Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator audio A23 APEX tip CFA

Postări Recomandate

Foarte bine ai procedat @ratza !

Sa revenim la amplificatoarele lui @alex mm :

Exista doar cateva arii cu tranzistoare in capsula comuna (  2xNPN + 2xPNP ) dar ... se pot grupa cate doua tranzistoare in capsula TO92 in pozitia fata-n fata cu rezultate foarte bune privind deriva termica !

Aici aveti recomandarea mea de cuplaj termic V2.0 :

Posted Image

Link spre comentariu

Bine ,am inteles ce si cum ,am redesenat cablajul ,mai uitasem cativa rezistori sa-i pun pe cablaj ,si am sa mai verific, inca odata, cablajul, sa nu fie vreo eroare ..... :scarpin

Voi studia, si treaba cu deriva termica ,sunt pusi acuma fata in fata si spate in spate tranzistorii mentionati ,si cu putina indemanare se pot cupla termic toti patru .....

Posted Image

Numai bine ,Alex  :)

Editat de alex mm
Link spre comentariu

Mda ..nici nu stiu daca merita sa-ti raspund sau nu ... poluam subiectul aiurea .

Daca ai fi fost atent , ai fi remarcat ca orice deriva de temperatura a unui tranzistor din intrarea de semnal sau cea de offset ar fi compensata nativ , daca perechile sunt cuplate corespunzator , lucru evidentiat mai sus .

Cuplajul capsulelor ar trebui sa fie cat mai intim , adica doar  " fata-n fata " .

Link spre comentariu

Sub nicio forma nu o sa-ti ofer satisfactie si sa atasez link-uri unde presupunerile tale sunt considerate aberatii cu argumente tehnice .

Faptul ca insisti in eroare te include intr-o anumita categorie care se trateaza dar nu se vindeca :) !

Nu doresc sa fac culturalizare pe acest forum , cine intelege , bine , cine nu , nu .

Sa puna mana si sa invete ... pe timpul si banii lui .

Link spre comentariu

Lasa ca si semintele sunt bune, au omega 3!

Mai era unul care ne striga alo alo in piata revolutiei.

Lasa ca o saptamana lipsesc de pe forum si-l invatati dvs domn profesor pe Alex cum se incepe si se termina un proiect audiofil.Succes!

Fara sa rulezi macar 10 ma prin tranzistorii de pe intrare nici nu poti controla termic zgomotul prin cuplare intima.Ia fa calculul si vezi temperatura capsulei! Ca sa ai control trebuie sa ridici artificial temperatura mediului ambiant!!!

10mA curent la tranzistorii "din fata"?

Calculasi cit ar disipa la un sa zicem 60Vce?

Cam 0,6W pe capsula...

Link spre comentariu

In general la un full simetric, tranzistorii din fata au ca tensiune emitor colector, ramura de alimentare - citiva volti cadere pe rezistentele din colectoare.

Rezistentele din emitoare sint pentru echilibrare statica, din ele se mai poate ajusta un pic offsetul, cind ampliful nu este prevazut cu DC servo sau trimmer de offset.

Link spre comentariu

Rezistentele din emitoare sint pentru echilibrare statica, din ele se mai poate ajusta un pic offsetul, cind ampliful nu este prevazut cu DC servo sau trimmer de offset.

Total de acord, doar ca mai au roluri, mult mai importante dpmdv.

Unul ar fi degenerarea voita pt cresterea liniaritatii. Evident, intr-o topologie cu reactie in tensiune, la care probabil faceai si tu referinta.

Link spre comentariu

Folosirea cascodelor in intrare necesita recalibrarea controlului stabilitatii, nu le poti arunca oricum.Temperatura tranzistoarelor din intrare nu are importanta ca valoare neaparat,ci mai degraba conteaza variatia ei. Cum acest etaj este in clasa A si nu este cuplat termic cu tranz din iesire nu avem probleme majore. Doar curentii de aer modifica temperatura dar la frecvente foarte joase.Eu am experimentat cu rezistoare de putere langa tranzistori si e chiar mai bine decat sa te complici cu carcase si cuplari termice cu radiatorul.

Link spre comentariu

Cam orice modificare cere recalibrari si din moment ce le-ai facut o data, nu vad de ce nu le-ai putea face a doua oara.

Trantim o cascoda si folosim ce vrem, inclusiv tranzistori cuplati termic in aceeasi capsula. Iar incalzirea excesiva pieselor nu vad la ce ajuta.

Nu echilibreaza diferentele de temperatura din cauza factorilor externi, doar minimizeaza diferentele in functionare cum ar fi clasa A.

Dar ce e sigur e zgomotul crescut (ma rog, il putem neglija)

Dar zic si eu, decat atata stres, punem un AO premium si gata balciul. Ala e compensat, reglat, garantat de fabrica si la un pret mic.

E drept, se duce o mare parte din placerea surubarelii. :)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări