cristianvalentin Postat Decembrie 12, 2014 Partajează Postat Decembrie 12, 2014 Salutare ! Este normal ca tensiunea V ref sa scada de la valorile de1.25-1.30 cand Vo este 1.4 V la 300 mV cand Vo este 20.5V? Schema folosita este cea de http://www.elforum.info/topic/49501-sursa-simpla-cu-lm317/page-9 cu tip36 si bd 547 in care am schimbat rezistenta de 680 ohmi cu una de 150 ohmi Va multumesc ! Link spre comentariu
UDAR Postat Decembrie 12, 2014 Partajează Postat Decembrie 12, 2014 Tensiunea de referință (internă) nu scade de capul ei . Dă mai multe detalii . De exemplu , cât era tensiunea de intrare ? Cum ai măsurat tensiunea de referință ? Ce sarcină aveai ? Link spre comentariu
cristianvalentin Postat Decembrie 12, 2014 Autor Partajează Postat Decembrie 12, 2014 Tensiunea de intrare ( masurata pe condensatorul de filtraj )21Vcc , tensiunea de referinta am masurat-o pe rezistorul de 150 ohmi care este legat la out si adj . Sarcina este un rezistor de 15ohmi 15W Link spre comentariu
Nostalgic Postat Decembrie 12, 2014 Partajează Postat Decembrie 12, 2014 Rezistorul conectat adj-out de obicei nu se micsoreaza sub 220 ohmi fiindca shunteaza referinta interna a regulatorului .Curentul prin pinul adj.este foarte mic deci nu este nevoie de o rezistenta de valoare prea mica. Link spre comentariu
UDAR Postat Decembrie 12, 2014 Partajează Postat Decembrie 12, 2014 @NOSTALGIC Îmi pare rău că te contrazic . Nu există , în principiu , un curent maxim prin acel rezistor - este limitat doar de disipația pe rezistențele respective . Nu se pune problema unei șuntări deoarece acel curent este furnizat din exterior. Există însă un curent minim , numit în catalog Minimum load current to maintain regulation . Dacă ieșirea este în gol , acest curent trebuie să treacă prin acea rezistență .Uzual se calculează cu 5mA și rezistența aia are - în majoritatea schemelor - 240Ω. Link spre comentariu
cristianvalentin Postat Decembrie 12, 2014 Autor Partajează Postat Decembrie 12, 2014 Rezistorul conectat adj-out de obicei nu se micsoreaza sub 220 ohmi fiindca shunteaza referinta interna a regulatorului .Curentul prin pinul adj.este foarte mic deci nu este nevoie de o rezistenta de valoare prea mica. Am schimbat rezistorul la valoare precizata in schema iar Vref nu mai scade insa am o nelamurire am facut urmatoarele masuratori : Vin 20.9( tesiune la bornele condensatorului de filtraj) Vout......... gol(V) ........ sarcina(V) ( un ventilator de sursa pc) 15 14.9 16 15.1 17 15.1 18 15.1 19 15.3 19.5 15 Dc la tensiunea de 19V valoare tensiunii stabilizate scade la 15V in sarcina? Link spre comentariu
UDAR Postat Decembrie 12, 2014 Partajează Postat Decembrie 12, 2014 (editat) Ceva nu e clar din ce descrii - tu știi desigur ce vrei să spui , dar noi nu . Cum ai obținut acea variație a tensiunii în gol ? Cât era tensiunea de intrare în fiecare caz ? Și încă ceva - pe un forum de electronică Dc înseamnă curent continuu , nu ”de ce” . Nu suntem pe mess să ne fie lene să scriem. PS Limitarea de curent ți-e activă ? Editat Decembrie 12, 2014 de UDAR Link spre comentariu
cristianvalentin Postat Decembrie 12, 2014 Autor Partajează Postat Decembrie 12, 2014 Imi cer scuze pentru "dc":(Revin la subiectul discutat.in fiecare caz tensiunea de intrare este de 20,9 Vcc. Am vrut sa vad cu cat scade tensiunea in sarcina , asa ca am reglat sa am la iesire 12 volti si am conectat sarcina(un cooler de pc) . Tensiunea a ramas tot la 12 Vcc . Am marit tensiunea de iesire cu cate volt pentru fiecare masuratoare . In intervalul 16-19 Vcc , valoarea tensiunii in gol, la conectarea sarcinii ,tensiunea scade la aproximativ 15 Vcc . Link spre comentariu
UDAR Postat Decembrie 12, 2014 Partajează Postat Decembrie 12, 2014 (editat) Nu ai răspuns la întrebarea cu limitarea de curent . Dacă aceasta este activă e posibil ca ea să intre în acțiune de la o anumită sarcină și , evident , să limiteze curentul deci tensiunea de ieșire . Pe schema pomenită limitarea este pe la 0,25A . E posibil ca un ventilator alimentat la 15V să ia peste acest curent . Editat Decembrie 12, 2014 de UDAR Link spre comentariu
cristianvalentin Postat Decembrie 12, 2014 Autor Partajează Postat Decembrie 12, 2014 Limitarea curentului nu este realizata de rezistenta de 0,27 R la valoare de 3 A? Link spre comentariu
UDAR Postat Decembrie 12, 2014 Partajează Postat Decembrie 12, 2014 (editat) Ai dreptate , oboseala îți face simțită prezența . Este 2,5A nu 0,25A . Practic e Ube/R adică 0,65V/0,27Ω. Cu aproximație . Deci trebuie să căutăm altă explicație . Și ( poate) tot din motive de oboseală nu mi-e în continuare clar ce-ai făcut acolo . Deci , ai reglat la , să zicem 18V în gol și ai obținut 15,1V în sarcină ? Dacă da , rezistența aia de 680Ω e prea mare . Am explicat mai sus dar te-ai grăbit s-o schimbi pe cea de 150Ω. Asta e o posibilitate. Divaghez puțin . E un integrat de 1 leu bucata . Nu face minuni. Dacă nu e folosit strict în datele catalogului ne putem aștepta la surprize. Și de data asta la subiect . Spune dacă ai modificări față de schema menționată . Am mai scris într-un topic în seara asta . Depanăm ce ai tu pe placă nu ce e în link. Editat Decembrie 12, 2014 de UDAR Link spre comentariu
cristianvalentin Postat Decembrie 12, 2014 Autor Partajează Postat Decembrie 12, 2014 (editat) Singura modificare a schemei este ca in loc de 0.27r am pus 0.33r ,dar tot ar trebuii sa am o limitare a curentului la 1.9 A , iar in loc de 1N4007 am pus UF4006 Cand am inlocuit rezistorul de 680Ω cu cel de 150Ω imi scadea tensiunea Vref la 0.5 V , si de aceea am revenit la valoare din schema de 680Ω caz in care Vref se mentine constant. Da asa este, am reglat in gol 18 v si am abtinut 15.1 V in sarcina . Daca iau o valoare a tensiunii in intervalul 16 -19 V si conectez sarcina tensiunea scade la 15.1 V. In schimb daca aleg o valoare a tensiunii in intervalul 2-15 V si conectez sarcina tensiunea nu scade cu mai mult de 0.04 V Editat Decembrie 12, 2014 de cristianvalentin Link spre comentariu
UDAR Postat Decembrie 12, 2014 Partajează Postat Decembrie 12, 2014 Sigur nu scade și tensiunea la intrare ? Iartă-mă că insist dar e una din posibilitățile principale . Deci , tensiunea la intrare măsurată după ce ai conectat sarcina . Link spre comentariu
cristianvalentin Postat Decembrie 12, 2014 Autor Partajează Postat Decembrie 12, 2014 Sigur nu scade și tensiunea la intrare ? Iartă-mă că insist dar e una din posibilitățile principale . Deci , tensiunea la intrare măsurată după ce ai conectat sarcina . Am facut o masuratoare rapida si am constatat ca tensiunea scade de la 22.8 v in gol la 19.1 in sarcina . Si nu inteleg din ce cauza pentru ca ventilatorul consuma 0.14A iar transformatorul este de 60W cu tensiunea in secundar de 17 Vca Link spre comentariu
UDAR Postat Decembrie 12, 2014 Partajează Postat Decembrie 12, 2014 E un început de explicație . Totuși, la 19 v intrare ar trebui să poți obține până pe la 17-17,5V la ieșire ( la curentul ăla ). Mai e ceva de descoperit ... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum