Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tub ciudat, dar interesant...

carageae

Postări Recomandate

Am intrat in posesia mai multor tuburi 6FH8 americane, noi. Date despre el se gasesc pe net, e o trioda-tetroda...dar ceva mai altfel...tetroda are trei anozi, unul principal si doi mai mici ca disipatie. Poate fi folosita la ceva util in audio sau altceva? E pacat de ele sa ajunga la tocat...chiar si daca numai trioda o voi folosi si tot merita...dar ma gandeam ca prin unirea anozilor se poate face ceva cu acest tub...ma gandeam la un defazor pt. PP, cu doua asemenea tuburi...dar ma incurca acel catod comun, ce e unit si cu filamentul la un capat.

Ce pareri aveti?

http://frank.pocnet.net/sheets/049/6/6FH8.pdf

Din ce vad in datasheet, G2 suporta 275V ca si anozii, poate ar iesi chiar o super-trioda daca punem toate elementele in paralel, cu o disipatie totala de aproape 4W merge deja si ca final audio de mica putere...sau nu? Nu am idee ce liniaritate ar putea avea un asemenea tub, cu o constructie clar atipica...se vad grilele din exterior...

Editat de carageae
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• carageae

16

• THOMAS

5

• hpavictor

4

• mitokadona

1

Top autori în acest subiect

Ei...radio faci cam din orice tub...ma gandeam la ceva etaj de amplificare sau eventual un oscilator de tremolo pentru instrumente...ideea e ca in afara de datasheet nu am gasit nicio schema de aplicatie....sunt curios la ce folosesc 3 anozi pe aceeasi tetroda...cuplaj din asta cu catod comun am mai vazut...si PCL81 parca e proiectat asa...o sa incerc sa fac fotografii macro cu "roboteii"...

Link spre comentariu

Ei...radio faci cam din orice tub...ma gandeam la ceva etaj de amplificare sau eventual un oscilator de tremolo pentru instrumente...ideea e ca in afara de datasheet nu am gasit nicio schema de aplicatie....sunt curios la ce folosesc 3 anozi pe aceeasi tetroda...cuplaj din asta cu catod comun am mai vazut...si PCL81 parca e proiectat asa...o sa incerc sa fac fotografii macro cu "roboteii"...

Este proiectat pentru ce scrie in foaia de catalog,in rest il puteti utiliza pentru ce aplicatie doriti,cred ca s-ar preta foarte bine pentru un mixer/distribuitor audio si chiar pentru un RR,dar atentie; nu numai ca are catodul comun (trioda-tetroda),dar are si filamentul conectat la catod.

Eu l-as pastra ca un tub exotic de colectie.

post-175212-0-99014300-1418364745_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Totusi...astept orice sugestii pt. folosirea acestui tub...pun la dispozitie userilor interesati trei perechi de asemenea tuburi pentru cine doreste sa faca ceva cu ele. Singura conditie e sa prezinte aici un proiect documentat pe hartie, nu doar discutii despre discutii...cei trei candidati vor fi hotarati aici si imi voi permite sa-l aleg dintre cei experimentati, care au habar despre proiectarea aplicatiilor cu tuburi.

Cred ca asa cum e, folosind doar anodul cel mare al tetrodei, plus o negativare fixa obtinuta din tensiunea de filamente - comuna si pt. final - ar merge de minune pt. un EL84 SE mai "altfel". Revin imediat cu schema desenata de mine...cu rugamintea celor avizati sa ma ajute cu valorile pieselor.

Link spre comentariu

Cam asa ceva intentionez sa fac eu. Variatiuni posibile:1. Catodul la masa si tensiune de negativare independenta pe grilele triodei si tetrodei.2. Infasurare de filament pt. 6Fh8 total separata, bias automat pentru trioda si bias mixt pentru tetroda..luata dintr-o a doua infasurare de filament, daca exista, sau dintr-o infasurare separata - varianta de folosit pt. cine are deja un transformator pt. asa ceva.3. Cei doi anozi "pitici" pot fi legati si impreuna cu anodul mare al tetrodei, dar am citit ca anozii ce nu se folosesc e mai bine sa fie la masa - vezi utilizarea tuburilor gen EABC80 sau EBL21 in audio.Rugamintea mea pentru cunoscatori e sa ma ajute cu completarea valorilor de piese care lipsesc si eventual cu idei noi.Daca acest tub nu merita folosit pt. ca e neliniar, e ok, dar as vrea si un argument, in afara de acela ca nu le-a folosit nimeni pana acum...http://dl.dropboxusercontent.com/u/42982030/SERVICE-DIY-Electronice/Amplif%206FH8/Amplif%206FH8%20001.jpghttp://dl.dropboxusercontent.com/u/42982030/SERVICE-DIY-Electronice/Amplif%206FH8/Amplif%206FH8%20002.jpg

Link spre comentariu

Cam asa ceva intentionez sa fac eu. Variatiuni posibile:1. Catodul la masa si tensiune de negativare independenta pe grilele triodei si tetrodei.2. Infasurare de filament pt. 6Fh8 total separata, bias automat pentru trioda si bias mixt pentru tetroda..luata dintr-o a doua infasurare de filament, daca exista, sau dintr-o infasurare separata - varianta de folosit pt. cine are deja un transformator pt. asa ceva.3. Cei doi anozi "pitici" pot fi legati si impreuna cu anodul mare al tetrodei, dar am citit ca anozii ce nu se folosesc e mai bine sa fie la masa - vezi utilizarea tuburilor gen EABC80 sau EBL21 in audio.Rugamintea mea pentru cunoscatori e sa ma ajute cu completarea valorilor de piese care lipsesc si eventual cu idei noi.Daca acest tub nu merita folosit pt. ca e neliniar, e ok, dar as vrea si un argument, in afara de acela ca nu le-a folosit nimeni pana acum...http://dl.dropboxusercontent.com/u/42982030/SERVICE-DIY-Electronice/Amplif%206FH8/Amplif%206FH8%20001.jpghttp://dl.dropboxusercontent.com/u/42982030/SERVICE-DIY-Electronice/Amplif%206FH8/Amplif%206FH8%20002.jpg

Sunt la serviciu si nu pot sa vad pozele dv.,insa eu am incercat teoretic asa ceva pentru dv.,mai greu mi-a fost sa fac modelul pentru acest tub,in special pentru trioda care "stie" sa mearga si cu grila foarte pozitiva (!!).Dupa rezultatele din simulare am impresia ca s-ar "auzi" chiar foarte bine intr-o aplicatie audio-practica,puteti proba daca tot le aveti pe inventar.Putem complica un pic schema si sa adaugam cu ajutorul celorlalti anozi din tetroda un mic ALC ( automatic level controler),dar o asemenea aplicatie ar fi mai utila intr-un preamplificator de microfon sau chiar pentru un compresor de chitara.

Tubul nu este nici ciudat nici interesant,este un tub conceput pentru anume aplicatii,asa mai ciudat ar fi ikonoscopul,vidikonul sau multiplicatorul optic de tip trioda ,sau chiar tubul Röntgen si multe altele...cu,daca ne batem capul putem sa facem ceva in audio ,ce conteaza pentru ce au fost proiectate,asa-i???

P.S remarcati pe schema prezenta a trei reactii ...,o chestie total in afara cerintelor audiofile,imi pare rau!

- trioda din tubul 6FH8 este utilizata in aceasta schema ca preamplificator,iar tetroda ca etaj de atac pentru tubul final EL84,in nicin caz tetroda din acest tub (6FH8) nu este finala.

post-175212-0-49865700-1418468910_thumb.png

post-175212-0-85264700-1418468924_thumb.png

post-175212-0-99288900-1418472351_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Tetroda nu merge ca final peste 0,2 W. Tetroda se poate utiliza ca pentoda daca se leaga la masa anozii auxiliari. Nu sunt buni la altceva deoarece au un curent infim, dar legati la masa opresc emisia secundara a anodului. Merge cam ca o tetroda cu fascicul dirijat.

Link spre comentariu

Cam asta ar fi o aplicatie originala,simpla pentru acest tub,generator de armonici.

Cred ca dl.Marius Popa ar concepe un distorsiometru sau un analizor de spectru all-tube cu aceste lampi,a fost doar o gandire nu o sugestie!

In aplicatie eu am ales la intamplare frecventa oscilatorului  pentru doua inductoare din "colectia" Spice,am dorit doar sa exemplific ce si cum cu aceste tuburi,iar FTB-urile se pot calcula pentru fundamentala,H2 si H3 .

post-175212-0-00555900-1418478873_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Da...poate ar fi interesant sa generam armonici pare...daca suna bine la ureche poate accepta unii si ideea ca sunt si distorsiuni care suna bine...chiar daca nu sunt prezente in materialul original. Deocamdata o sa vad daca suna cumva ca amplificator propriu-zis...

@puriu: Cei doi anozi mici au disipatia de 0,3W, anodul principal al tetrodei si anodul tetrodei disipa peste 2W, deci e ok, cel putin din punctul de vedere al disipatiei termice.Din ce scrie d-l Lazaroiu, desi nu e domeniul meu principal de interes, dar tubul pare foarte interesant in amplificatoarele de chitara.O sa fac de test schema d-lui Lazaroiu si va tin la curent...

Link spre comentariu

Cam asta ar fi o aplicatie originala,simpla pentru acest tub,generator de armonici.

Cred ca dl.Marius Popa ar concepe un distorsiometru sau un analizor de spectru all-tube cu aceste lampi,a fost doar o gandire nu o sugestie!

In aplicatie eu am ales la intamplare frecventa oscilatorului  pentru doua inductoare din "colectia" Spice,am dorit doar sa exemplific ce si cum cu aceste tuburi,iar FTB-urile se pot calcula pentru fundamentala,H2 si H3 .

Multumesc d-le Olimpiu dar tubul este doar un pic neobisnuit, nu cred ca este rentabil pt o aplicatie dificila de genul analizorului de armonici, insa cred ca ar putea fi utilizat de exemplu ca un distribuitor de semnale AF, trebuie retinut totusi ca fara a avea cel putin trei tuburi la dispozitie nu merita investit intr-o constructie practica, dar desigur d-l Carageae decide...

Link spre comentariu

Domnule Popa, sunteti un candidat cat se poate de viabil pentru demersul initiat de mine...plus ca nici nu mai trebuie sa le pun la posta.

Puneti ceva pe hartie si fac cumva sa ne vedem saptamana viitoare...e un bun prilej sa ne cunoastem si dincolo de spatiul virtual :)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări