mișa Postat Decembrie 13, 2014 Partajează Postat Decembrie 13, 2014 Hai sa va zic... Eu alimentez masina de la benzinariile MOL. Am primit tot felul de puncte si chestii de la ei. Niciodata nu le-am considerat reale, ci doar o metoda de reclama. Zilele trecute, vesel fiind, am luat de la ei, conform ofertei, un bec cu led 230V 10W si un spot cu led 12V 5.6W Osram. Am fost impresionat de ambele produse. Becul de 10 W mat, chiar lumineaza!!! iar spotul de 12V 5.6W are in el sursa de curent constant (electronica, normal) si functioneaza alimentat cu tensiune continua sau alternativa. Tine lumina constanta de la 8V pina la 18V cc testat de mine. Mai mult nu am avut curajul sa maresc tensiunea. Temperatura de culoare e 2700K, cam mica pentru cerintele mele (eu prefer 4000K) dar OK pentru aplicatii casnice. Avind in vedere aceste teste, ieri am mai cumparat 3 becuri de 10W si am inlocuit cu ele niste becuri economice de 20W. Surpriza! am lumina mai multa si se aprind instant. Uite o poza cu ce am testat: https://dl.dropboxusercontent.com/u/3712780/Poze%20pe%20forum/Becuri%20LED/P1060443.JPG Eu NU fac reclama! Semnalizez doar niste produse bune. (Nu am vreo legatura cu MOL sau Osram din pacate....) Link spre comentariu
eugenbt Postat Decembrie 13, 2014 Partajează Postat Decembrie 13, 2014 ba ai legatura cu MOL. esti unul dintre cei care-i finanteaza . on topic, ce pret au avut becurile? stii si pretul fara reducere? Link spre comentariu
Dxxx Postat Decembrie 13, 2014 Partajează Postat Decembrie 13, 2014 (editat) Ai justa dreptate despre produsele bune... Tine in plus cont de faptul ca un produs bun (Osram asa este, sunt convins) trebuie sa aiba speranta de viata intre 20.000 si 50.000 ore, dar cu conditia de a fi intr-o incinta care nu ii blocheaza circuitul de racire, asta inseamna de 2-3 ori mai mult decat orice CFL asa ca pana la urma suma initiala este acoperita de acest lucru + economia la energie. Care a fost costul final pentru ce ai luat? Temperatura de culoare este asa pentru ca in acel punct se poate ajunge la un CRI superior (sigur peste 80) asa ca lumina va distorsiona mai putin culorile, si asa este corect. Din aceasta cauza producatorul a ales in acest mod. In CC probabil ca are un driver in comutatie, as zice ca daca intergratul este unul uzual ar trebui sa reziste lejer pana la 30 sau chiar 40V. Spre deosebire de un driver serial, driverul in comutatie se poate sa prefere tensiuni mari cu curenti mici. Ca explicatie "se poate sa prefere" este eufemism pentru faptul ca la tensiuni mari poate sa aiba randament mai bun, unele integrate prefera lucrul la curenti mici. Pentru ca driverul in comutatie converteste energia, de multe ori puterea de intrare ramane constanta cu variatia tensiuni, asa ca pe masura ce cresti tensiunea scade curentul. " Editat Decembrie 13, 2014 de Dxxx Link spre comentariu
mișa Postat Decembrie 13, 2014 Autor Partajează Postat Decembrie 13, 2014 Pretul unui bec de 10W e 30 de lei (29.9) cu reducere. Exact modelul asta il poti gasi in magazine la 55-60 lei. CRI-ul nu e specificat, dar lumina e rezonabila. (cunosc exact ce inseamna acel CRI, in atelier am tuburi 940, adica CRI 90 si 4000K) Spoturile sunt ceva mai ieftne, parca 25 de lei. Da, spoturile de 12V au in ele ceva cip invertor buck boost probabil. Cu cit cresti tensiunea scade curentul. (si asta am masurat EU) Poate zilele astea desfac unul. Merita investiti 25 de lei in numele stiintei. Oricum si spoturile dau o lumina grozava comparativ cu ce mai e pe piata. Eu folosesc lampi de 12V cu leduri ca lampa de campanie, adica fiind pasionat de excursii cu cortul si nu numai, dar in locuri izolate, le consider niste instrumente grozav de utile. "ba ai legatura cu MOL. esti unul dintre cei care-i finanteaza ." A zis "eugenbt" fara sa-i fie conectate degetele la creier. Am exact aceeasi legatura pe care o ai tu cu magazinul de la care cumperi paine! Link spre comentariu
rinaldoparaipan Postat Decembrie 13, 2014 Partajează Postat Decembrie 13, 2014 Pai se stie ca ledul de calitate(Osram) bate la fund orice orice CFL, ca sa nu mai zic de incandescent. Am vazut si eu promotia la MOL(@eugenbt, nu te mai lua airea de oameni), am vreo 3000 de puncte, o sa ma aprovizionez si eu cu ceva sa vedem cat de bune sunt. Salutari @misa, ce mai faci? Link spre comentariu
mișa Postat Decembrie 13, 2014 Autor Partajează Postat Decembrie 13, 2014 Din pacate fac rau....Rau de tot. Link spre comentariu
eugenbt Postat Decembrie 13, 2014 Partajează Postat Decembrie 13, 2014 (editat) Pai se stie ca ledul de calitate(Osram) bate la fund orice orice CFL, ca sa nu mai zic de incandescent. Am vazut si eu promotia la MOL(@eugenbt, nu te mai lua airea de oameni), am vreo 3000 de puncte, o sa ma aprovizionez si eu cu ceva sa vedem cat de bune sunt. Salutari @misa, ce mai faci? a fost o gluma, pentru descretirea fruntilor si indepartarea ridurilor, nu m-am luat de el. nu-mi sta in fire sa ma iau de oameni gratuit. fiecare dintre noi care alimenteaza dintr-o statie de carburant, finanteaza patronul respectivei statii. este ceva normal. cu stima, eugen Editat Decembrie 13, 2014 de eugenbt Link spre comentariu
Spitfire Postat Decembrie 14, 2014 Partajează Postat Decembrie 14, 2014 Ca sistem de racire, nu difera(din pacate) cu nimic de "Ledare" de la Ikea, doar ca sunt o idee mai ieftine, Ledare costa 40 lei pt. 11W consumati. probabil la fel ca la cel de la Ikea, doua din LED-uri sunt cu emisie in rosu, pentru CRI si temperatura de culoare. Link spre comentariu
mișa Postat Decembrie 15, 2014 Autor Partajează Postat Decembrie 15, 2014 Eu ma bucur ca au aparut becuri cu led (de calitate si de putere suficienta) la un pret rezonabil. Cu CFL-urile e aceasi chestie, cele ieftine sunt mizerabile. Si din alea cu greu poti alege citeva modele care sa te multumeasca. Marele avantaj al becurilor cu leduri e ca se aprind brusc. Exista multe locuri unde CFL-ul este inutilizabil. Singura varianta fiind becul cu incandescenta (sau ma rog, becul cu xenon - daca iti da mina ) Ginditi-va numai la lumina din camara, dintr-un hol, din pivnita sau de pe casa scarilor. Pina se aprinde CFL-ul te duci si-ti cauti lanterna, mai ales iarna. Sunt multe locuri unde intrii, aprinzi lumina, iei ce ai de luat si pleci. (uneori uiti sa stingi lumina...) Aici CFL-urile sunt inutile. In plus, becurile cu incandescenta si CFL-urile sunt sensibile la numarul de cicluri on/off. Ledurile nu. Becurile de 10W cu led Osram de care discutam, au corpul dintr-un material alb, destul de bine conductor termic si foarte gros. Acesta radiaza caldura. Evident nu ca un radiator din aluminiu, dar se pare ca e sigura metoda de a reduce pretul. Oricum, sunt MULT mai grele decit te astepti cind pui mina pe ele. Mai grele ca si CFL-urile de 20-22W. Pe cele de la Ikea nu le cunosc, deci nu am putut face un test comparativ. Link spre comentariu
Dxxx Postat Decembrie 15, 2014 Partajează Postat Decembrie 15, 2014 (editat) Ai facut "operatia" asupra spotului, sa vezi ce driver folosesc? Cu privire la radierea caldurii, ceea ce poate sa nu fie evident pentru toata lumea este ca becurile LED, chiar daca seamana ca forma/gabarit cu cele clasice cu incandescenta nu pot fi puse in aceleasi incinte decat daca acestea permit ventilatia (cu gauri jos si sus). Un bec cu incandescenta poate suporta sute bune de grade, temperaturi la care cedeaza energie radiativ (IR). Un bec led nu poate asta, el trebuie sa se raceasca prin convectie iar jonctiunea are o temperatura maxim permisa intre 100 si 150 grade uzual. Important este insa ce putem observa spre exemplu la Cree: Tj-max=150 grade, dar pentru masuratori si pentru ca speranta de viata sa fie cele 50.000 ore ale producatorului temperatura jonctiunii trebuie sa fie sub 85 grade! Ca pe jonctiune sa fie 85 grade insemna uzual (socotind toate rezistentele termice de pe lant) ca pe radiatorul final temperatura sa fie probabil sub 60 grade... Pentru cei mai putin specializati mai trebuie amintit ca randamentul emisiei de lumina in LED descreste odata cu cresterea temperaturii jonctiunii, deci alt motiv ca sa nu lasati o sursa de lumina LED sa se incalzeasca. Editat Decembrie 15, 2014 de Dxxx Link spre comentariu
lutza2 Postat Decembrie 15, 2014 Partajează Postat Decembrie 15, 2014 Pai atunci de ce se fabrica intr-o forma care le permite sa locuiasca in aceleasi incinte ? Scrie pe ambalaj sa nu fie ermetica, la ce temperaturi functioneaza sau daca merge in medii umide. Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Decembrie 15, 2014 Partajează Postat Decembrie 15, 2014 In urma cu citiva ani am avut becuri CFL,Osram.Au fost bune,n-am ce zice,dar dupa un timp, au "decedat mortal".Erau un pic mai scumpe decit alte CFL-uri dar tineau de aproape 3 ori mai mult decit celelalte la acelasi pret.Si eu sint client MOL cam de 10 ani.Am card MOL si multe puncte.Niciodata nu am cumparat nimic pe punctele acumulate.Poate ca o sa cumpar niste becuri cu leduri Osram ,sa vad de ce sint in stare. Link spre comentariu
mișa Postat Decembrie 15, 2014 Autor Partajează Postat Decembrie 15, 2014 Inca nu am "operat" spotul dar cred ca maine fac asta. Intr-adevar, a avut si are inca Osram niste CFL-uri foarte bune. Important e ca se aprind rapid si isi pastreaza calitatea luminii mult timp. Momentan din alea folosesc si tind sa le inlocuiesc cu leduri. Nu brusc. Am pus citeva cu led, le las ceva timp...sa vedem... Nu e chiar asa dramatica problema cu disiparea caldurii la leduri daca ai corpuri de iluminat cit de cit normale. Puterea radiata termic e mult mai mica. O temperatura de 50 grade e admisa. Evident, orice grad in plus micsoreaza viata ledului, da' ce sa-i faci, nu poti fi cu toate. Corpurile de iluminat in care am pus bec cu led au temperatura mult mai mica decit aveau inainte cu CFL. N-am masurat dar e sesizabil mai mica...probabil vreo 40 grade...Becul cu led nu se infierbinta in functionare continua. E doar cald, poti tine mina pe oricare parte din el. Eu consider ca sunt absolut compatibile cu orice "incinta" in care se potrivesc mecanic. Testati si voi si dupa aia spuneti ce parere aveti. Link spre comentariu
belasajgo Postat Decembrie 15, 2014 Partajează Postat Decembrie 15, 2014 Si eu folosesc de cateva luni niste becuri cu LED de la Osram (vezi imaginea atasata). In ziua in care au aparut la noi la magazin, mi-am cumparat imediat un bec deoarece eram curios cum merge. Pot sa spun ca am fost foarte multumit atat de temperatura culorii, cat si de luminozitate, de aceea ulterior mi-am mai cumparat cateva becuri. Ramane de vazut cat timp vor functiona, dar la prima vedere par a fi de calitate superioara. Cei care au mai urmarit discutiile despre becuri, stiu ca eu sunt un fan al becurilor incandescente, insa pot sa spun ca sunt multumit si de aceste becuri cu LED de la Osram. Becurile economice CFL in continuare nu le recomand nimanui deoarece contin mercur, ce devine periculos in caz ca se sparge becul, si deoarece chiar si becurile CFL de calitate mai au si in ziua de azi problema ca "palpaie", ce in majoritatea cazurilor poate afecta oamenii fara ca ei sa observe cauza (dureri de cap / dureri de ochi). La noi becul de 4,5 W (echivalent 25 W / 250 lm) cu dulie E14 / E27 costa 35 lei, iar becul de 9 W (echivalent 50 W / 650 lm) cu dulie E27 costa 40 lei. Link spre comentariu
Spitfire Postat Decembrie 15, 2014 Partajează Postat Decembrie 15, 2014 Am masurat temperatura bazei unui becoled Ikea Ledare de 11W, dupa o jumatate de ora de functionare, cu 24 gr. in camera, are 62 gr.C. E rezonabil. Becurile economice CFL in continuare nu le recomand nimanui deoarece contin mercur, ce devine periculos in caz ca se sparge becul, Asta e chiar lipsit de sens, tubul de la CFL nu contine decat o picatura minuscula, 2-3 mg de mercur, ori cantitatea de vapori produsa de o asemenea picatura minuscula este egala cu zero. Daca ajunge pe covor, se oxideaza rapid la suprafata, si cam asta e. Sa ne gandim ca o portie de stridii contine cca. 20 mg de mercur, de zece ori mai mult, si care mercur e in forma cea mai periculoasa la vietatile marine, adica organica, asimilabila, nu metalica. In plus, nimeni nu mananca becuri CFL... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum