Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio AM cu 12J1L

Untold

Postări Recomandate

Pune antena in pct A printr-un condesator de 33-100pF

R3 pune 1Mohm si in catodul finalei 560Ohm in paralel cu 47uF...si un transformator de iesire cum am zis.

Simulat de d-l Lazaroiu. Atentie ca tensiunea de alimentare era din acumulator 12V si anodica printr-un montaj ridicator de tensiune @djdog.Sensibilitatea la intrare e pentru ~ 150mW la iesire.Pentru 200V fa asa cum am zis mai sus.

post-183775-0-13740100-1418629392_thumb.png

Editat de mila
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 92
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Untold

46

• mila

25

• +_Florin_+

9

• puriu

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Multam pt schema, deocamdata soclurile mele pt 12J1L sunt in portbagajul masinii care e in service....

Ce am facut pana acum, am facut cu 6J1B.

Am pus, cum ati zis, un traf mai mare, de 220-10V, am pus casti de 32 ohmi in paralel..rez. e si mai rau: tubuletul final se incinge f tare, din cate am vazut, cred ca are anodul rosu..  :rade:  sunetul este la fel, mic si nici selectivitate nu are.

Cred ca elimin etajul de amplificare si bag direct in amplificatorul meu semnalul din tubul detector...asta pana vine masina cu soclurile... :limb:

Sau mai am varianta unui etaj final cu un tub 6P30B..ala merge super, e testat de mine...sau cu 6J1P, tot dupa simularea D-lui Lazaroiu...

Asa ce ma-nerveaza schemele astea simple pe care le pot face eu ca n-au si performante... :rade:

Editat de Untold
Link spre comentariu

Poate ca oscileaza in draci :rade: Pune in g1 o rezistenta serie de 2-10Kohm chiar pe soclu cu terminale scurte(intre rezistenta de 100K care ar trebui sa fie de 1000K si soclu.)probabil ca transformatorul de iesire e defect sau nu ai sarcina necesara 8-16Ohm?

Montajele astea nu se fac chiar la plesneala chiar daca este vorba de 100mW.

Editat de mila
Link spre comentariu

Etaj final audio.

Trioda este E(P)CC88.Schema a fost simulata si optimizata de d-l Lazaroiu.Poate debita peste 1,5W curati pe iesire....Atentie la casti!Sensibilitatea de intrare intre 100 si 200mV pentru 0,1-2W pe iesire, datorita configuratiei apare un fel de AGC in audio.

Rezistenta **4Ohm se ajusteaza in functie de curentul de filament al tubului.

Montajul (usor diferit) a fost executat si functioneaza 100%

IRF510 si LM317 pe radiatoare!

Partea care nu se vede...inca...e partea de radio... :secret deocamdata.

post-183775-0-35683800-1418657240_thumb.png

Editat de mila
Link spre comentariu

Inrosirea anodului tubuletului in conditiile rezistentei de 1k in catod e foarte ciudata, doar daca grila 1 ar fi "in aer" dintr-un oarecare motiv, de exemplu lipitura rece la unul din terminalele rezistentei de 100k din grila, rezistenta defecta/intrerupta ori ceva de genul. Eu asta as verifica in situatia data. Apoi un set de masuratori ca sa vedem cum stam cu regimul static de functionare al etajului. Trebuie masurata tensiunea pe rezistenta din catod (negativarea), tensiunea pe grila 2, tensiunea pe anod, rezistenta ohmica a primarului transformatorului de iesire. Daca avem aceste date putem calcula curentii prin tub eventual sa-i corectam prin modificarea rezistentei din catod si/sau cea din grila2 in asa fel incat tubul sa functioneze intr-unul din punctele de functionare optime recomandate de catalog.

Este un etaj final extrem de simplu, n-ai cum sa nu-i dai de cap.

In acelasi timp recunosc ca schema postata de colegul @mila e foarte atractiva si in plus verificata practic, ar fi o varianta buna pentru partea audio a unui receptor hibrid.

Link spre comentariu

Va multumesc amandurora pentru sfaturi si schema, am renuntat la a-l face cu 6J1B, am gasit un conector cu pini auriti mama pe care i-am extras din conector si in care intra perfect piciorusele tubului 12J1L.

Ca atare, o sa reiau aceasta schema dar cu tuburile 12J1L alimentat la 12V.

Astazi sper sa-l finalizez, revin cu rezultate.

P.S. Posibil ca unul din tubuletele 6J1B sa fie defect, le-am recuperat dintr-un preu de doza magnetica, preu care numai semnalul de la doza nu amplifica, in rest, orice!  :rade:

Editat de Untold
Link spre comentariu

Am un traf care scoate 50V, dupa cum am mai zis. As putea sa alimentez cu 70V (dupa redresare si filtraj) pe U anodica in loc de 24V? (filamentele le leg in paralel si le pun la 12V). Mai pot scadea prin divizorul rezistiv din filtrul CRC tensiunea daca e nevoie...

Nu prea am 24V, am o sursa reglabila care debiteaza cam 22V pe maxim...

Am citit, dar n-am mai avut nici timp si nici rabdare sa le fac pe toate cele....  :84

Link spre comentariu

Faci un radio fain cu 5Buc 12J1L

1buc. amplificatoare RF

1 buc detectoare (cu sau fara reactie)

1 buc preamplificatoare AF

2 buc in paralel finale audio

Alimentezi filamentele la 70V cu o rezistenta de limitare serie 100Ohm/5W

Pentru anodica faci redresare cu dublare de tensiune...si obtii vreo 135V numai buna tensiunea pentru un sfert de watt

Editat de mila
Link spre comentariu

:dans: Suna interesant tare!

Problema mea insa sunt soclurile, am doar 2 buc, tuburi am 7 buc. Mai pot folosi pini din aia auriti, dar nu stiu daca-mi ajung si aia pt restul de tuburi. Oricum, daca puteti posta si schema...

Sau as putea face doar pana la etajul preamplificator inclusiv si bag semnalul in ampliful meu la care ascult zilnic cu GU29, se aude super!

Link spre comentariu

Socluri se mai gasesc la vanzare 5-10Ron bucata

12J1L se comporta foarte bine la alimentarea serie a filamenteler in CC sau CA.Schema exact asa cum am zis nu am dar nu e un capat de tara sa o imaginezi tu.

Rv12P2000 e 99% echivalenta cu 12J1L

Arunca un ochi si aici:

http://www.jogis-roehrenbude.de/Bastelschule/4-Roehren-Empfaenger.htm

Finale Af in paralel

post-183775-0-02377700-1418730860_thumb.jpg

Editat de mila
Link spre comentariu

Sa stii ca un etaj detector cu reglaj de reactie si o singura bobina poate sa-ti scoata par alb in cap pana ajungi la combinatia optima intre modul de realizare a bobinei si a circuitului de reglaj al plajei de tensiuni pe grila 2 pentru care functionarea montajului este intr-adevar buna :rade:

Am realizat un astfel de receptor pentru unde scurte AM/CW/SSB ( e adevarat, mai "cu pretentii" fata de un simplu receptor AM de unde medii), sunt multumit de functionarea sa, dar cate bobine am construit si cate rezistente am schimbat nici eu nu-mi mai amintesc.

Sincer, acum nu m-as mai chinui cu asa ceva, superheterodinele, desi aparent complicate sunt mult mai reproductibile si performante, de exemplu bobinele si trafurile de FI pe 455 kHz se construiesc simplu dupa retete consacrate sau - in caz de lene - se iau de-a gata din receptoare mai vechi, nu stai sa experimentezi si sa bibilesti "la noroc" si cu rezultate nesigure.

Am acum pe masa de lucru o superheterodina hibrida pentru unde scurte "all mode receiver",  ARF cascod cu tub, oscilator local pe tranzistori, mixer pasiv cu diode, frecventa intermediara pe tuburi, demodulator ssb + osc BFO + amplificator audio pe tranzistori. Ultimele 3 enumerate sunt deja realizate practic. Probabil o sa termin proiectul dupa sarbatori cand voi fi in concediu, il voi prezenta si aici pe forum. 

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări