Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator audio A23 APEX tip CFA

alex mm

Postări Recomandate

O sa urmaresc si eu evolutia proiectului cu interes, eu am inceput A40-ul insa nu am ajuns numai pana la partea de cablaj corodat, mai trebuie lipite piesele....... insa deocamdata nu am timp. @alex mm ne poti spune de unde ai achizitionat releul electromecanic care cupleaza ampliful la retea?

Spor...... si numai bine.

Link spre comentariu

Am montat și restul de piese,am pus 2 rezistente de 100ohm 10w în locul siguranțele și am alimentat cu 2x30vcc....și nu se încălzește nimic. Chiar dacă mișc din semireglabilul de 470 nu am nici o valoare în mA pe display. Nu am nici cc pe ieșire. La bornele finalilor și prefinalilor am tensiune de 32v, doar bc139 este sec.... Nu arata nici o valoare în v și nici semireglabilul de 4,7 nu are nici un efect.Intre c și b / c și e la 5200 de ex am 32v. Voi verifica traseele....dar la fiecare lipitura am fost foarte atent.Am un mic brum în difuzorul de test montat pe ieșire atunci ca pun aparatul cu o borna pe minus și una pe emitorul finalilor...dar asta numai când este aparatul setat pe ceva. Dacă este închis nu mai am nici un brum. Scuze scriu de pe telefon și este greu sa explic.

Editat de dj_bryz
Link spre comentariu

Difuzorul cu care probezi inseriază-l cu un condensator de 100-200uF/63V minim. În primă fază fă-l să meargă corect și apoi testează sunetul. Nu trebuie să ai tensiune între ieșire și masă. Verifică căderea de tensiune de pe rez pusă în locul siguranței , îți va da consumul pentru modul în gol.

Link spre comentariu

Am schimbat acum 139. Aseara a crapat in timpul strangerii.

Urmeaza sa il alimentez iar.

Aceiasi poveste...nu am nici pic pe tensiune pe 139...si nu inteleg de ce...ca traseele sunt ok.

Editat de dj_bryz
Link spre comentariu

Ai verificat piesele inainte de a le monta?

Ma refer in primul rand la rezistente ca si valoare.

Verifica daca ai montat corect tranzistorii.

Poate ai montat uni invers , de exemplu C cu E.

Link spre comentariu

Spre fericirea mea...am gasit buba. Am uitat sa pun rezistentele de 10ohm care trebuiau sa fie imediat dupa sigurante..(penibil)

Acum totul incepe sa prinda viata. Aveam 31v pe rezistentele de 100ohm de pe alimentare ..deci nici un consumator.

Acum am 1.9 la bornele lor si pe stanga si pe dreapta.

Problema este la bias....unde am urcat cu sc5200 pana la 550mv....dar in dreapta la 1943 ..nu pot trece de 90.

In superdioda am pus si de 1k si de 680 si se comporta mai prost cu 680. Pe partea dreapta am 34mv....in loc de 90 cu rezistenta de 1k.

Problema este ca nu ii pot face egali.....si pe iesire nu pot sa cobor mai jos de 4.7v oricat as da se semireglabilul de 4.7.

Mai este si maine o vi...deocamdata e ok.

Editat de dj_bryz
Link spre comentariu

La cate probleme am avut eu cu acel kitt de amplificare care era mult mai simplu. Nu te descuraja... mai ia o pauza mai cauta greseli pe cablaj. Din pacate nu te pot ajuta cu sfaturi asa mult pentru ca ma depaseste  o leaca la complexitate.  :rade:  Succes.... 

Link spre comentariu

Vali....dacă ai ști cât de simplu mi se pare acum montajul...după zilele astea.! Înainte sa ma apuc ma uitam ca la mulțimea din centru în Tokyo ..la nrul pieselor din a33.

Editat de dj_bryz
Link spre comentariu

Am inteles.

Acum cum te uiti la el?

Parerea mea este ca ar trebui sa scoti toate piesele de pe cablaj si sa le verifici individual.

Am intalnit situatia cand am cerut rezistente de 10k si mi-au trimis de 1k.

Nu mai vorbesc de condensatori cu valori mici.

Verifica si toti tranzistori si in speciat dispunerea pinilor pe cablaj.

Vezi ca pe schema era o rezistenta cu valoare gresita.

Bafta

Link spre comentariu

Recunosc că nu-mi place schema, e prea stufoasă ptr ce i se cere. În plus, nenea Apex mai scapă şi greşeli, cum apar semnalate pe forumuri.

Revenind: rez de pe alimentări se pun de maxim 10 Ohmi, la putere mică ptr a se arde rapid în caz de probleme. Eu aş fi folosit becuri de 24V/2W, nu se ard ci luminează în caz de bube.

Legat de imposibilitatea simetrizării, după ce rezolvi deriva aceea urîtă de la ieşire, verifică şi beta trz folosiţi în poziţiile simetrice din schemă, mai ales de la intrare, alături de piesele pasive.

Unele scheme au particularitatea deschiderii trz finali de pe o ramură mai repede la reglaj decît pe cealaltă, după un anumit nivel prima se opreşte şi cealaltă o ajunge din urmă, e din etajul pilot şi superdiodă.

Link spre comentariu

Au si schemele simple poezia lor... Daca nu ai capacitatea sa intelegi bine o schema stufoasa este foarte greu s-o faci sa mearga, iar despre functionarea in parametri maximi nici nu poate fi vorba. Mi s-a intamplat des ca circuite simple in realitate sa aduca rezultate mai bune tocmai din cauza faptului ca poti sa stapanesti, sa controlezi fenomenele implicate in realitate. Fiecare cm in plus de cablaj, de traseu, fiecare piesa in plus mai slabeste un surub la fundatia schemei.

Link spre comentariu

Trebuie sa verific bine montajul.Când am venit de la munca am alimentat iar și am avut timp de 20 secunde 500mv și într-o parte și în cealaltă.....dar după a revenit iar la 50mv pe 1943. Când opresc alimentarea... creste valoarea pe 1943 de la 50mv pana la 520mv și dupaia bineinteles ca scade la 0.....dar de ce funcționează "normal" fără alimentare? Care este explicația? Ca rămân conzii încărcați asta știu...dar nu înțeleg mai departe.

Editat de dj_bryz
Link spre comentariu

Dacă te ajută cumva, ți-am mai zis cred și în privat, eu am avut o problemă similară cu primul modul A33. Aveam derivă de 2,4V pe ieșire și aceeași problemă cu deschiderea finalilor. Nu se regla nici bias-ul, nici tensiunea la ieșire (0V).Pe superdioda erau 1,1V. La mine era un npn montat în locul unui pnp la bc550/560. De altfel am folosit bc 556/546 în loc de bc550/560.

Link spre comentariu

Am auzit ca nu are legătură...dar eu când am întors semireglabilul de 470 invers..am reușit sa obțin 570mv pe 1943 și 5,6v pe rezistentele de 100ohm din alimentare. Astăzi a "cantat" toată ziua. Suna foarte ok.. îmi place. Acum urmează și celalalt modul plus restul...protecții etc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări