Marian Postat Iunie 26, 2017 Partajează Postat Iunie 26, 2017 Si esti sigur ca nu afectezi stabilitatea? In fapt chiar tu ai demonstrat ca in anumite conditii oscileaza, cu niste conzi de 22p nu ti-a mers, si 22p e o capacitate foarte mica. Se prea poate ca motivul sa fie marirea de mai bine de 2 ori a buclei inchise. Nu intotdeauna lucrurile sunt atat de simple precum par. PS: Mama ei de coerenta lipsa... Link spre comentariu
sk24bpo Postat Iunie 26, 2017 Partajează Postat Iunie 26, 2017 Poate ca nu thd-ul este cheia acestui amplificator. Poate ca slew-rate-ul este deosebit. Ce valoare are ? Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 26, 2017 Partajează Postat Iunie 26, 2017 Daca mie mi se adreseaza intrebarea, nu l-am verificat, sunt insa convins ca-i mare, e cfa si stiu ca asta e avantajul lor major fata de vfa ( daca vrei, il pot verifica azi in simulator ). Dar e deajuns un sr mare daca restul parametrilor sunt mediocri? Eu spun ca nu. Link spre comentariu
Manica Stefan Postat Iunie 26, 2017 Partajează Postat Iunie 26, 2017 (editat) La 26.06.2017 la 4:40, marian a spus: Si esti sigur ca nu afectezi stabilitatea? In fapt chiar tu ai demonstrat ca in anumite conditii oscileaza, cu niste conzi de 22p nu ti-a mers, si 22p e o capacitate foarte mica. Se prea poate ca motivul sa fie marirea de mai bine de 2 ori a buclei inchise. Nu intotdeauna lucrurile sunt atat de simple precum par. PS: Mama ei de coerenta lipsa... Nu am zis ca erau oscilatii, nu pute-am regla offset-ul din cauza ca ave-am bias-ul foarte mic reglat (5mv)si nici nu era egal pe ambele semialternante( pe 2sc era 10 si pe 2sa 5). Azi o sa pun 22pf la loc si revin dupa probe.Si tot de la bias se auzea, cred, si distorsionat. 33 nu este o amplificare mare, in fapt asa este si schema initial, cu 47ohm, nu 100. Acum am bias-ul 20 si s-a stabilizat pe ambele semialternante. 19.8, 20.1, 20.0 si 20.3 Editat Iunie 26, 2017 de Manica Stefan 1 Link spre comentariu
sesebe Postat Iunie 26, 2017 Partajează Postat Iunie 26, 2017 (editat) Ai avut pus osciloscop pe iesire? Daca nu atunci nu poti sa susti ca nu avea oscilaii la comportamentil descris e tine acolo. Editat Iunie 26, 2017 de sesebe 1 Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 26, 2017 Partajează Postat Iunie 26, 2017 Reglajul offset-ullui n-are legatura cu polarizarea, ti s-a spus deja ca cel mai probabil aveai oscilatii si de aia nu functiona corespunzator. Pe astea nu le poti observa decat cu un osciloscop. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Iunie 26, 2017 Partajează Postat Iunie 26, 2017 Multe multimetre obisnuite integreaza fara voia lor un semnal de frecventa mare considerandu-l tensiune continuua. In realitate nu avem de-a face cu tensiune continuua.Distorsionarea sunetului cu atat mai mult ne duce cu gandul la oscilatii. Chiar daca ele(oscilatiile) fiind de frecventa ultrasonica, poate chiar radiofrecventa, nu le auzim si nici boxele nu le pot reda, acest semnal parazit pana la urma, satureaza pe undeva niste jonctiuni active care la randul lor vor distorsiona semnalul util, de audiofrecventa. Fara osciloscop cea mai simpla cale de a afla daca sunt oscilatii sau nu este sa se verifice temperature pieselor, a radiatorului. Fiind un amplificator de tip CFA (amplificator cu reactie in curent), viteza sa este extrem de mare, ceea ce implica un design al schemei si mai ales al PCB-ului foarte atent studiat. Se vede asta si din schimbarea starii de functionare doar prin adaugarea sau scoaterea a 22pF de care pomenea Stefan. Sunt unii audiofili si nu putini, care considera ca distorsiuni statice sub 0.01% sunt inaudibile practic dar ca distorsiuni dinamice de tip burst, care apar pe perioade scurte de timp functie de programul musical, dependente de TIM, SID, slew-rate mic, reactie negativa prea mare, sunt audibile din cauza faptului ca acestea ajung si pana la 2% in mod normal. Sunt audiofili care spun ca sunetul adevarat incepe de pe la 200V/usec in sus. In fine, este o filisofie de sunet si design electronic pe care nu stam acum s-o aprobam sau s-o negam. Mai degraba idea ar fi ca aceasta schema, acest amplificator, necesita atentie sporita la constructie si nu este recomandabil sub nicio forma incepatorilor. Inclusiv o alimentare necorespunzatoare il poate baga in oscilatii. 1 Link spre comentariu
sesebe Postat Iunie 26, 2017 Partajează Postat Iunie 26, 2017 Foarte frumos explicat Raimond! Link spre comentariu
Blacksmith Postat Iunie 26, 2017 Partajează Postat Iunie 26, 2017 La 26.06.2017 la 3:42, Manica Stefan a spus: Ideea este ca la mine merg modulele foarte bine, nu a explodat nimic, bias stabil (20 mv pe rez de putere), offset intre1 si 3 mv, zgomot de fond 0,... Si la mine mergea foarte bine pe muzica, dar au explodat finalii cand l-am bagat in teste... Ma rog, nu mai conteaza. 1 Link spre comentariu
sk24bpo Postat Iunie 26, 2017 Partajează Postat Iunie 26, 2017 Da, asta este o poveste lunga si complicata... cat de stabil se doverdeste a fi. Link spre comentariu
hpavictor Postat Iunie 26, 2017 Partajează Postat Iunie 26, 2017 Orice simulare de calitate a unui amplificator audio se încheie cu un set de teste de stabilitate pe sarcini capacitive și SOA . Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 26, 2017 Partajează Postat Iunie 26, 2017 Victor asa o fi, dar eu am renuntat sa mai simulez ceva din 2 motive, unul fiind modificarea raspunsului in frecventa functie de polarizarea in gol, si celalalt THD-ul foarte slab pentru o schema asa complexa. Adica din punctul meu de vedere nu merita timpul pierdut. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 26, 2017 Partajează Postat Iunie 26, 2017 (editat) Fara a face si a trece testele pe sarcina reactiva (163uH+8R/1000Hz sinusoidal), sau capacitiva (1uF/250V+8R/10000Hz dreptunghiular), un amplificator nu poate fi categorisit "stabil si sigur". Din pacate... Editat Iunie 26, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
hpavictor Postat Iunie 26, 2017 Partajează Postat Iunie 26, 2017 Schema este realizată OK pentru anumite performanțe unde excelează , cum ar fi viteza de creștere , dar nu și pentru rejecția sursei sau THD etc . Din nefericire , amprenta sonoră este o suma a tuturor performantelor ... Nu prea contează pentru cei ce se mulțumesc cu puțin . Merge și așa . 1 Link spre comentariu
Manica Stefan Postat Iunie 26, 2017 Partajează Postat Iunie 26, 2017 (editat) Revin dupa ce am montat 22 pf la loc si cu ocazia asta am constatat ca in loc sa ii pun intre baza si colector, ii pusesem intre emitor si colector. Cand am intors cablajul invers m-a derutat. De aici si comportamentul pe care il avea. Am pus acum 22pf intre baza si colector si merge foate bine fara oscilatii, fara distorsiuni, bias si offset stabil. Editat Iunie 26, 2017 de Manica Stefan Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum