Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lanterna LED tip "miner" - cum se alimenteaza?

Mondan

Postări Recomandate

Am cumparat o lanterna identica cu cea din poza:

post-183833-0-13555800-1418887713_thumb.jpg

Se alimenteaza la 3 baterii R6. A mers bine pana s-au consumat bateriile.

-----------------------------

Apoi am facut urmatoarea legatura: Un incarcator USB de 5V/2A l-am legat direct in locul bateriilor.

Am zis ca 3x1.5=4.5V si ala are 5V nu-i mare diferenta.

A mers cateva minute si apoi a facut poc. 2-3 LED-uri din el mai lumineaza foarte slab. Toate LED-urile sunt puse in paralel. As mai incerca o data cu altul. Sugestii...

Editat de Mondan
Link spre comentariu

Pai asta arata nivelul tehnologic al unor astfel de lanterne.

Aproape sigur nu exista nici un driver si ledurile erau puse paralel, iar alimentarea cu baterii mici R3.

Pai si cum mergea?

Simplu: bateriile mici R3 sunt micute ca dimensiuni dar sunt micute si ca curent debitat - adica au rezistenta interna mare.

Deci "driverul" era defapt un limitator pasiv cu rezistenta serie, adica montajul clasic cu ledul alimentat de la o sursa de tensiune constanta printr-o rezistenta inseriata.

Surpriza este ca rezistenta inseriata este fizic absenta - asta deoarece ea este integral inlocuita de rezistenta interna a bateriei, care limiteaza curentul la ceva suportabil.

"Ceva suportabil" - trebuie sa te gandesti ca targetul chinezilor este sute de ore de functionare!!! de aia pun si ledurile in paralel ca nu le pasa nici de ele nici de echilibrarea curentilor... lucruri pe care eu le consider interzise intr-un forum de electronisti seriosi, dar pe care chinezul le face...

Daca in locul chinezariilor de baterii proaste ai fi pus baterii bune de marca cu rezistenta interna mica probabil ca si ele ar fi ars ledurile ca si sursa pe care ai pus-o si care probabil a reusit sa debiteze suficient curent (mai ales ca zici ca era de 2A) ca sa produca fenomenul...

Si acum practic - sugestii, cum ceri tu:

"As mai incerca o data cu altul." - asta doar daca ai bani de pierdut.

- poti refolosi corpul cu reflectorul si poate chiar si partial PCBul, doar ca suport, modificand traseele

- poti folosi linistit alimentaorul de 5V/2A

- diodele noi trebuiesc montate cu cate o rezistenta serie fiecare, adica limitator individual, o calculezi din legea lui Ohm

- diode de buna calitate, din cate vad 7 bucati, puse la un curent  foarte mic, ceea ce va asigura randament excelent. De ce spun curent foarte mic - pentru ca probabil nu au nici o solutie de racire. Discutam deci de zeci de miliamperi.

- calcul: sa zicem ca pe led ai 3V,  deci pe rezistenta ai 2V. Daca vrei 20mA atunci rezistenta e de 100 Ohmi. Cate o rezistenta in serie cu fiecare dioda.

- daca poti raci diodele atunci poti sa mergi la curenti mult mai mari, peste 100mA cu putere corespunzatoare insa vor incepe sa se incalzeasca si rezistentele serie.

- ca cost - pai ce pot zice este ca eu vand diode Cree de 2W cu 3,5 lei, ceea ce ar fi total overkill, asa ca probabil 7 diode bune le iei pe la 10 lei si probabil ca vor dura o vesnicie (zeci de mii de ore) asta daca in functionare nu vor trece de 60 grade pe jonctiune.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Cumpara un singur led de calitate ( gen Cree 1-2W ) si ii faci o sursa de curent constant cu protectie la supra descarcarea acumulatorilor ( cu un LM393 un TL431  si un mosfet de pe o placa de baza defecta ) . Il alimentezi apoi la un acumulator de telefon sau chiar la doi elementi de laptop . Plasezi LED-ul pe un radiator  minuscul ( recuperat de pe aceiasi placa de baza defecta ) dupa ca il ajustezi ca dimensiune a.i. sa incapa in "capul lanternei" .

Link spre comentariu

Nu trebuie să dăm vina pe chinez, că el face ce i se cere până la urmă :rade:

Dacă vrei ceva de calitate, nu găseşti la 5-10 Lei, cum dai pe o pocnitoare din aia.Eu am luat un Led Lenser A3 (cea mai ieftină şi mică din serie) şi nu am probleme de aproape un an, o folosesc zilnic. E făcută tot în China, dar sub un brand serios şi preţul la fel.Nu a fost foarte sumpă, ea a costat 26 Lei, cu tot cu transport am dat 40 Lei. Mi-a plăcut că e aşa de mică încât nu simţi că o ai în buzunar, dar bate binişor vre-o 20 metri.

Link spre comentariu

Validae

Total de acord cu ce spui:   5-10 lei = pocnitoare // 40 lei = "Nu a fost foarte scumpă,"

Problema "ciudata" este ca si pocnitoarea are o incinta, comutator etc.

Pe de alta parte un led bun si de calitate premium nu costa mult, spre exemplu cel mai bun raport pret pe calitate pe care il am eu este Cree 5W = 5,5 lei.

Cat sa coste un driver?, la lanterne functioneaza si o simpla limitare pasiva cu o rezistenta serie acceptand variatia luminozitatii in functie de starea de incarcare - dar daca rezolvi bine cu racirea atunci ai o solutie cu viata practic nelimitata.

Daca bateria e litiu un setup din asta simplu merge pana pe la 1-2W. Cu o optica care sa ajute un pic la concentrarea luminii cred ca 2W (discutam de un Cree, deci sigur peste 100lm/W) pot fi chiar multicel pentru o lanterna.

Ce vreau sa zic este ca o lanterna poate fi facuta de un electronist cu resurse putine la un pret sub cel de "Nu a fost foarte scumpă,"

Sau in cazul ca ai o lanterna favorita poti sa o upgradezi la LED tot cu cost minim si rezultate foarte bune daca sti ce faci.

La fel daca ai cumparat o pocnitoare ca Mondan si doresti sa "scoti" din ea o lanterna adevarata.

Turcu-dan

Pai tu strici un produs bun chinezesc punand acumulatori de 2,5 Ah?

Acumulatorii tai au exact rezistenta interna mica, mult mai mica fata de o baterie carbon/zinc clasica. Initial da mult mai multa lumina pentru ca ai curent mult mai mare, insa LEDurile proaste sucomba rapid.

Trebuie sa retii ca pentru un LED bun si 500 de ore insemna foarte rapid, pentru ca este 1/100 din speranta lui normala de viata.

Daca ai desfacut-o probabil ca si tu ai gasit "faimoasa" conectare in paralel...

Voltus  (??excelente sugestii!!)

- poate n-ai vazut ca lanterna lui are reflector pentru 7 leduri...

- "un acumulator de telefon sau chiar la doi elementi de laptop" asta-i buna, un acumulator de telefon tipic 1000mAh la tine este echivalent functional cu doua elemente de la laptopuri (fiecare ar avea tipic 4000mAh)

-"radiator  minuscul ( recuperat de pe aceiasi placa de baza defecta )" adica tu crezi ca intr-o chestie de asa proasta calitate exista si radiatoare pe "placa de baza" ???

Te anunt ca daca racirea este pasiva, pentru 2W radiatorul nu e deloc minuscul.

Adica in mediu normal ar trebui cam un radiator de northbridge de desktop daca stii despre ce e vorba.

Daca este insa inchis in corpul unei lanterne atunci = mai mare!

Defapt singura solutie acceptabila este corpul lanternei din aluminiu, folosit ca cooler.

Ce ar putea sa fie constructiv, dar nu prea reiese de la tine, este sa incarci ledul Cree de 2W la 25% spre exemplu, adica efectiv 0,5W, ceea ce ar necesita intr-adevar un radiator relativ mic si ar da un flux sigur mai mare decat ce era initial.

Din pacate asta ar insemna nu sa recupereze respectiva lanterna, ci alta diferita, cu optica facuta pentru un singur led. La limita ar merge daca ar folosi doar alveola centrala, insa eficacitatea optica a incintei mici nu cred ca ar rivaliza cu o alveola mare unica.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Am zis că ,,nu e foarte scumpă,, comparativ cu prețurile aberante la care am văzut alte lanterne de la aceeași firmă, cât și ale altora  :rade:  Păi ce să zic de lanterne la 700-1000 Lei ? 

Avem la serviciu niște lanterne Bosch cu acumulatori Li-ion care au costat circa 700 Lei, au câțiva ani de când merg cu intervenții minore, de obicei butoanele pică primele la utilizare intensă, dar e normal. Eu am vrut o lanternă mică și performantă, la cei 40 Lei (cu transport cu tot) am primit exact ce am plătit. De altfel, eu obișnuiesc să-mi fac singur lanterne cu led, sau să le modific pe cele clasice, îți poți da seama că nu arunc cu banii pe chestii de ,,firmă,, când pot să le fac la preț mult mai mic în regie proprie.Dar acea Lenser A3 m-a atras așa de mult că nu am rezistat tentației, dar nu regret.Își merită prețul ei de 26 Lei, mai puțin cei 14 Lei transportul....    Postez un exemplu de lanternă construită de mine dintr-un alimentator de mobil, un acumulator de mobil (inclus lângă sursa în comutație a alimentatorului) și un led Cree 1W + optica aferentă. Se încarcă direct la rețea cu adaptorul standard pentru ștecher.

post-179973-0-81480100-1418919112_thumb.jpg

post-179973-0-84773500-1418919184_thumb.jpg

Editat de validae
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Pretul este 6-8Ron.

Am mai folosit una, acelasi incarcator, dar am inseriat un rezistor 470R/0.5W. Lumineaza super slab, dar si acum o tin aprinsa si nu are nicio problema.

Rezistor mai mic nu am. Sa incercsa bobinez un rezistor.....

Link spre comentariu

Rezistor mai mic nu am. Sa incercsa bobinez un rezistor.....

eee asta-i culmea ! de unde sunteti dvs ? nu exista nici un magazin de piese electronice?

se gasesc rezistente de la 0,33 ohmi pana la 100 ohmi la preturi foarte mici (ex.0.05 lei)  la magazinele locale pot fi un pic mai mari ...chiar si de 10 ori dar nu cred sa fie o problema asta!?

Link spre comentariu

Dacă vrei s-o folosești pe post de lampă  cu leduri, ar fi preferabil totuși să separi cablajul ce pune în paralel plusul tuturor ledurilor și să aibă toate doar minusul comun.Apoi pui la fiecare led câte o rezistență de circa 100 Ohmi, legând toate rezistențele în final cu celălalt terminal la borna plus.Astfel fiecare led se va alimenta prin propria sa rezistență de limitare și nu vor mai crăpa pe rând (la punerea în paralel ledurile cu căderea cea mai mică de tensiune cad primele). Sau le poți înseria pe toate și le alimentezi cu un montaj simplu, care a mai fost discutat pe forum, e cea mai simplă variantă de sursă de curent constant (cu avantajele și dezavantajele ei).Valorile din schemă nu sunt potrivite pentru ledurile tale. Trebuie modificate valorile diodelor Zenner pentru tensiunea însumată a ledurilor înseriate (pentru 7 leduri ar trebui Zenner de 24V fiind cea mai apropiată valoare standard) și a capacității condensatorilor serie, un curent de circa 10mA fiind suficient la tine. Un condensator de 0,22UF/400Vc.a. ar fi suficient.

post-21106-139829688063_thumb.gif 

Am printre altele și două lampi de carte cu astfel de schemă, merg perfect și fără probleme de mult timp.

Editat de validae
Link spre comentariu

Uite aici lanterna cu 100 led-uri :)

http://www.webhtb.ro/aygun/lanterna_100led/

Tot china si tot cu baterii. O folosesc foarte rar . O lanterna nu o folosesti sa iluminezi casa cu ea ci pe perioadescurte de timp. Cat de deplasezi de la A la B sa nu dai cu capul in ceva sau sacazi in vreo groapa. Atat! 

Eu nu inteleg ce naiba ai cautat sa alimentezi de la o sursa USB?

In schimb am Foton-ul asta :

http://www.webhtb.ro/aygun/foton/

LED Cree de 3W.

Laser frate.

A se vedea filmuletul.

Editat de aygun
Link spre comentariu

Mondan, dacă vrei să alimentezi o lanternă chinezească fără probleme, pune în locul bateriilor obişnuite sau acumulatorului ordinar cu plumb un acumulator de mobil de 3,7V.Eu aşa montez la toate lanternele pe care le modific. Pui şi un Zenner de 5,6V minim în paralel cu acumulatorul, să nu-l afecteze şocurile produse la introducerea ştecherului în priză (la cele reâncărcabile). Ai grijă să limitezi curentul prin leduri la nu mai mult de 10-15mA cu rezistenţe pe fiecare led în parte şi nu vei avea probleme.Am modificat astfel zeci de lanterne ieftine şi merg fără probleme. Mai ales la serviciu, am modificat cele mai multe lanterne.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări