Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare tranzistor instalatie craciun

Vizitator Cioacă Radu Andrei

Postări Recomandate

Vizitator Cioacă Radu Andrei

Buna ziua, scriu aceasta intrebare in calitate de incepator total. Proiectul pe care vreau sa il realizez este o instalatie de craciun pe care sa o controlez prin intermediul unui microcontroller (Arduino UNO).

Am luat o instalatie veche din care am taiat 4 randuri de becuri de culori diferite pe care am reusit sa le aprind(le-am legat in paralel) folosindu-ma de doua baterii de 9V legate in serie.

Printr-un pin al placii mele de dezvoltare pot trimite doar 5V de aceea pentru a putea controla instalatia am nevoie sa folosesc 4 tranzistori NPN ca switch-uri.

Conform specificatiilor ARDUINO UNO http://arduino.cc/en/Main/arduinoBoardUno

Un pin ofera un curent de 5V si 40 mA.

Intrebarea mea este: Ce fel si ce specificatii trebuie sa aiba tranzistorii in aceasta situatie? Si cum ati dedus aceste rezultate?

In trecut mi s-a propus sa folosesc un tranzistor TIP122 care are Base-ul de 5A, nu inteleg de ce deoarece curentul dat de arduino este mult mai mic(40 mA) va rog sa ma lamuriti.

Multumesc Anticipat.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 2
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mishu_17

1

• Ticu

1

Top autori în acest subiect

Intrebarea mea este: Ce fel si ce specificatii trebuie sa aiba tranzistorii in aceasta situatie? Si cum ati dedus aceste rezultate?

Buna ziua. Ca sa iti raspundem la intrebare trebuie sa stim cati A consuma fiecare bec, cate becuri comanda fiecare tranzistor si daca becurile sunt legate in serie sau in paralel. 

In trecut mi s-a propus sa folosesc un tranzistor TIP122 care are Base-ul de 5A, nu inteleg de ce deoarece curentul dat de arduino este mult mai mic(40 mA) va rog sa ma lamuriti.

Probabil te referi la curentul de colector, atunci cand zici "are Base-ul de 5A". 

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

TIP122 (Darlington npn) admite curentul de colector maxim 5A si are amplificare 1000; deci iti consuma maxim 5 mA in circuitul bazei. Curentul poate fi furnizat lejer de controler. Ii poti pune 1 kohm intre iesirea controlerului si baza.Vezi ca becurile consuma de vreo 10 ori mai mult in momentul cand se aprind (filament rece = rezistenta mica a filamentului) - fata de regimul normal.

Ramane prima intrebare pusa mai sus de colegul Mishu.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări