Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Fabricatia Radioreceptoarelor

nicolae57

Postări Recomandate

Ma gandeam ca ar trebui sa abordam si alte teme decat "Ce aparate cu lampi detineti  sau ce tranzistoare produse dupa '90 aveti in colectie" si sa aruncam o privire spre procesul de fabricatie al radioreceptoarelor cu tuburi si nu numai, motiv pentru care am creat acest topic.

Am gasit trei filmulete, doua despre fabrica Philips si unul despre Tesla.

https://www.youtube.com/watch?v=MSPBM_QbaKEhttps://www.youtube.com/watch?v=UpGYdgELqZo

Si dupa ce am vazut cele trei filme,incercam sa-mi imaginez pe unde erau pozitionati olandezii in 1931 in industria radiotehnica si pe unde ne aflam noi in acele vremuri, asta pentru ca tot discutam de ceva vreme despre patrimoniul tehnic national si despre conservarea acestuia.

Sunt bine venite comentarii pe tema acestui subiect si bineinteles alte materiale(fotografii, filme..)

Link spre comentariu

Nu este de mirare ca acele aparate aveau pretul imens pe care il aveau, data fiind ponderea incredibil de mare in ceea ce priveste volumul de manopera...astazi doar chinezii mai lucreaza in modul acela infernal.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Parintii mei au cumparat in '60 un aparat de radio Concert.Eram de-a dreptul fascinat de "ochiul magic" cu care era dotat aparatul.Stingeam lumina in camera ca sa se vada mai bine lumina verzuie a "ochiului magic".Aparatul a functionat pina prin '97 cind tata ,fie iertat,a decis sa-l schimbe cu unul tranzistorizat, primit cadou de la un fost coleg de serviciu,prieten bun de-al dumnealui.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Mda , noi eram mai evoluati :) !

Evident , dupa  50 ani  .

Aveam prese manuale cu actionare hidraulica , nu cu ambreiaj si actionare cu volant si curea de la arborele central ca-n imagine ...

Videoclip-ul de mai sus este o filmare combinata , arata imagini din fabrica de carcase radio , electrocasnice si piese radio , ansamblare sasie radio etc  .

La noi erau entitati separate , Pe la minutul 15 se poate remarca folosirea copiilor , probabil ucenici .

Se mai poate remarca curatenia din hale , tunsoarea perfecta stil germanic si uniforma - salopeta impecabil intretinuta . 

Totusi noi foloseam manusi textile pentru manipularea produselor , ei nu .

Senzatia generala este de ordine desavarsita , dar productivitatea ... cam isi dau cu stangul in dreptul . 

Da , or fi PHILIPS taticii nostri in electronica ( la propriu ) , dar ei nu aveau secretari de partid in sectii care sa-i mobilizeze pe muncitori ... 

In rest , nu comentez , sectia 24 ar fi echivalenta cu cele din imagini ... parerea mea subiectiva . 

Ca doar am fost colegi :) dom' sef , si sunt nationalist convins  , nu tin cu Olanda !

Editat de Victor
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Se faceau si in Romania aparate de radio (ca si automobile) inainte de razboi. Se montau chituri de piese aduse de afara, se reglau si se instalau acasa la clienti. Unul din bunicii mei facea asa ceva cu aparate produse in Letonia.

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări