Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lampa cu trei leduri alimentata din usb

Vizitator florinica

Postări Recomandate

• Răspunsuri 134
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Blind

14

• MifTy

12

• sofian

11

• ghimpe--

4

Top autori în acest subiect

eu numai duminica lucrez la montajul astaam facut montajul cu pic18f2550 si merge ok pe usbam ales sa fac un port com virtual ptr simplitate si usurinta de a comunica cu eldeocamdata am un buton pe el si un led comandat printr-un mosfet IRL540N ca din asta am avut prin casa

Link spre comentariu

Intre timp mi-am luat o placa solderless, pentru teste. Niciodata nu am avut asa ceva pentru ca mi se par scumpe. Asta din poza a fost vreo 70 RON.Dupa ce am facut primul montaj pe ea a inceput sa-mi para rau - ca de ce nu mi-am luat asa ceva acum 10 ani! Pentru cine proiecteaza montaje, face teste si prototipuri sau pur si simplu vrea sa experimenteze, placa asta e aur curat. Totul merge foarte repede, montajul se face in cateva minute, modificarile sunt foarte usor de facut, configuratii de toate felurile instant, isi merita banii pana la ultimul leu. Scuteste o groaza de timp. Cine nu a lucrat cu asa ceva nu are cum sa inteleaga, dintr-o data modificarile hardware devin mai usor de facut decat cele software! Am innebunit, ce mai :smt007 :smt007 :smt007 Tocmai din cauza placii am incercat o gramada de combinatii. Cateva concluzii:1. LED-urile RGB, oricum le-ai pune, nu fac alb decat la o anumita distanta pentru ca "focalizeaza" diferit.2. LED-urile albe aprinse in acelasi timp cu cele colorate arata aiurea din motivul de mai sus. Suprafata nu e luminata si colorata uniform.3. LED-urile albe lumineaza mai difuz, cele color au anumite pattern-uri.4. LED-urile colorate arata foarte bine daca sunt aprinse separat. Daca sunt puse pe o suprafata difuza, de ex. un servetel alb, arata foarte bine chiar daca sunt aprinse simultan mai multe culori.5. In functie de tipul LED-urilor, trebuie inseriate rezistente diferite. La 20mA unele LED-uri au cadere de tensiune 1.7-1.9V altele 3.0-3.2V.Am ajuns la concluzia ca, la veioza asta de 5 RON, cel mai mult imi place faptul ca nu are fire. Asa ca va fi wireless! :weedman: Vreau sa o fac cu telecomanda prin infrarosu. In poza este deja versiunea de emitator USB si un TSOP1730 ca sa vad daca merge receptia. Am facut o modulatie 100% cu 30 kHz chiar pe semnalul scos de seriala (am inseriat iesirea Tx cu o R, un LED infrarosu si inca un pin care scoate 30 kHz). Merge de bubuie, oricum as orienta LED-ul infrarosu receptionez fara eroare. Nu stiu de ce dar cel mai bine merge la 1200 bauds...In concluzie voi face asa:- veioza se alimenteaza cu 3 acumulatori AAA.- are butoane pe picior dar poate fi controlata si din calculator, prin infrarosu, pe o interfata seriala legata la un port USB.- fiecare veioza va avea un ID unic pentru cazul in care sunt mai multe in camera si vreau sa le comand de la un singur calculator. Cred ca ar arata tare bine sa ai niste lumini colorate prin toata casa care se zbantuie dupa muzica. Si ca sa le instalezi nu trebuie decat sa incarci acumulatorii si sa asezi veiozele prin camera, fara sa te bagi pe sub mobile sau covoare ca sa tragi fire :rolleyes: .Partea de emitator infrarosu pe USB e deja gata (hard + soft). Am verificat receptia, "bate" in toata camera :smt069 , ramane sa mai fac partea de receptor (hard + soft).Inca nu m-am hotarat daca sa ii bag si LED-uri colorate sau le las numai pe cele albe... Voi ce ziceti? :lurk: P.S. Am pus in poza si 2 cabluri USB, pentru florinica, sa vada cele 2 tipuri de mufe - mare si mica. Despre programator pentru AVR nu-ti face probleme, la mine e ala din tubul semitransparent pus chiar in fata, dar poti sa iti faci programator legand doar 5 sarme la portul paralel.

Link spre comentariu

Interesanta idee lipsa cablului USB. Insa, cei care nu au loc pe masa pentru a trage adaptorul pentru infrarosu....sau pun una dintre lampi pe hol, pentru iluminare noaptea in momentele in care se ridica de la calculator sa dea o tura pana-n bucatarie sau mai stiu eu pe unde si nu mai aprind lumina sa nu-si ia papuci in cap peste noapte :smt003 ?

Banuiesc ca emisie/receptie bluetooth (ca sa o poti comanda si in telefon/pda/laprop/calculator cu bluetooth) este prea complicat (si mai scump) de facut...insa ar fi mai usor de comandat lampile plasate prin diverse locuri din camera. Eventual RF pe alte frecvente...(cred ca ceva util se gaseste si intr-un proiect de transmisie de date realizat de Pasare Dan la rubrica proiecte 2006)

Ca o continuare a ideii tale, pentru softul de pe calculator ce va fi folosit la reglarea intensitatii luminii, propun adaugarea unor "bife" pentru a putea regla independent intensitatea pentru fiecare lampa in parte cat si una de "master" si un buton de "reset" care sa aduca la aceeasi valoare intensitatea luminoasa a lampilor. Cred ca poate fi limitat numarul lampilor la 8...mai mult de 8 nu cred ca va folosi cineva (doar in cazul in care isi comanda pomul de craciun din calculator...bine ca a trecut craciunul). Langa bife poate fi adaugata o casuta in care sa scrie treapta corespunzatoare lampii respective.

Cat despre partea de alimentare....Nu stiu ce autonomie va avea aceasta lampa, insa putem incerca alimentarea ei de la 3 acumulatori AA NiMh iar pe lampa sa punem o mufa si un switch, pentru incarcarea acumulatorilor direct de la portul USB. (ma batea gandul si la acumulatori de telefoane Li-Ion sau LiPo fabricatie - China, insa cred ca e mai greu si mai scump de realizat partea de incarcare)

Felicitari pt idee inca odata!

Link spre comentariu
Vizitator florinica

Super tare si ideea ta cu lampile fara fir , mufele le stiu eu ma refeream la cele care se lipesc pe PCB pentru ca nu stiu sa le identific dupa serii si coduri. Ideea cu ledurile colorate mmmm nu stiu ce sa zic poti sa faci un test sa pui patru leduri albe si patru colorate intercalate toate si sa aprinzi ori cele albe ori cele colorate sau la citit cele albe si la muzica sa clipeasca dupa muzica cele colorate dar nu stiu ce sa zic pana atunci sa vedem macar una simpla finita.Ok am sa iti cer ajutorul cand o sa ma apuc de programat avr-ul sa imi dai indicatiile si schema necesara ca din moment ce a incaput in oul ala banuesc ca este destul de simpla :)Bravo felicitari esti tare si iti multumes din suflet ca ai fost interesat de acest proiect :partyman:

Link spre comentariu
Vizitator florinica

intre timp mi-a mai venit o idee :d ce-ar fi daca lampa in lipsa calculatorului ar sti sa lucreze cu orice telecomanda IR. Adica ai telecomanda de la TV si memorezi o tasta oarecare cel mai putin utilizata cu care sa faci ON/OFF si seara cand vrei sa te duci la baie oricum ai telecomanda la tine aprinzi lampa si TA DAM e lumina te intorci te bagi in pat iei telecomanda si TA DAM e intuneric baga somn :d. sau in cazul in care ai mai multe lampi in camera memorezi mai multe taste cate o tasta pentru fiecare lampa etc deaici idei sunt multe :weedman: , iar cand ai calculatorul deschis folosesti calculatorul

Link spre comentariu

Se poate implementa si treaba cu telecomanda, nici eu n-am putut sa ma abtin sa nu ma gandesc si la asta, dar o las mai la urma. Cat despre cat timp vor tine acumulatorii...Am vazut acumulatori AAA de 1 Ah la 3.5 RON. Teoretic, la un consum mediu de 50 mA ar trebui sa tina vreo 20 de ore. La un iluminat de 3 ore/zi inseamna o saptamana, sau la un bairam, o noapte. Suficient zic eu.Am incercat un ATmega8 de 5V (din asta am "pe stoc") si merge pana la 3V fara probleme, mai rau e cu senzorul de infrarosu, TSOP-ul moare sub 3.5 V.S-ar putea sa fie nevoie de un ridicator de tensiune, sper sa nu trebuiasca...Din pacate pana la weekend nu cred sa mai misc ceva.Stie cineva de pe aici sa scrie un plugin pentru WinAmp? Am putea lucra in paralel.

Link spre comentariu

Intre timp mi-am luat o placa solderless, pentru teste. Niciodata nu am avut asa ceva pentru ca mi se par scumpe. Asta din poza a fost vreo 70 RON.

De mult imi doresc si eu asa ceva dar pretul piperat m-a tinut la distanta. Daca ai stii de cand astept sa apara la "Vanzari" asa ceva, poate e cineva care vrea sa scape de jucarie la un pret modic :smt003
Link spre comentariu
Vizitator florinica

gasisem undeva pe net un incarcator de acumulatori li-ion si li-polymer pe usb si nu era prea sofisticat avea un integrat dedicat si cateva rezistente doua leduri si cam atat o sa il caut sa vad daca dau peste el.Parca se lauda cineva peaici ca stie sa faca plug-inuri tre sa studiez daca nu poate stie cineva pe forum vedem noi o scoatem cumva la capat.Ghimpe de ce esti comod cu banii care ii ai cumper componentele si ti-o consrtuiesti singur astfel simti ca ii dai tu viatza si daca ai nevoie de ajutor nu ezita sa ni-l ceri :)

Link spre comentariu

In dorinta de a-l contrazice pe florinica legat de pretul integratelor dedicate and stuff (ma interesasem mai demult si vazusem ca sunt cam scumpe si se gasesc greu), am dat peste un incarcator ce foloseste atmega8...

http://www.seattlerobotics.org/encoder/200210/lithiumion.htm

In cautarea prin zecile de foldere aranjate complet aiurea, in care aveam si cateva scheme de incarcatoare pentru li-ion, am dat de altceva...Anume emitator si receptor pe rf pentru transmisie de date. RoGeorge, sper sa te ajute in vre-un fel. Daca mai gasesc ceva mai atasez ulterior so...stay tuned.

Link spre comentariu

Modulele de emisie sau receptie se gasesc (cam cum sunt cele din schema) dar pleaca de la vreo 30 RON in sus. Un receptor IR (TSOP1730) e 2.5 RON.Sa nu mai vorbim de emitator, un LED IR e cam 0.5 RON, nu 30 RON.In plus, receptorul RF nu merge cu telecomanda IR :)Daca vrei poti sa pui un modul RF TX in locul LED-ului IR si RF RX in locul lui TSOP1730. Resul schemei si softul raman neschimbate.

Link spre comentariu

Din nefericire asa este, acum cautam si eu preturi.

In cautare de diverse module emitatoare si receptoare pe net, am dat de acest site din care am extras cateva piese ce se gasesc:

rfRXD0420 la comet este ~ 3$

rfPIC12F675 tot acolo este ~3$

Intrebarea mea este: se pot folosi acestea pt transmisia de date? (mai exact pentru ce avem noi nevoie)?

Later edit:

Daca vrei poti sa pui un modul RF TX in locul LED-ului IR si RF RX in locul lui TSOP1730. Resul schemei si softul raman neschimbate.

Aha, e bine de stiut, multmesc.
Link spre comentariu
Vizitator florinica

salutare oameni buni noutati ceva??? ca nu am mai vazut nik postat eu scriu in general de la munca ca altfel nu as avea nici io timp de nik :)Am reusit sa gasesc un magazin 38 la mine in oras si au zis ca o sa aduca veioze la sfarsitul saptamanii viitoare asa ca pana atunci m-am apucat si am facut un lcd de nokia 3310 conectat la portul lpt si nu prea ii dau de cap reusesc sa afisez imagini pe el dar nu pot sa il fac sa imi afiseje statusurile la procesor, ram alea alea, winamp :( am incercat o gramada de programe si singurul cu care merge bine este lcdhype doar ca e in germana si nu prea imi dau eu seama care e treaba cu el :(.A reusit cineva sa duca la bun sfarsit veioza?? vreo noutate ceva?? ce ati mai facut ce ati mai realizat??

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări