kog Postat Decembrie 11, 2014 Partajează Postat Decembrie 11, 2014 N-as deschide un topic nou pentru o singura intrebare. Pana sa ma prind ca enelul livreaza 255 in loc de 220 mi-a cam stricat un transformator. El isi treaba normal doar ca a devenit foarte zgomotos. La 220 nu se prea aude, dar daca tensiunea urca incepe sa faca galagie. Exista vreun remediu pentru el? Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 11, 2014 Partajează Postat Decembrie 11, 2014 (editat) Funcție de puterea acelui traf, se poate face o corecție a tensiunii din primarul lui.Dacă este de mică putere (sub 50W) și consum constant, se poate înseria cu primarul un condensator nepolarizat cu tensiunea de lucru de 400Vc.a. cu polipropilenă (MKP) care va reduce prin reactanța sa capacitivă tensiunea rețelei. Dacă se alege o valoare optimă, la care se creează un circuit acordat pe frecvența rețelei, se va obține chiar o oarecare stabilizare a tensiunii (vezi cazul stabilizatorului ferorezonant). Folosesc metoda atunci când sunt nevoit să rebobinez primarul unui traf de mică putere și nu am sârmă suficient de subțire. Bobinez cu sîrmă mai groasă un număr mai mic de spire (chiar până la jumătate din necesarul calculat) și apoi înseriez un condensator cu primarul (prin tatonare, calculul nu bate întotdeauna cu valorile standard) astfel ca primarul să primească o tensiune potrivită numărului de spire folosit (corespunzător unei tensiuni primare mai mici de 220V). Un exemplu tipic este la radiourile cu ceas, care au trafuri extrem de mici și care folosesc o sârmă de 0,05mm în primar.Neavând întotdeauna la dispoziție așa sârmă, le bobinez pentru o tensiune de 110V, diferența căzând pe un condensator serie cu primarul.Sper că m-am făcut înțeles... Editat Decembrie 11, 2014 de validae Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum