Daca vrei sa obtii Au spre 100x e mai bine sa modifci ambele rezistente.

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Nu mai stiu schema pe de rost dar la 33r ai nevoie de un condensator considerabil pe reactie. Altfel tai cam sus.

Iar rn de ce e de 3.3k? Ar merge si 10 sau 22k.

Evident imperecheat cu celaalta intrare sa nu creasca offsetu.

Eu inteleg ca o rezistenta provoaca zgomot dar sigur sunt alte elemente dominante. Reducerea rezistewntelor e treaba care o faci la sfarsit.

Link spre comentariu

Djbose a scris ca a facut un Apex A 33 (si nu un A 23)   

("Buna..am facut si eu un apex33 si am o problema ...")

Iata schema:

FdkKUiv.jpg

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări