Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Echivalente lampi...

carageae

Postări Recomandate

dupa cum bine se stie tubul el84 este echivalent direct cu tubul 6p14p, insa eu am intalnit un tub el84 fabricat de BRIMAR la care pinii nr.1 si nr.6 sunt conectati la grila3 , catodul nu este legat intern cu grila3, de aici ar rezulta ca se poate inlocui tubul respectiv cu tubul 6p15p.

Este o mare eroare sa considerati ca 6P14P este echivalent cu 6P15P , ele nu au in comun decat tensiune de alimentare !

Da , stiu , pot fi invitat la o auditie comparativa ad-hoc , dar acest lucru nu inseamna aproape nimic .

(Am editat un pic pe aici...)

MItokadona , meriti tot respectul meu , ne cunoastem de prea mult timp si treaba e clara : in tehnica nu exista minuni :) .

La puteri mici ( asa cum sunt proiectele tale ) o lampa gen 6P15P cu respectarea PSF-ului are avantaje evidente daca sunt folosite la putere mica , iar daca sunt analizate  conform criteriilor lui Nelson Pass " First Watt "  orice ascultator iti va da dreptate doar tie .  

Oare unde este realitatea in acest caz ?  

Ce se intampla de fapt ? 

6P15P este o lampa prea putin cunoscuta , iar  conectata in modul trioda are un comportament echivalent cu 2A3 ! 

Evident , ca raspuns armonic .

Editat de feri.visky
Link spre comentariu

OK, interesanta remarca pt. modul trioda, dar la ce Ra si tensiune anodica? Ce ne poti spune de EL83 sau 803? Si alea sunt apropiate de 6P15P. Am 4 buc. EL803 TFK noi in cutie. Mai am si ceva EL83 Tesla, noi. Poate la vara fac un PSE cu ele daca chiar suna bine - nu ma intereseaza neaparat sa fie ca 2A3, sa fie bune. Daca o sa vreau 2A3, fac un efort si cumpar 2A3. Nu lampile sunt problema principala intr-un amplificator...se stie.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator viobio

O lampa ELL80 este identica in functionare SE cu doua EL84? sau nu!Ce as putea modifica.

Cauta foile de catalog,ale celor doua tuburi,compari caracteristicile si observi singur daca doua EL84 pot inlocui un ELL80.
Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

6P1P are puterea anodica 12W fata de 14W cat are 6P14P si panta mai putin de jumatate din cea a lui 6P14P. Sunt scheme si amplificatoare construite si cu el, dar e mult mai bun 6P14P, care e dedicat pt. audio. 6P1P e un fel de echivalent noval pt. EL90. In PP mai merge cumva, dar in SE nu as folosi asa ceva...

Editat de carageae
Link spre comentariu

Sunt asemanatoare, nu identice. Filamentul la ECC99 are doua filamente in serie, ca la toata seria ECC81-83, iar rusoaica are doar filamente in paralel la pinii 4 si 5. E cam aceeasi situatie ca la echivalenta ECC83 - 6N2P. Se pot substitui, cu adaptarea conexiunii de filament, dar in rest sunt mici diferente functionale si calitative. Ca performante am inteles ca ECC99 e mai bun, ca putere anodica rusoaica e un pic mai solida. De cantat insa sigur o sa cante :)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări