UDAR Postat Ianuarie 1, 2015 Partajează Postat Ianuarie 1, 2015 Teoria si simularea sunt una,iar practica alta . Niciodata nu se vor bate EXACT cap in cap ... E adevărat , doar că o schemă greșită nu merge nici în simulare ... ( Mă refer desigur la greșeli de concepție , de topologie , că în rest , majoritatea simulatoarelor te lasă să tragi 10A dintr-un BC ...) Link spre comentariu
claw Postat Ianuarie 1, 2015 Partajează Postat Ianuarie 1, 2015 Perfect de acord. Si in realitate schema functioneaza ,dar valorile din simulare si cele din practica sunt totusi putin diferite si am folosit si o sursa stabilizata... M-am inselat cu acei 15Vcc(sau cat era ,nu mai stiu sigur) la intare (cred ca multimetrul a fost dat peste cap ) deoarece am legat un difuzor la intrare in releu si masa si nu se auzea nici cel mai mic "fas" . Defectul acelei protectii consta in faptul ca releul decupleza atunci cand la intrare i se da tensiune alternativa . Sunt curios daca se intampla asa si in simulator... Link spre comentariu
Sharky Postat Ianuarie 1, 2015 Partajează Postat Ianuarie 1, 2015 Cand nu dau la fel mai mult ca sigur nu stii teoria, sau nu o aplici corect. Dar acum ne intereseaza pe nimeni sa calculeze pana la ultimul mV. Totodata asemenea scheme nu se proiecteaza in simulator, ele trebuie intelese "in cap", altfel n-ai ce proiecta la ele. Simulatorul e doar o confirmare. Ia 2 minute sa simulezi asa ceva si e mai usor decat sa te apuci sa construiesti schema si apoi sa te intrebi de ce nu merge. Schema a doua e ok, DAR alimentare dubla? AO care are rol de simplu comparator, si pt asta autorul schemei (circula la greu pe net) a pus alimentarea dubla? WTF? Mai fain e T4, care are rol logic de negare, autorul schemei probabil nu stia ca poate obtine acelasi efect daca inverseaza intrarile AO-ului, renuntand complet la T4 si rezistenta aferenta. Eu zic sa renunti la AO, la inversor, la partea de sus de delay si la tranzistorul care comanda releul. Pui un simplu N mosfet (ce iti cade la indemana, daca vrei sa cumperi ia ceva miniatura) de cativa A care ia comanda din colectorul lui T3. Totodata temporizarea o pui in grila mosfetului sa zicem cu un RC 1Mega, antiparalel cu o dioda, si un c de vreo 10u, reglezi tu din mers dupa intarzierea dorita din RC. Renunti astfel la R1, R2, R3, R8, R9, R10, T1, T4, la C1 (care se multa in grila mosfet, asa cum am descris anterior). Scurt si la obiect, face acelasi lucru, usor de inteles, usor de depanat si fara tot felul de piese puse degeaba si alimentari duble pt o amarata de protectie. As pune toata alimentarea direct din traf printr-o simpla dioda (redresare mono alternanta) C 100u filtru. Poate poti scoate priza de pe traf asa incat redresat si filtrat sa ai Ureleu + 50% si restul stabilizezi cu ceva integrat ieftin. Si aici ar fi de vorbit, depinde care e tensiunea minima la care vrei sa iti mearga ampliful, ca altfel daca mergi undeva unde la priza ai 100V si nu ai destula marja de stabilizare, te poti trezi ca ampliful nu poate cupla boxele, desi altfel ar fi mers bine mersi, dar cu putere redusa, si evident mai rece, tot din acest motiv. Aici tu alegi. Va trebui sa renunti la leduri asa cum sunt ele, dar in cel mai rau caz pui ledul+R limitare in paralel cu mosfetul ca sa fie aprins cand e decuplat releul. Sau faci tu alta comanda sa clipoceasca ledurile cum ai tu chef, asta nu sta in obiectul protectiei asa ca n-are rost sa discutam. Nu contest functionalitatea schemei, dar e exemplu tipic de scarpinat cu mana stanga la urechea dreapta si complicatii, iar voi vreti sa ii repetati stangaciile, din comoditate.. Link spre comentariu
claw Postat Ianuarie 1, 2015 Partajează Postat Ianuarie 1, 2015 Eu vorbeam de protectia pe care am facut-o si a esuat...da,intradevar modificarile pe care le-ai precizat sunt bine venite,dar daca protectia poatata de Emil functioneaza bine asa cum e ea nu cred ca se mai strofoaca nimeni sa le mai faca ,cu toate ca se simplifica schema. Link spre comentariu
Sharky Postat Ianuarie 1, 2015 Partajează Postat Ianuarie 1, 2015 Asta e la fel cu "noi muncim, nu gandim!" Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Ianuarie 2, 2015 Partajează Postat Ianuarie 2, 2015 eu am alimentat-o cu dublor de tensiune fara stabilizare fara filtrare in plus de ce are pe cablaj,nu mai tin minte dar pt transfer toner parca trebuie intors cablaju,nu sunt sigur. Link spre comentariu
claw Postat Ianuarie 2, 2015 Partajează Postat Ianuarie 2, 2015 Emil ,din cate vad in acea schema releul trebuie sa fie de 12V ,pe cand ale mele sunt de 24V...Nu as putea sa iau emitorul lui T5 si sa-l leg la -12V pentru releul cu bobina la 24V??? O faceam cu metoda press and peel ,dar cablajul e deja intors asa ca o desenez cu manutele astea doua ... OFFTOPIC: De ce la mine la profil apare "0 Avertismente"? Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Ianuarie 2, 2015 Partajează Postat Ianuarie 2, 2015 ar trebui sa mearga,te referi la profilul meu? Link spre comentariu
claw Postat Ianuarie 2, 2015 Partajează Postat Ianuarie 2, 2015 Incerc asa...voiam sa fiu sigur daca merge(nu vad de ce nu) . Ma refeream la profilul meu .. Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Ianuarie 2, 2015 Partajează Postat Ianuarie 2, 2015 daca desenezi de mana il faci pe cel din dreapta cel din stanga este la toner transfer Link spre comentariu
claw Postat Ianuarie 11, 2015 Partajează Postat Ianuarie 11, 2015 Unde ai ajuns cu proiectul? Sau ai renuntat? Link spre comentariu
roty_26 Postat Ianuarie 12, 2015 Autor Partajează Postat Ianuarie 12, 2015 Deocamdata m-am blocat la partea cu selectorul de intrari Am nevoie de 3 intrari stereo comandate de relee si nu ma descurc cu integratele astea tip mmc Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 13, 2015 Partajează Postat Ianuarie 13, 2015 Un comutator cu trei poziţii, sau o regletă cu comutatoare a fostului amplif care să comende direct releele, soluţiile simple sînt cele mai bune. Dacă se potriveşte estetic cu carcasa e şi mai bine. Nu uita de diodele antiparalel cu bobinele releelor. Link spre comentariu
roty_26 Postat Ianuarie 13, 2015 Autor Partajează Postat Ianuarie 13, 2015 Pai am comutatorul cu 3 pozitii al amplifului vechi deci potrivirea cu carcasa o am deja acum vine partea care ma incurca Am 3 relee cu rezistenta de 1K la bobina .Aceasta bobina este la 12 V .Releele au cate 2 perechi de contacte NO Eu am gandit asa: dau +12V pe acel comutator cu 3 pozitii iar el imi va trimite 12 v catre fiecare releu Apoi releul imi va da semnalul de la intrare catre amplif .In linii marei este ok dar caci fara acest dar nu se poate apare o mica nelamurire si anume eu voi avea pe bobina releului in permanenta 12 V aceasta bobina la un anumit timp de functionare in continuu nu va ceda?Si mai am o alta nelamurire ce valoare sa aibe acele rezistente si condensatoare care se pun intre intrare si masa ca sa nu am zgomot de fond ? Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 13, 2015 Partajează Postat Ianuarie 13, 2015 Ca să nu se încingă bobinele, ai două variante: fie tensiune stabilizată la 11Vcc, fie cîte o rez în serie cu fiecare bobină, care să preia diferenţa de tensiune. Despre care cond şi rez e vorba? Pune o schemă, căci sînt mai multe variante posibile. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum