Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Becuri cu LED Osram

mișa

Postări Recomandate

Sursele becurilor au scăpat măcar ?  Că puteți să le utilizați la ceva DIY, cu leduri mai bune și răcire adecvată  :rade:

Cred că sunteți de acord că ,,becurile,, cu leduri în formatul clasic nu au nicio șansă de ventilație corespunzătoare. Aș face mai degrabă niște corpuri de iluminat în stilul lămpilor fluorescente de 20W, cu ledurile montate pe o șină de aluminiu cu nervuri de răcire. Nu mai sunt de mult adeptul ,,lustrelor,, și candelabrelor sofisticate, mă interesează mai mult calitatea luminii decât estetica corpurilor de iluminat. În dormitor am o lampă fluorescentă de 36W alimentată de un ,,drosel electronic,, de la o lampă de 23W de calitate. Sunt foarte mulțumit de lumină, cât și de consumul redus.

Link spre comentariu

Cred că sunteți de acord că ,,becurile,, cu leduri în formatul clasic nu au nicio șansă de ventilație corespunzătoare.

Am un bec in format clasic cu LED-uri, in baie, care functioneaza non-stop de pe 15 martie 2014. Nu i-a scazut lumina deloc, si corpul abia daca e un pic caldut.

http://hayled.en.made-in-china.com/product/IqLQTpYMYBWo/China-Indoor-LED-Bulb-Light-220V-HY-QP-1008-.html

Link spre comentariu

Acest model are totuși un radiator mai ,,generos,, din câte văd. Cu funcționarea ,,non stop,, nu știu ce să cred, vrei să spui că nu-l stingi niciodată ?

Link spre comentariu

Pai e la baie...pentru 5W consum, nu merita riscul de mucegai negru.Si nici deranjul de a-l aprinde si stinge de 20X pe zi. Da, au radiatorare bunicele cam toate becurile de la firma aceea, iar daca mai sunt si de putere mica, pana la 9W, atunci merge si "formatul clasic" de para, al becului.

Link spre comentariu
Vizitator clau49

Din pacate pot sa confirm si eu ca becurile cu LED de la Osram au o oarecare problema de constructie cred. Bec  E27 achizitionat pe 2.01.2015 defect pe 28.01.2015 . Mentionez ca a fost folosit intr-o lampa de birou cu o ventilatie buna oarecum (dupa parerea mea : "abajurul este destul de mare"si prezinta si o linie circulara de ventilatie in spate) . Din ce observ Osram are o mare problema in privinta asta.

p.s: voi merge sa incerc sa le schimb la MOL la reocmandarea celor de la Osram ( prostia mi se pare ca nu pot fi schimbate decat la benzinaria de unde au fost cumparate ) 

Link spre comentariu

Eu folosesc doua becuri cu LED Osram de 9 W inca din iulie-august, tot in lampi de birou. Ventilatia nu este prea buna deoarece lampile au abajur mic si sunt puse sa lumineze in jos, iar in partea de sus a lampii sunt doar 8 gauri de vreo 4 mm. Lampile functioneaza cam 8-10 ore zilnic, din fericire pana in momentul de fata nu am intalnit probleme cu becurile. Insa la mine nu sunt fluctuatii de tensiune si mai am si protectie de supratensiune in tabloul de sigurante.

Link spre comentariu

Pai eu vad o clara diferenta la ventilare:

- clau49 - "linie circulara de ventilatie in spate" - prost plasat si insuficient, aerul cald se ridica in partea superioara unde sta captiv "in clopot" = ventilatie zero in volumul stationar - asa ceva este exact ce distruge ledurile care au nevoie de curenti de aer (convectie). Deci motiv clar de defectare, din vina userului. Volumul nu are decat importanta mica, becul nu sufera de claustrofobie ci de incingere.

- belasajgo - gaurile dispuse sus, chiar daca au sectiunea mica favorizeaza convectia, evacueaza exact aerul cald aflat in ascensiune iar sectiunea mica a abajurului defapt ajuta prin efectul de suctiune de horn. In acest mod sigur nu vei avea probleme. Bineinteles ca protectia contra varfurilor din retea nu poate face decat bine.

Link spre comentariu

Era un tip de prin Iasi care facea el ceva corpuri de iluminat chiar si din Tigai luate din talcioc .Cu controler , PWM and stuff. Alexutz parca ii zicea dar nu prea il mai vad activ pe aici .

Facea niste "traznai" tare faine.

Pe aici din realizarile lui :

http://postimg.org/gallery/134sge0we/e22e01e5/

http://postimg.org/gallery/34kd1ppq/907ca0a9/

Alea mai vechi sunt sterse.

Editat de aygun
Link spre comentariu

Salutare,

Am demontat eu un bec Osram, pana acum s-au ars 6 bucati, mie si colegilor din birou.

Punctul negru din led e dioda de protectie ledurile nu sunt arse. Becul e facut foarte bine, are 4 leduri Osram Duris de 19.6 V, 5 W 330 lumeni, 

alimentate la un curent de 120 mA ca sa dea un flux de 200 lumeni fiecare.  Sursa e un buck cu schema asemanatoare celor cu HV9910.

Dupa ce am taiat becul si am sapat in rasina am scos PCB-ul si am gasit cauza defectiunii:

Lipitura rece la bobina si condensatorul electrolitic !!!!!!!!!!! Proiect bun, fabrica si departament calitate de kkt.

Am refacut lipiturile am legat ledurile la loc si s-au aprins. Pe ele pica 73,2 V la 122,3 mA.

Din pacate nu am poze ca eram destul de nervos dupa ce am racait in rasina aia. 

Cand o sa am timp o sa pun schema sursei pentru cine e interesat. (la munca mi-au taiat accesul la elforum dar am gmail, sa dea cineva pm cu o adresa de mail, si 

trimit schema pe mail sa o urce pe elforum )

Am vrut sa masor cu osciloscopul toff-ul la buck dar neavand izolare galvanica am crapat ledurile. (nu e prima oara cand fac asta :) )

Am masurat becul in aer liber la t ambianta cu camera FLIR, ajunge la 87 grade dupa 40 minute.

Daca as mai avea un bec ars as face poza la microscop la lipitura rece si as pune pe pagina de facebook a Osram.  

Editat de ianacosti
Link spre comentariu

@aygun intr-adevăr,făceam. N-am mai postat văzând trendul benzilor cu leduri care dupa părerea mea sunt strict ornamentale sau/si de avertizare-treptele unei scări sa zicem. Prin supradimensionarea radiatoarelor nu mi s-a ars nici un led si nici lumenii n-au scăzut...probabil anii mei si vor spune cuvântul.

Ar trebui niste topicuri sticky in ficare sectiune...era la bodega unul despre becuri economice. Câteva tutoriale cum frumos a facut Dxxx i-ar ajuta pe colegi sa inverseze Putin logica actiunilor-mai întâi sa caute pe forum si abia apoi sa meargă (sau nu) in De...Bau... Altfel vom avea doar plângeri privind surse turnate in lac si bune de aruncat...

Link spre comentariu

Lipiturile fisurate pot apare şi de la ciclurile termice ample, prin dilatări-contractări ale materialelor implicate. Dacă becul are 87C la exterior interiorul sare bine de 100C, nu e de mirare că se dezlipesc. Asta nu scuză însă constructorul, dacă este o problemă la tot lotul lipiturile respective trebuiau întărite manual înainte de încasetare.

Nu m-ar mira să fie vreun lot nereuşit, trimis înapoi de prin Occident când au început problemele cu garanţia, le-au retras de la vânzare de acolo şi le-au băgat prin benzinăriile noastre, ca să li se piardă urma.

Link spre comentariu

De asta puteți fi sigur, și ,,ai noștri,, importă orice în orice condiții, numai să fie ieftin (să aibă ei de unde pune adaos), dar și ,,ceilalți,, ne consideră o țară ,,de mâna a doua,, și ne cam bagă pe gât tot ce nu corespunde la ei. 

Link spre comentariu

Bun, vad ca oamenii muncesc, nu stau de pomana.

Alexutz

"care dupa părerea mea sunt strict ornamentale sau/si de avertizare" - mersi, chiar ai zis bine, asta merita afisata undeva... dar ce sa faci, principiul "sa fie ieftin" ne omoara, chiar daca matematic costul unui led bun nu e prohibitiv, totusi se prefera sa se ia 2-3 proaste cu aceeasi bani.

Daca calculezi insa diferenta dintre "cantitaea" de lumina pe care o da un led bun in 50.000 ore si cea pe care o dau 3, 4, 5 chiar 10 leduri proaste care nu rezista nici cat un bec cu incandescenta (2.000 ore) vezi insa ca iesi incomparabil mai bine cu solutia aparent mai scumpa, fara sa vorbim si de calitatea luminii emise (CRI).

Ce am facut cu topicul cu "nelamuriri" nu e mare lucru, chiar vreau (...doar sa apuc...) sa fac tutoriale detaliate educative: dimensionare, racire, drivere etc.

Ianacosti

multumim pentru datele detaliate, ai adresa mea de mail pentru schema.

Scurta analiza:

1. din ce zici sunt aproximativ 9W putere electrica injectata in leduri pentru iesire de 800 lumeni - adica sub 100lm per Watt. Exact cum m-am asteptat.

Producatorii nu pun leduri "state of the art" tinand cont ca eu ma astept actualmente cam la 150lm/W ca intentie in constructiile noi.

2. total de acord cu MihaiCozac "becul are 87C la exterior interiorul sare bine de 100C" ceea ce nu mi se pare deloc bine.

La 100 grade  interior probabil ca pe jonctiune sunt peste 120. Bune ar fi masuratorile alea de care discutam in alt thread.

Sunt 2 probleme, referinta mea este la DS Cree cu care sunt familiar, nu poate Osramul sa fie mult diferit:

- viata tpica e conditionata de Tjct<85 grade, si cum variaza exponential asta nu e de bine

- randamentul la 120 grade ma stept sa fie cu 25% mai mic decat rece. Ca ecologist mi se pare inadmisibil - doar se pot construi solutii de racire bune.

3. pentru cine poate, concluzia este unica: construiti propriile voastre surse de lumina LED, au mari sanse sa fie mai bune chiar si fata de variantele scumpe OEM

Nu stiu de altii, dar ce am facut eu este dimensionat sa nu depaseasca uzual 60 grade pe radiator.

Luati leduri bune si supradimensionate care va ajuta in douia directii: rezistenta termica interna (jonctiune-capsula) foarte mica + randament foarte bun,, actualmente si 200lm/W sunt disponibili, adevarat ca au pret corespunzator.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări