Vizitator Postat Februarie 23, 2015 Partajează Postat Februarie 23, 2015 Atentie la releul folosit! La tensiunea aia de alimentare se vor perla contactele cind va incerca sa decupleze in mediu inductiv chiar si rezistiv, sarcina in DC, in cazul aparitiei uneia dintre ramurile de alimentare la iesirea amplificatorului (unul dintre tranzistorii finali strapunsi). La decuplarea si cuplarea in regim normal a sarcinii, chiar si la maxim P-out, totul este OK, dar cind va fi DC (strapungerea unuia dintre tranzistorii finali), va fi grav. Poti testa protectia dupa realizarea ei, chiar iti recomand asta! Pui o rezistenta de 8 ohm la citiva wati in loc de difuzor (ca sa nu il distrugi), iar la borna releului unde vine amp out, pui una dintre ramurile de alimentare ori +Vcc, ori -Vcc. Vei avea o surpriza neplacuta! Desi teoretic, sarcina ar trebui sa fie decuplata fara probleme, practic vei vedea ce se intimpla. In sarcina inductiva este si mai grav. Succes! Sa ne spui si noua daca protectia (releul), a facut fata unui curent de 6-7A in DC, desi releul poate fi si de 16-30A curenti suportati de contacte. Link spre comentariu
turcu_dan Postat Februarie 23, 2015 Partajează Postat Februarie 23, 2015 (editat) Ok, inteleg ce vrei sa spui, in datasheet releul are urmatoarea specificatie : sarcină admisibilă contacte DC 5 A / 30V - Omron. Care-i solutia ? Schimbarea releului cu unul mai capabil sau ar merge imseriate 2 relee identice de tipul G2R-2 24VDC ? N-as vrea sa astept sa fac testul si pe urma sa refac alt cablaj aprope de la 0, oricum timpul dedicat este foarte limitat. Merg pe mana celor cu experienta...... Editat Februarie 23, 2015 de turcu_dan Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 23, 2015 Partajează Postat Februarie 23, 2015 Ok, inteleg ce vrei sa spui, in datasheet releul are urmatoarea specificatie : sarcină admisibilă contacte DC 5 A / 30V - Omron. Care-i solutia ? Schimbarea releului cu unul mai capabil sau ar merge imseriate 2 relee identice de tipul G2R-2 24VDC ? N-as vrea sa astept sa fac testul si pe urma sa refac alt cablaj aprope de la 0, oricum timpul dedicat este foarte limitat. Merg pe mana celor cu experienta...... Red bold. Releu de 30A/277Vac/30Vdc in alternativ: Acelasi releu de 30A/277Vac/30Vdc, care incearca sa rupa 3-4A in curent continuu, in mediu rezistiv: Doua relee identice cu 2 contacte inseriate: Vor aparea colegi care sa spuna de ameliorarea damping factor (n-are nicio legatura) rezistenta de contact a releului cu DF etajului final, sau ca nu stiu ce condensator serie cu nu stiu ce rezistenta, va rezolva problema. Singura solutie de compromis, ar fi ca releul sa aibe 2x2 contacti, si contactul din repaus mode (lateral, normal closed), releu nealimentat sa fie dat la masa, astfel incit, pina cupleaza releul sau in cazul avariei, difuzorul sa fie dat la masa, permanent. In acest caz (de aia am spus de compromis), releul va face arc electric intern, pina cind siguranta ramasa valida se va intrerupe sau se vor distruge complet contactele releului, existind totusi si atunci riscul, ca prin topirea contactului central al releului (dif out) sa se slabeasca contactul intre dif si masa, conseciintele fiind clare. Oricum releul va trebui schimbat fiind compromis deja. Stiu, scenariul meu este apocaliptic, (l-am experimentat demult, resultatul fiind ca in descriere) insa mai bine te pazesti de la inceput, facind o protectie adecvata. Eu ti-am recomandat o solutie SAFE 100%, tu, faci ce crezi mai bine, este in joc viata incintelor tale acustice (difuzorul de bass). Succes, in a face alegerea corecta! Link spre comentariu
Sharky Postat Februarie 23, 2015 Partajează Postat Februarie 23, 2015 Sau punte + cond + rezistenta descarcare puse peste contacte, iar arcul va deveni invizibil. In felul acesta nu va fi nevoie sa folosesti alt releu. Se poate testa, piesele sunt la indemana oricui. Exemplu de folosire: http://www.elforum.info/topic/8732-sugestii-si-corectii-asupra-unei-scheme-de-protectie-dc/?p=841630 Cond in serie cu rezistenta nu recomand, am testat si nu merge, rezistenta aia face ca arcul sa devina vizibil. La fel si magnetul, trage de arc, dar nu destul. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 23, 2015 Partajează Postat Februarie 23, 2015 Prea complicat, si nu este safe la tensiuni mari si sarcina inductiva (testat de mine) Toata chestia de mai sus ar fi echivalenta cu PTC, care pina pe la 45-50Vdc a functionat ok, mai sus, nu si-a mai facut datoria. Anyway, alegerea este a lui, eu am spus destul. Link spre comentariu
claw Postat Februarie 23, 2015 Partajează Postat Februarie 23, 2015 Cel mai bine : 2 de-astea cu contactii inseriati ... (relee de 16A /30VDC/250VAC) Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Februarie 23, 2015 Partajează Postat Februarie 23, 2015 La tensiunea de +/-35 de volti se pot folosi relee auto cu bobina pe 24Vcc ( de TIR-uri sau masini grele) In acest caz nu mai e nevoie de inserierea contactelor. Ideea este ca acest releu trebuie sa-si faca treaba o singura data si si-a scos banii. Daca se lucreaza cu tensiune mai mare nu se poate evita solutia propusa de Leco. Spor, Mircea Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 23, 2015 Partajează Postat Februarie 23, 2015 Cel mai bine : 2 de-astea cu contactii inseriati ... (relee de 16A /30VDC/250VAC) CAM00003.jpg Poti face un test cum decupleaza sarcina in DC, sa vada si ceilalti colegi (banuiesc ca acolo ai 2 contacti inseriati)? Poate va servi drept exempu si altora ca nu e de joaca cu "improvizatii"... Link spre comentariu
claw Postat Februarie 23, 2015 Partajează Postat Februarie 23, 2015 Da ,sunt cu contactii inseriati.Promit ca o sa fac maine testul ! Acum nu mai am timp ... Ca sarcina o sa folosesc 2 rezistente de 4R inseriate ,deci 8R si unul din rail-urile de + sau - (+ sau - 70Vcc) . Sunt curios cat de mare e viteza de reactie cu sarcina la iesire(pentru mine cel mai important de altfel).... Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 23, 2015 Partajează Postat Februarie 23, 2015 Oki, sa faci si o filmare! Link spre comentariu
claw Postat Februarie 23, 2015 Partajează Postat Februarie 23, 2015 Okey! Revin maine cu filmarea! Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Februarie 23, 2015 Partajează Postat Februarie 23, 2015 Nu incerca cu 70 Vcc ca vei plange dupa relee. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 23, 2015 Partajează Postat Februarie 23, 2015 Daca sint 2 contacte inseriate este ok, daca este unul singur, si la 45Vcc plinge dupa el... Releele FINDER sint f f ok, mai ales cele de 16A per contact. Link spre comentariu
turcu_dan Postat Februarie 24, 2015 Partajează Postat Februarie 24, 2015 claudiu_XD de pe seria releelor din poza ( 40.61.7...) vad ca sunt cu un contact simplu/un pol si daca le-ai inseriat inseamna ca la aparitie DC iti deconecteaza masa, nu? Deci ambele canale R respectiv R, sunt permanent conectate, doar masa sepre difuzoare se deconecteaza in caz de aparitie DC. Link spre comentariu
jvl_77 Postat Februarie 24, 2015 Partajează Postat Februarie 24, 2015 http://s11.postimg.org/j6yy6gv2r/IMG_20150224_114801.jpg Acesta este modelul pe care eu il folosesc pentru" home-use" max +/-50V. Poate parea off topic ,dar intreb : Este ok pentru puteri de maxim 150 W /8 ohm? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum