Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

MikroElektronika si Mplab


FPGA

Postări Recomandate

Nu ai nevoie decat sa fii familiar cu hardware-ul placii. In rest, poti pune ce program vrei tu in PIC. Nu insa prin programatorul onboard (sper sa nu zic prostii). Bune placi de dezvoltare si multe click board-uri disponibile.Programare placuta!LE: compilezi cu Mplab si transferi cu Mikroprog suite. Sau te folosesti de conectorul RJ pentru ICD2. Complicat...

Editat de thunderer
Link spre comentariu

Asa cum a spus si thunderer poti folosi orice compilator/IDE dar nu poti programa si depana softul direct. Adica ai compilat cu MPLAB dar HEX-ul il "versi" in PIC cu softul MikroProg Suite insa nu poti face debug (daca ai nevoie). O alta solutie ar fi sa iti achizitionezi un PicKIT2/3 (pk2 l-am adaptat la easypic4) sau ICD2/3 si sa ai programare + debug direct din mplab.

Daca vrei sa folosesti doar produsele soft + hard de la MikroElektronika gasesti la ei pe site tot ce ai nevoie.

 

Noroc!

Link spre comentariu

Acesta este rolul unui forum, sa pui intrebari atata timp cat sunt de bun simt.

Programatorul de pe placa este ICD, adica "In circuit debugger", dar nu este acelasi cu ICD2 / 3 de la Microchip. Explicatie mai clara: MPLAB-ul este un mediu de dezvoltare de la Microchip (aia care fac si PIC-urile) si ofera o serie de unelte pentru programare si dezvoltare. Pentru prgramare si depanare: PicKIT2, PicKIT3, ICD2, ICD3, PM3 si altele. Astfel ca MPLAB-ul functioneaza doar cu hardware-ul de programare facut in "curtea" lor. (+ clonele).

MPLAB-ul are insa nevoie de un compilator pentru ca implicit MPLAB nu inseamna si compilator in C sau ASM, asa ca trebuie sa te informezi cu ce compilatoare functioneaza (m-am jucat putin doar cu HI-TECH C dar parca aparuse ceva cu numele MPLAB XC)

 

MikroElektronika are si ea la randul ei hardware + software si din denumire poti intelege ce limbaj se foloseste. Mediu de dezvoltare soft precum MikroC PRO pentru PIC-uri (si nu numai), MikroPasca, MikroBasic si functioneaza cu programatorele lor, adica programator separat sau cu cel integrat pe placa de dezvoltare.

 

Deci "cutiuta" aia de pe placa ta pe care scrie ICD nu este acelasi lucru cu programatorul ICD2/3 de la microchip.

 

In primul rand trebuie sa te hotarasti (incerci) ce limbaj de programare vrei sa folosesti si cu ce compilator, pe urma o sa alegi metoda de programare a microcontrolerului de pe easypic 7. Daca alegi MikroC PRO PIC o sa poti folosi "cutiuta ICD" de pe placa la adevarata ei valoare, adica si programare si debug direct pe microcontroler. Daca folosesti MPLAB-ul o sa ai nevoie de aplicatia mikroprog suite si fila HEX rezultata de la MPLAB o incarci in mikroprog suite si o "versi" in PIC

 

Personal folosesc MikroC deoarece este mult mai simplu pentru cineva care nu se pricepe asa bine la programare (cazul meu), are multe librarii deja incluse, exemple bine explicate si structurate (asta s-a lipit de mine) :95  Este simplu sa folosesti o librarie dar nu ai idee exact ce cod au in spatele, cei de la mikroelektronica nu au sursa deschisa la librarii.

Link spre comentariu

Teoretic nu-ti mai trebuie nimic. Practic mplabx (ide-ul actual de la uChip) nu functioneaza cu icd2, asa ca trebuie sa folosesti vechiul mplab8.Asa ca poate emai bine sa ramai la mediul mikroe. De ce ziceai ca vrei sa le schimbi?LE Stefan a fost mai rapid si, se pare, mai bine informat. Pe mine m-a indus numele in eroare.

Editat de Liviu M
Link spre comentariu

In mikroC se pot integra anumite functii scrise in asm, cu declaratia corespunzatoare, dar daca vrei numai ASM atunci nu este o alegere fericita si mai bine mergi pe MPLAB.

Asa este cum spune Liviu M, noile versiuni de MPLAB (X sau cum se mai numesc) nu mai suport programatoarele vechi (societatea de consum) si probabail trebuie sa mergi pe PICKIT3 (ICD3 are un pret ....) daca vrei sa faci si depanare software in circuit.

 

Momentan poti folosi placa asa cum este, adica iti faci programul in MPLAB (limbaj ASM sau ce vrei) si dupa ce ai reusit sa ai o fila HEX o scrii in PIC prin intermediul programatorului ICD de pe placa si cu softul mikroprog suite. (driverel de la placa si mikroprog suite se instaleaza in acelasi timp cu mikorC daca nu mai ai CD la placa)

Link spre comentariu

probabail trebuie sa mergi pe PICKIT3 (ICD3 are un pret ....)

pickit2 e inca suportat. Probabil nu va mai primi update-uri pentru controllerele noi, dar controllerele ceva mai vechi inca pot fi programate/depanate cu mplabx+pickit2. Editat de Liviu M
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator iulianvalentin

Nu e problema mare cu pickit2, am intampinat si eu aceeasi problema avand un pic16lf1824 care nu era suportat si am gasit diverse metode de a-l introduce fortat pe lista si pot spune ca a functionat.

Link spre comentariu
Vizitator iulianvalentin

Nu este secret de stat, este nevoie doar de doua lucruri, un editor si putin efort, in principiu clonam caracteristicile unui pic similar si modificam anumite campuri precum ID-ul si cateva date privind memoria FLASH si EEPROM,  dupa ce vin de la cumparaturi am sa incarc editorul pe forum si pasii necesari pentru editarea fisierului ce contine lista completa cu pic-uri ce pot fi programate cu pickit2.

Link spre comentariu

Din cate tin eu minte, moro a adaugat un pic nou la lista picurilor suportate de pickit2. Era un topic pe aici.Cel mai simplu e daca gasesti un pic similar deja existent si ii adaptezi definitiile la cel nou. In orice caz, iti trebuie specificatiile de programare ale noului pic de la uChip de pe site.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări