aygun Postat Februarie 5, 2015 Partajează Postat Februarie 5, 2015 @aygun intr-adevăr,făceam. N-am mai postat văzând trendul benzilor cu leduri care dupa părerea mea sunt strict ornamentale sau/si de avertizare-treptele unei scări sa zicem. Prin supradimensionarea radiatoarelor nu mi s-a ars nici un led si nici lumenii n-au scăzut...probabil anii mei si vor spune cuvântul. Ar trebui niste topicuri sticky in ficare sectiune...era la bodega unul despre becuri economice. Câteva tutoriale cum frumos a facut Dxxx i-ar ajuta pe colegi sa inverseze Putin logica actiunilor-mai întâi sa caute pe forum si abia apoi sa meargă (sau nu) in De...Bau... Altfel vom avea doar plângeri privind surse turnate in lac si bune de aruncat... Uite bre ca inviasi ! Altfel nu te mai aude / vede omul. Aveai tu niste chestii faine iar alea cu tigaile erau de departe cele mai faine . Foloseai si drivere facute de tine si multe altele . Ce de mai vorbeam serile pe tema LED-urilor si nu numai. Oricum , abia astept sa mai vad niscaiva realizari marca @Alexutz. Mereu ai surprins cu ceva original. Haidem pe un YM sa mai povestim ! @ Dxxx - la punctul 3 ai perfecta dreptate. Tot ce faci de manuta ta , stiind ce trebuie sa faci , sunt mult mai ok decat orice altceva comercial. Ca vrei sa faci ceva simplu sau ceva complex , e cel mai ok sa le faci singurel pe solutiile testate de tine . E alta poveste cand omul nu stie ce trebuie sa faca si atunci e mai ok sa cumperi. Link spre comentariu
Dxxx Postat Februarie 5, 2015 Partajează Postat Februarie 5, 2015 Uite ca se pot face multe cu propria manutza. Ia sa vedeti ce face Ianacosti, ca m-a impresionat (click pe link pentru imagine ca lumea): http://s25.postimg.org/vc6rzlx2n/osram_star_classic_a_60_Page_1.jpg http://s25.postimg.org/80ioaiisv/IR_0422.jpg http://s25.postimg.org/67frm6xm7/IR_0416.jpg http://s25.postimg.org/aj4db74j3/IR_0424.jpg "Pana ajung acasa poate mai sunt interesati de schema.Am dat jos azi bobinele si condensatoarele sa le masor, acum schema e completa, doar integratul nu-l gasesc. Am modificat rezistenta de 2,7 ohmi si i-am crescut curentul, acum alimentez cu placa 28 led-uri de 1W la un curent de 200 mA, pe ele pica 95,3 V. Tranzistorul ajunge pe la 60 grade eu zic ca e ok. Pun si poze cu camera termica la bec si la pcb. Mai tarziu fac si poze normale la pcb." Link spre comentariu
aygun Postat Februarie 5, 2015 Partajează Postat Februarie 5, 2015 Bobinele ne intereseaza . Sectiune sarma ? Numar de spire ? Ce tor de ferita foloseste ? Etc , ca restul e usor. Cel mai naspa e sa obtii inductanta aia . Restul e floare la ureche. Link spre comentariu
ianacosti Postat Februarie 5, 2015 Partajează Postat Februarie 5, 2015 @ Dxxx multumesc ca ai pus schema. In week-end pun si poze cu pcb-ul. @ Aygun, Bobinele sunt greu de facut in regim de amator, au inductanta prea mare si curentul mic, deci au sarma subtire si multe spire. Am pus pe schema inductanta bobinelor si rezistenta. La bobina de 3,3 mH estimez eu ca are sarma de 0,2 mm. O sa-mi fac niste drivere cu integratul HV 9910 (produs de Supertex, acum cumparati de Microchip) ca e 2 lei la tme dar bobinele o sa le cumpar gata facute. Vreau sa fac mai multe si ca sa obtin acelasi rezultat la toate vreau sa am toate piesele identice. La tipul asta de driver conteaza mult si capacitatea bobinei si in regim de amator cred ca iese prea mare. Curand o sa deschid un topic pentru driver si daca mai sunt amatori vreau sa fac pcb-urile la Electra la Iasi, vreau sa fie un driver universal, acelasi pcb si pentru 12-24 V si pentru 230 V si orice curent. Link spre comentariu
aygun Postat Februarie 5, 2015 Partajează Postat Februarie 5, 2015 Am intrebat de bobine in mod intentionat pentru ca stiu ca sunt dificil de obtinut in regim de amator. Mai ales ca se folosesc toruri de ferita ale caror proprietati nu le cunoastem.Ca sa obtinem acea inductanta conteaza mai multi parametrii decat sectiunea spirei si numarul de spire. Uneori bobinele sunt bobinate in sensuri inverse nu doar circular . Cel mai ok este un driver facut deja cu bobinele gata calibrate. Conteaza si cum se comporta bobinele respective in diverse situatii / frecvente / tensiuni / curenti daca tot il faci universal. Mult succes in privinta realizarii si astept cu nerabdare date despre prototip si eventual detalii ( fotografii ) . Stima . Link spre comentariu
turcu_dan Postat Februarie 6, 2015 Partajează Postat Februarie 6, 2015 Si eu as fi interesat de un astfel de driver care se alimenteaza drect la retea, astept cu nerabdare testele si pozele, in cazul in care se vor face cablaje de fabrica as dori si eu. Link spre comentariu
mihaicozac Postat Februarie 6, 2015 Partajează Postat Februarie 6, 2015 Bobine găseşti pe eBay foarte ieftine, nu merită să te chinui să le faci singur. Uite unele în Hong Kong, 50 de bucăţi la câţiva Euro: http://www.ebay.at/itm/50Pcs-Sealed-Drum-Core-Radial-Inductor-Black-3-3mH-300mA-6x8mm-10-Tolerance-/291247464287?pt=UK_BOI_Electrical_Components_Supplies_ET&hash=item43cfb39f5fDr Driverul este interesant pt. corpuri de iluminat gen tub de neon, cu multe diode înseriate, unde ledurile sunt bine izolate în carcasă, condiţie foarte importantă, având în vedere că nu e izolat galvanic. Link spre comentariu
aygun Postat Februarie 6, 2015 Partajează Postat Februarie 6, 2015 Cât de ok sunt ca insuctanta alea din Hong Kong? Ca asa găsesti si pe alibaba.com sau cum e site-îl ala cu toate ciudățeniile electronice?Cum stim ca sunt fix ce trebuie? Ideea este ca oricine poate lua niste cupru emailat pentru bobinaj , câteva stire pe un tor de ferită si gata bosnia. Le cumperi bulk si aidoma tranzistorilor made in China , daca masori 10 din tranzistoare nu gasesti unul sa se pup e cu altul ca parametrii. Stiti despre ce vorbesc. Link spre comentariu
aygun Postat Februarie 6, 2015 Partajează Postat Februarie 6, 2015 Scuze pentru spellcheckerul Androidului. Link spre comentariu
validae Postat Februarie 6, 2015 Partajează Postat Februarie 6, 2015 Scoate utilitarul ala care ,,ghicește,, ce vrei să scrii, că devine foarte haioasă exprimarea.Bobina s-a transformat în bosnia Link spre comentariu
mihaicozac Postat Februarie 6, 2015 Partajează Postat Februarie 6, 2015 Aşa este, dat fiind tensiunea la borne, de cca 300Vvv, izolaţia şi pierderile sunt importante, deşi am văzut componente asemănătoare în multe dispozitive. O inductanţă de la Sumida sau Vogt costă însă de 10 ori mai mult, iar costul driver-ului se va apropia de cel cumpărat de-a gata. Ar trebui să vedem ceva oscilograme, dacă schema funcţionează în mod continuu sau discontinuu, astfel se poate determina dacă inductanţa poate fi realizată cu întrefier sau fără, respectiv pe tor sau pe bară. Link spre comentariu
aygun Postat Februarie 6, 2015 Partajează Postat Februarie 6, 2015 Cam asa se masoara Inductanta : - Asta pentru cei care nu prea stiu http://www.wikihow.com/Measure-Inductance Link spre comentariu
Alexutz Postat Februarie 8, 2015 Partajează Postat Februarie 8, 2015 @aygun Offtopic: Am aruncat tot ce aveam, de la leduri, lampi, multimetre, letcoane samd inclusiv integratele pentru drivere led. Aaa...asta e si ultimul meu post pe forum. Spor in toate! Link spre comentariu
Vizitator livslx Postat Februarie 28, 2015 Partajează Postat Februarie 28, 2015 Si mie mi-a "crapat" un bec "OSRAM E27 10W CLAR". Dupa numai doua luni de functionare. M-am chinuit sa-l desfac si sa vad ce-a crapat pe cablajul imprimat si am gasit 2 pini ai MOSFET-ului Q1 cu lipituri reci. Confirm ca schema lui Ianacosti este perfect "citita" dupa cablaj. As zice ca integratul este HV9910 dupa conexiuni. Vad ca in Certif. de Garantie (3 ani), dupa 31 Ianuarie 2015 (sic!) becurile nu se mai primesc la benzinaria de unde au fost achizitionate ci se trimit la Bucuresti - OSRAM ROMANIA SRL (si in ambalajul original !!?). Clar, facatura .. mai bine lasau electronica neturnata in materialul acela cauciucat (verde, f dur) caci se vede treaba ca la multe cicluri termice se forteaza pinii componentelor THT. Greu de crezut ca sunt fabricate in Romania. Mai degraba un lot de prin China mai nereusit pe care n-au indraznit sa-l valorifice la preturi mai mari sau prin tari cu pretentii (Germania etc). Pacat, lumina chiar destul de bine si mai odihnitor pt. ochi decat un CFL. Link spre comentariu
rinaldoparaipan Postat Martie 1, 2015 Partajează Postat Martie 1, 2015 @ianacosti, ma bag si eu la 5 cablaje. Sper ca nu e prea tarziu, adica inca nu ai dat comanda Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum