Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator audio A23 APEX tip CFA

alex mm

Postări Recomandate

Cand un lucru e spus complicat si totusi nu intelege nimeni... mai bine nu spuneai nimic, ca tot aia era.

NB: editeaza textul pentru vorbitorii de limba romana.

Multe lucruri potfi facute simplu sau complicat.

Cind un lucru este facut complicat si totusi functineaza bine se spune ca este MULT ai evoluat chiar daca realizat mai simplu ar fi avut aceleasi rezultate.

Link spre comentariu

Am alimentat si celalalt canal apex a33 si offset-ul l-am reglat si arata 1-3 mv cc pe iesire si bias-ul l-am reglat la 20 mv pe rezistentele de putere din emitorii finalilor

Se aude cristal, am ramas mut de cum se aude, cu muzica oprita nu se aude nimic in difuzoare, trebuie sa te dai cu urechea la 10 cm de difuzoarele de inalte sa auzi un mic fasait. Nu inteleg ce are celalalt canal de nu se regleaza offset-ul si bias-ul. Singura diferenta este ca la asta de nu pot regla offset-ul sunt condensatoarele de 22pf montare in driverii prefinalilor. O sa scot condensatoarele sa vad daca se regleaza si canalul asta.

Link spre comentariu

Am rezolvat si celalalt canal, am dat jos condensatoarele de 22pf si am schimbat condensatorul de 10uf de langa superdioda cu unul de calitate. Am reglat si offset-ul si bias-ul si nu mai distorsioneaza. Nu stiu exact care a fost cauza, dar acum se aud ambele canale cristal.

post-253069-0-66058800-1498380313_thumb.jpg

post-253069-0-65419300-1498380325_thumb.jpg

Editat de Manica Stefan
Link spre comentariu

Ma intreb, valorile de la superdioda, nu i se par in neregula nimanui?

Chiar cu semireglabilul la maxim ( deschidere minima superdioda ), totusi dai in finali mult prea mult pentru o clasa AB.

Deschiderea minim posibila cu valorile din schema trece de 4V, pentru 6 jonctiuni be de polarizat...

La mine in simulare imi da un curent de mers in gol enorm asa ( asa ma si asteptam ), si sunt nedumerit cum de reglati voi corect polarizarea cu valorile alea.

Link spre comentariu

Oscila sus de tot in frecventa. Multimetrul interpreta ca fiind tensiune de iesire.

Daca oscila nu trebuia sa se auda si ceva in boxa? La mine era tacere fara semnal aplicat la intrare.

Link spre comentariu

Ma intreb, valorile de la superdioda, nu i se par in neregula nimanui?

Chiar cu semireglabilul la maxim ( deschidere minima superdioda ), totusi dai in finali mult prea mult pentru o clasa AB.

Deschiderea minim posibila cu valorile din schema trece de 4V, pentru 6 jonctiuni be de polarizat...

La mine in simulare imi da un curent de mers in gol enorm asa ( asa ma si asteptam ), si sunt nedumerit cum de reglati voi corect polarizarea cu valorile alea.

Vreti sa spuneti ca 20 mv pe rezistentele de putere din emitorii finalilor este mult?

Cam cati ma ar insemna consum per final? Nu stiu cum se calculeaza. Am setat 20mv deoarece am vazut ca si Alexmm tot atat a reglat.

Cu semireglabilul de bias la maxim imi dadea in jur de 5mv pe rezistente. Am semireglabil de 470ohm

Editat de Manica Stefan
Link spre comentariu

Ma pregateam sa spun ca ar trebui sa fie ok cei 20mV pe rezistente, dar tocmai ce am facut ceva simulari si cate valori ale curentului de mers in gol am setat, atatea raspunsuri in frecventa diferite am gasit, ceea ce se modifica este limita superioara, ba apare un zero in loc de pol, ba apare un zero si apoi dublu pol, ba un pol simplu... Ori lt spice-ul meu a luat-o razna, ori am strecurat vreo greseala pe undeva, ori asa se comporta schema...

Link spre comentariu

Am simulat si THD1 la putere maxima sub clipping, lasand la o parte semnalul ireal de mare necesar ca sa duci ampliful la puterea aia, 0,01% pentru o schema asa complexa lasa mult de dorit.

Nici nu mai incerc THD10 sau si mai rau, 20...

Link spre comentariu

@marian : cum importi tu schemele astea in ltspice (parca aici le simulai)? vreau sa simulez si eu ax17-le meu si nu stiu daca e alta varianta mai inteligenta decat sa ma apuc sa-i redesenez toata schema in ltspice. Schema o am in eagle.

Link spre comentariu

Pai nu exista alta metoda decat redesenarea completa in simulator, sau oricum eu nu cunosc o alta. Mi-am sacrificat de dimineata cateva ore sa fac simularea.

Link spre comentariu

Chiar daca ceea ce voi spun va isca discutii tot imi voi spune parerea.

Amplificatorele APEX, majoritatea nu toate, sint desenate sa arate cit mai bine pe hirtie, sa fie cit mai simetrice si mai frumos aranjate, si se pare ca asta a prins la public, iar complexiatea generata de aici nu ajuta intotdeauna si la obtinerea unor performante extraordinare.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Te-as fi contrazis Sesebe daca nu ar fi fost niste discutii cu Mile pe forumul extern, care m-au cam lamurit in privinta lui. As putea spune ca-i chiar usor cinic, si-a cladit un veritabil cult, dar publica uneori niste lucrari inadmisibil de slabe calitativ, si culmea, oamenii ridica niste mizerii la rang de opere de arta, fie pentru ca sunt prea naivi sau prea creduli sa faca diferenta.

THD1 de 0,01 poate si MP100 al meu, si ala e enorm de simplu fata de strutocamila lui Apex...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări