eugeniusro Postat Martie 1, 2015 Partajează Postat Martie 1, 2015 @aygun Offtopic: Am aruncat tot ce aveam, de la leduri, lampi, multimetre, letcoane samd inclusiv integratele pentru drivere led. Aaa...asta e si ultimul meu post pe forum. Spor in toate! E clar sa însurat 1 Link spre comentariu
klauss00 Postat Martie 4, 2015 Partajează Postat Martie 4, 2015 (editat) Vad ca s-a vorbit in topicul acesta despre becurile CFL si mercur. Imi aduc aminte de la orele de chimie ca neoanele cu lumina ''alba'' contin vapori de mercur iar cele cu lumina ''galbena'' vapori de sodiu. nu acelasi principiu e si la CFL? Editat Martie 4, 2015 de klauss00 Link spre comentariu
validae Postat Martie 4, 2015 Partajează Postat Martie 4, 2015 Așa-zisele ,,neoane,, cu lumină albă (nu tuburile CFL) folosesc de fapt o descărcare de înaltă presiune într-un tub ce conține și mercur. Funcționarea e mai complicată și nu insist pe ea, dar se bazează în final pe un luminofor ce transformă în lumina relativ albă (săracă în roșu) radiațiile policromatice (galben, albastru, violet și ultraviolet) emise de descărcarea din tub . Funcționarea lor e similară cu cele ale tuburilor CFL în privința transformării luminii emise. Lămpile cu sodiu în schimb, nu mai folosesc un luminofor iar lumina emisă de tubul de descărcare este folosită ca atare. Link spre comentariu
klauss00 Postat Martie 4, 2015 Partajează Postat Martie 4, 2015 Eu m-am bazat pe rationamentul expus de maine mai sus si am cumparat doar becuri CFL Osram de 23W cu lumina galbena. Acestea nu contin mercur, nu? Link spre comentariu
validae Postat Martie 4, 2015 Partajează Postat Martie 4, 2015 Toate tuburile fluorescente conțin o cantitate mică de mercur. Link spre comentariu
mișa Postat Martie 5, 2015 Autor Partajează Postat Martie 5, 2015 Așa-zisele ,,neoane,, cu lumină albă (nu tuburile CFL) folosesc de fapt o descărcare de înaltă presiune într-un tub ce conține și mercur. Funcționarea e mai complicată și nu insist pe ea, dar se bazează în final pe un luminofor ce transformă în lumina relativ albă (săracă în roșu) radiațiile policromatice (galben, albastru, violet și ultraviolet) emise de descărcarea din tub . Funcționarea lor e similară cu cele ale tuburilor CFL în privința transformării luminii emise. Lămpile cu sodiu în schimb, nu mai folosesc un luminofor iar lumina emisă de tubul de descărcare este folosită ca atare. Sa precizez ma clar: Tuburile fluorescente ("neoanele") sunt tuburi cu descarcare electrica in vapori de mercur de joasa presiune. Becurile albe pentru iluminat public sunt becuri de descarcare in vapori de mercur de inalta presiune. In ambele cazuri radiatia generata initial e preponderent ultravioleta. Luminoforul depus pe sticla converteste radiatia ultravioleta in lumina. Culoarea si calitatea luminii emisa de luminofor depinde de compozitia lui. Link spre comentariu
validae Postat Martie 5, 2015 Partajează Postat Martie 5, 2015 Eu am înțeles inițial că vorbește de lămpile cu mercur stradale când a scris de ,,neoane,, fiindcă a adus în discuție și lămpile cu sodiu de aceea am și specificat în explicație ,,nu tuburile CFL,,. Denumirea populară improprie de ,,neoane,, este folosită uneori diferit în diverse situații, unii se referă la tuburi fluorescente, alții la lămpile cu vapori de mercur. Era bine dacă klaus00 ar fi specificat de la început mai clar ce numește ,,neoane,,. Dar am înțeles din ultima sa postare că de fapt se referea la tuburile fluorescente. Aici poate găsi o descriere foarte sugestivă a funcționări lămpilor fluorescente de joasă presiune : http://www.scientia.ro/tehnologie/39-cum-functioneaza-lucrurile/58-lampile-fluorescente.html Aici este descrisă funcționarea lămpilor cu vapori de mercur și a lămpii cu sodiu : http://instal.ce.tuiasi.ro/~chereches/Lucrarea%203%20.pdf Link spre comentariu
mișa Postat Martie 5, 2015 Autor Partajează Postat Martie 5, 2015 Si mie mi s-a defectat un bec Osram cu leduri....Se stinge dupa citeva minute de functionare. Dupa un timp se aprinde din nou si tot asa. Cei de la benzinarie mi-au spus ca au avut foarte multe retururi doar pentru becurile made in Romania. Iar ne-am facut de rahat. Osram a investit la noi, sa producem becuri moderne, iar noi, probabil nu respectam tehnologia sau au fost furate anumite materiale...Presupun. MARE pacat! Practic Osram s-a facut de cacao. Sper sa aplice sanctiunile corecte celor care merita! Din nou am fost fraierit: special am ales sa-mi cumpar becuri Osram made in Romania. Chestia cu returul cu bon si ambalaj original e de asemenea un MARE rahat! Cine pastreaza bonul si ambalajul unui BEC? Cine citeste o coala A4 pe care e scrisa garantia la cumpararea unui BEC? Link spre comentariu
validae Postat Martie 5, 2015 Partajează Postat Martie 5, 2015 Cred că acolo e vorba de un led a cărui joncțiune s-a dezlipit din cauza răcirii improprii sau a defectelor de material.Înclin totuși spre slaba disipație termică, becurile fiind prea compacte ca să fie și bine răcite.Eu aș desface becul (presupun că o veți face oricum) și aș vedea punctul slab al construcției lui. Poate unele se mai pot salva prin unele modificări în regie proprie.Măcar de amorul artei, nu neapărat pe considerente economice.Eu unul am ajuns la concluzia că tot bătrânul tub fluorescent (cu drossel magnetic sau electronic) este mai fiabil pe moment. Link spre comentariu
belasajgo Postat Martie 5, 2015 Partajează Postat Martie 5, 2015 [...] Osram a investit la noi, sa producem becuri moderne, iar noi, probabil nu respectam tehnologia sau au fost furate anumite materiale. [...] Cand o firma din vest vine in Romania, face acest lucru cu scopul de a reduce costurile de productie si de a mari profitul. In loc sa vina in Romania si sa ofere salarii decente (macar jumatate din ce ofera in Germania unui angajat), ei ofera aici salarul minim pe economie angajatilor. Nici nu ma mir ca produsele fabricate la noi sunt de calitate asa proasta. Sincer sa fiu eu ii pot intelege pe angajatii care fura piese de la locul de munca si le vand mai departe pentru a mai face un ban in plus pentru a putea trai. La fel ne fura si firmele care vin la noi, ei nu fac un lucru bun pentru Romania, ci vin aici pentru a oferi cele mai mizerabile salarii si pentru a-si mari profitul, care nici nu intra la noi in tara. Exista o firma destul de renumita la noi care produce volane pentru masini, am aflat ca la ei o parte uriasa din volanele produse (in jur de 50%) sunt returnate de clientii lor din cauza diferitelor defecte de fabricatie. In loc sa imbunatateasca asigurarea calitatii la productie, firma nu vrea sa schimbe nimic. Prima data nu am inteles cum de le convine sa aibe 50% rebuturi, pana am aflat ca volanele returnate se vand la un pret mai mic pentru China si India. Nu stiu cum se realizeaza acest lucru, poate rebuturile sunt casate si sunt vandute pe negru ca si gunoi, dar asa deja inteleg de ce le convine sa pastreze numarul mare la rebuturi. Link spre comentariu
klauss00 Postat Martie 5, 2015 Partajează Postat Martie 5, 2015 misterul a fost elucidat. va multumesc pt ajutor Link spre comentariu
eugeniusro Postat Martie 5, 2015 Partajează Postat Martie 5, 2015 Exista o firma destul de renumita la noi care produce volane pentru masini, am aflat ca la ei o parte uriasa din volanele produse (in jur de 50%) sunt returnate de clientii lor din cauza diferitelor defecte de fabricatie. In loc sa imbunatateasca asigurarea calitatii la productie, firma nu vrea sa schimbe nimic. Prima data nu am inteles cum de le convine sa aibe 50% rebuturi, pana am aflat ca volanele returnate se vand la un pret mai mic pentru China si India. Nu stiu cum se realizeaza acest lucru, poate rebuturile sunt casate si sunt vandute pe negru ca si gunoi, dar asa deja inteleg de ce le convine sa pastreze numarul mare la rebuturi. Interesant mod de a fenta fiscul , este o invenţie chinezească, stiu pe cineva care aduce nişte componente din China (kituri pentru biciclete electrice) şi la care cam jumatate le returneaza pentru defecţiuni în garanţie, ,in realitate returnează cutia goală şi primeşte alt produs, aşa la învăţat partenerul din China să procedeze pentru a reduce taxele vamale. Link spre comentariu
turcu_dan Postat Martie 5, 2015 Partajează Postat Martie 5, 2015 Si eu am fost tentat sa cumpar spoturi Osram din MOL, chiar aveam multe puncte, insa am renuntat dupa ce am vazut discutiile de aici. Sincer chiar nu ma asteptam sa fie asa de slabe, intodeauna am vazut aceasta firma ca fiid "varful". Am becuri economice Osram cumparate din Kaufland de vre-o 6 ani, toate functioneaza, cel mai intens utilizat nu mai are asa luminozitete ca la inceput, da functioneaza. Cand aud ce spuneti mai sus parca sunt mandru ca am realizat "becuri-led"/home-made montate pe profile de Al sanatoase si peste 4-5 luni fac anul de functionare, unele 12 ore zi de zi. La fel am fost dezamagit si de becurile auto H4 Philips night breaker, am schimbat 2 randuri intr-un an, dupa care am revenit la becuri normale/banale Narva - tin cam 2-3 ani. Link spre comentariu
validae Postat Martie 5, 2015 Partajează Postat Martie 5, 2015 Nu mai sunt nici marile firme la fel de serioase ca înainte, acum primează mai mult câștigul lor în defavoarea calității de multe ori. Se produce din ce în ce mai mult ,,sub brand de firmă,, în țări sărace, pe bani puțini și cu rezultate care se văd. Link spre comentariu
nelu F Postat Martie 5, 2015 Partajează Postat Martie 5, 2015 La fel am fost dezamagit si de becurile auto H4 Philips night breaker, am schimbat 2 randuri intr-un an, dupa care am revenit la becuri normale/banale Narva - tin cam 2-3 ani. Intensitatea marita oferita de unele becuri auto se reflecta in durata de viata mai mica fata de cele standard. Eu am Osram silverstar care conform datelor de pe ambalaj ofera o intensitate a luminii cu 50% mai mare decat varianta standard, dar durata de viata este la jumatate fata de standard. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum