Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

"Lampizator" cu ECC86

Vizitator viobio

Postări Recomandate

Vizitator viobio

Am o comanda externa ,un cetatean european doreste un cd-player cu iesirea pe tub,nimic nou sub soare.Am batut palma cu omul,zilele acestea voi cumpara un Philips CD473,DAC TDA1541,in acest aparat am loc berechet pentru lampizator.Pentru lampizaror o sa folosesc doua tuburi ECC86 ,din urmatoarele motive:1 am cam 50buc,toate noi,in cutii,majoritatea Philips.2 nu am nevoie de tensiune anodica mare,montajul o sa fie alimentat la 12V3 ECC86 Philips NOS este un tub destul de rar si scump,da bine la marketing.4 pot folosi condensatori la tensiuni mici.Alimentarea montajului o sa fie la 12V stabilizata cu un integrat LM7812,gasesc eu o tensiune de 15..18V prin acest cd-player,lampizatorul consuma foarte putin,nu o sa incarce mult sursa din aparat.Filamentele celor doua tuburi le alimentez in CC stabilizat,o sa montez un mic transformator de 8V/1ASemnalul de iesire o sa fie mai mic de 2V(cam atit au toate aparatele cd-player),nu este problema,omul are un preu pe lampa care ridica semnalul pentru atacul unui final pe tubMontajul este simplu si merita incercat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 85
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• klauss00

13

• merck

7

• Defro

7

• Усилитель

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

......

omul are un preu pe lampa care ridica semnalul pentru atacul unui final pe tubMontajul este simplu si merita incercat.

Daca finala e pe tub eu as incerca un mic comutator de inversat faza de iesire. Poate se suprapun armonicele lampizatorului peste armonicele finalelor si iese un sunet prea indulcit sau prea siliconat. Era o schema propusa pe la "Amplificatoare de fabrica" care utiliza un inversor de faza.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Daca finala e pe tub eu as incerca un mic comutator de inversat faza de iesire. Poate se suprapun armonicele lampizatorului peste armonicele finalelor si iese un sunet prea indulcit sau prea siliconat. Era o schema propusa pe la "Amplificatoare de fabrica" care utiliza un inversor de faza.

Are preu cu iesiri balansate,amplificatorul este cu intrare balansata,deci nu are nevoie de schimbare de faza.Stiu...poate propui o iesire balansata din cd-player,iese din calcul,se depaseste bugetul.
Link spre comentariu

Desi nu sunt curios de experimentele de gen lampizator, as fi curios de performantele sonore ale lui ECC86, stiu ca e proiectat pentru anodica la 12V, dar as fi curios in ce masura asta e un compromis...cred ca ar fi interesant, daca tot ai tuburile si montajul facut, sa faci un test de liniaritate...macar in 4-5 puncte in banda audio. Nu am un temei concret, doar o banuiala, dar ma tem ca pretul unui mod de functionare asa de aparte trebuie platit cumva...dupa cum difuzoarele de banda larga au SPL mare dar, cel putin modelele uzuale, au probleme in a reda liniar banda de frecvente audio.

Probabil altii vor fi curiosi de raspunsul armonic...eu mai putin, important e sa sune bine la ureche - ca pana la urma de asta se fac montajele astea, nu? - dar as fi foarte curios de nivelul de iesire, daca e constant sau nu pe la (sa zicem...)

20-400-2000-8000Hz..

Un disc de test si masuratoarea iesirii pe osciloscop cred ca ar fi relevanta, nu e nevoie de generator....

NU intreb doar de dragul de a intreba, de mult ma tenta un preamplificator RIAA cu tubul asta, alimentat de la o baterie de 12V de UPS....practic un preamplificator ce nu mai prezinta brum sau zgomot de comutatie pe alimentare...

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Acum ma joc cu un montaj de proba,foarte important este condensatorul care decupleaza rezistenta din catodul triodei amplificatoare.Oscilograme la 20hz,100hz,1000hz,20khz.Mai tirziu pun si o iesire de DAC,sa ascult ceva muzichie.

Editat de viobio
Link spre comentariu

In ambele oscilograme de mai sus semialternanta de sus este mai bombata un pic (nu-i simetrica cu cea e jos).Banuiesc ca daca ai lucra cu anodica mai mare totul ar fi perfect dar stiu.... 12V ai cu astia defilezi. 

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Pai asta fac experimentezAm bagat si un DAC TDA1541 ,cinta bine,miine mai fac ceva bibileli

Desi nu sunt curios de experimentele de gen lampizator, as fi curios de performantele sonore ale lui ECC86, stiu ca e proiectat pentru anodica la 12V, dar as fi curios in ce masura asta e un compromis...cred ca ar fi interesant, daca tot ai tuburile si montajul facut, sa faci un test de liniaritate...macar in 4-5 puncte in banda audio. Nu am un temei concret, doar o banuiala, dar ma tem ca pretul unui mod de functionare asa de aparte trebuie platit cumva...dupa cum difuzoarele de banda larga au SPL mare dar, cel putin modelele uzuale, au probleme in a reda liniar banda de frecvente audio.Probabil altii vor fi curiosi de raspunsul armonic...eu mai putin, important e sa sune bine la ureche - ca pana la urma de asta se fac montajele astea, nu? - dar as fi foarte curios de nivelul de iesire, daca e constant sau nu pe la (sa zicem...)20-400-2000-8000Hz..Un disc de test si masuratoarea iesirii pe osciloscop cred ca ar fi relevanta, nu e nevoie de generator....NU intreb doar de dragul de a intreba, de mult ma tenta un preamplificator RIAA cu tubul asta, alimentat de la o baterie de 12V de UPS....practic un preamplificator ce nu mai prezinta brum sau zgomot de comutatie pe alimentare...

Dupa cum observi semnalul este constant in toata banda audio.
Link spre comentariu

Eu cind m-am jucat cu ECC86 la tensiuni mici ii puneam generator de curent constant in anod ca sa scap de problema limitarii asimetrice.Vio daca vrei iti dau eu feturi LND150 si le dai la Lampoace sa "pape" curent constant. Sau poti incerca si cu tranzistoare bipolare dar e mai complicat.  :reytre

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Eu cind m-am jucat cu ECC86 la tensiuni mici ii puneam generator de curent constant in anod ca sa scap de problema limitarii asimetrice.Vio daca vrei iti dau eu feturi LND150 si le dai la Lampoace sa "pape" curent constant. Sau poti incerca si cu tranzistoare bipolare dar e mai complicat. :reytre

Salut DanMa gindeam si eu la asta,stii cum este sa faci ceva la comanda,fiecare are pasaricile lui,beneficiarul nu doreste un amalgam cu siliciu,vrea doar tub pe iesire.Daca il conving sa pun si nisipuri,te caut.Spor!! Editat de viobio
Link spre comentariu

Daca faceam un srpp....

Este o solutie si SRPP dar trebuie dublata tensiunea anodica insa pentru conditia data adica fara siliciu rezolvarea ar putea fi un drossel nu prea voluminos, totusi eu propun marirea tensiunii anodice ,este mai sigur

Link spre comentariu

Daca faceam un srpp....

Incearca cu valorile din simularea mea si cred ca vei obtine cea mai buna simetrie in configuratia data de tine,mai mult decat atat nu cred ca se poate obtine,ca simetrie vorbesc.

Performantele sunt excelente,spectrul armonic specific tuburilor va aduce un aport pozitiv sunetului,cred ca se aude ff bine.In cazul de fata raportul S/N este foarte bun iar castigul este liniar in toata banda audio,vezi diagrama Bode.Rezultatele acestea vor fi obtinute cu valorile de pe schema simulata,iar modificarea tensiuni de alimentare de la 12V la 18V va fi fara niciun rezultat pozitiv in ceea ce priveste simetria semnalului la iesire,indiferent daca vom modifica valorile componentelor.

Ca sa nu apara unele probleme,interventia mea aici a fost urmarea unei discutii pe mesaj privat cu @viobio.

post-175212-0-88958700-1418739487_thumb.png

post-175212-0-20864300-1418739503_thumb.png

post-175212-0-88137200-1418739513_thumb.png

post-175212-0-21314800-1418739673_thumb.png

post-175212-0-23617600-1418740117_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...
Vizitator viobio

Alt cd-player lampizat cu ECC86,e vorba de un Philips CD460.Placa conține,sursa de alimentare pt filamente,un stabilizator pt tensiunea anodica,montajul cu 2XECC86.Playerul va avea doua ieșiri comutabile,una stoc și una "lampizata"Acest cd-player a primit și un up-grade,am schimbat toti condensatorii de filtraj,toate stabilizatoarele integrate au fost montate pe radiatoare,diodele din surse au fost schimbate cu diode rapide,toți condensatorii ceramici smd, din jurul lui 1541 au fost schimbați cu Wima,am îmbunătățit și unele decuplari ale sursei,unii conzi au fost înlocuiți cu silver mica,prin toate aceste modificări a crescut dinamica sunetului.Pentru alimentarea filamentelor o sa folosesc un transformator separat,tensiunea anodica pt ECC86 este de 15V,obținută din sursa aparatului, printr-un stabilizator 317.Acest cd-player pleacă la export.

post-176980-0-03960700-1439355702_thumb.jpg

post-176980-0-81867100-1439355716_thumb.jpg

post-176980-0-68757600-1439355735_thumb.jpg

Editat de viobio
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator viobio

Lampizarea e gata,acum ma relaxez ascultand un disc cd cu Eva Cassidy.Cel mai bun rezultat l-am obținut cu Ua 15,5V,tensiune stabilizata.

post-176980-0-18960400-1440513262_thumb.jpg

post-176980-0-09277100-1440513273_thumb.jpg

post-176980-0-70482600-1440513284_thumb.jpg

Editat de viobio
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări