Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor boxa

fulger

Postări Recomandate

Ca tot ma uitam la opiniile celor care au cumparat difuzoarele din linkuri, ignorati sfaturile de genul astuia:

daca vreti sa faceti niste boxe totusi cat de cat bune nu trebuie sa luati filtre, pentru ca filtrele iau 10w-20w din puterea difuzorului care totusi chiar e o diferenta am o schita pentru filtre calumea.......un condensator de 22microF in serie cu difuzorul puse pe partea pozitiva iar la difuzorul de inalte un condensator de 220microF legat in serie cu difuzorul tot pe pozitiv iar la difuzorul de bass il legati direct fara nici un condensator......filtrele ce le luati au in componenta nistebobine care au o anumita rezistenta care opreste amplificarea la putere maxima acceptata de difuzor

si construiti si niste filtre. Sunt un cost suplimentar, dar fara ele difuzoarele pot fi de mii de euro bucata si tot vor reproduce aiureli (ca sa nu vorbim de riscul distrugerii lor). 

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• fulger

10

• CBI

7

• turcu_dan

2

• Dominicue

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Observ ca inca nu te-ai prins ca e mult mai greu sa abordezi un proiect pe trei cai si ca filtrele se construiesc in functie de difuzoare si nu le iei de-a gata....

Mai bine asculta ce iti recomanda ''baietii'' astia 2, @CBI si @nomikos pentru ca au cunostinte mult mai multe decat multi ''aruncatori de opinii'' si abordeaza ceva pe 2 cai, e mai usor si mai ieftin de construit filtrul (eu am un proiect pe 3 cai nefinalizat din cauza filtrelor) si lazile pentru ca nu va mai trebui sa faci o incinta pentru  medie, separat in incinta de bas...

Link spre comentariu

Intelegi de ce nu poti face echipa cu difuzoare; bass 89dB, medie 85dB, inalta 92dB... ? Cand vei aprecia cat de complicat este sa atingi un raspuns cat de cat liniar din toata gramada asta de difuzoare, si aici fac referire la filtre, atunci, abia atunci poti sa te gandesti la DIY. Deocamdata, trebuie sa prinzi bazele.

Oricum, eu vad asa... ;

Monacor SPH-170 

Impedance (Z) 8Ω 
Resonant frequency (fs) 38Hz 
Max. frequency range f3-5,000Hz 
Music power 80WMAX 
Power rating (P) 50WRMS 
SPL (1W/1m) 90dB 
Suspension compl. (Cms) 1.43mm/N 
Moving mass (Mms) 12.5g 
Mech. Q factor (Qms) 2.38 
Electr. Q factor (Qes) 0.55 
Total Q factor (Qts) 0.44 
Equivalent volume (Vas) 37 l 
DC resistance (Re) 6.2Ω 
Force factor (BxL) 5.9Tm 
Voice coil induct. (Le) 0.45mH 
Voice coil diameter 25mm 
Voice coil former aluminium 
Linear excursion (XMAX) ±3mm 
Eff. cone area (Sd) 137cm2 
Magnet weight 13oz. 
Weight 1.32kg

Posted Image

Monacor DTM-104/8

Posted Image

Posted Image

Total 425 ron. Asteapta si alte sugestiii, ia ceva, si discutam. Ce ai scris tu mai sus, exclus...

Link spre comentariu

Bobina duala, sensibilitate mica, xmax mai mic...

Uite; http://www.partysound.ro/difuzor-hifi-monacor-sph170-p-1519.html

Ce ceri tu, este munca de 2 ore, pentru unul din colegii de forum... daca o sa-mi gasesc eu timp, o sa-ti dau rapid puncte de plecare.

http://www.linearteam.dk/default.aspx?download=winisd

Instaleaza programul asta, si deschide-l...

P.S. Iertati-ma, am o dimineata prosta... consider incalificabil, ca cu internetul in fata, si un forum care geme de informatii, sa nu poti pune mana pe o foaie, o rigla, un creion, un compas, si sa nu poti decide, cu surse de inspiratie in fata, cum sa pozitionezi niste difuzoare pe baffle. Incepand de sus cu inalta, basii cat mai apropiati (20mm intre sasie inalta-joasa), si portul la baza. Conectorii pe spate, in spatele basilor.

Chestii elementare, de liceu cu indulgenta. Ce dracu' o fi greu asa, nu stiu...

Trebuie simulat si vazut in ce masura volumul cutiilor tale este ok pentru difuzorul recomandat. Si determinat prin simularea respectiva si dim. portului. Nu-l poti lua la intamplare... e si acolo o viteza a aerului prin el.

N-o sa stea nimeni sa-ti dea mura-n gura... iar proiect nu stau sa-ti fac, decat daca imi trimiti pozele cu difuzoarele pe masa la tine in casa...

Am facut eu multe simulari, degeaba...

Link spre comentariu

Trebuie simulat si vazut in ce masura volumul cutiilor tale este ok pentru difuzorul recomandat.

N-o sa stea nimeni sa-ti dea mura-n gura... iar proiect nu stau sa-ti fac, decat daca imi trimiti pozele cu difuzoarele pe masa la tine in casa...

Am facut eu multe simulari, degeaba...

hehe

de ce crezi ca i-am recomandat spm 205/8 in cutie inchisa, pt ca fiind incepator sa nu-si bata capul cu calcule pe care nu le cunoaste

diferenta la bas reflex nu se justifica la nivelul asta de pret,iar decat sa dea 170 lei pe un dif cu con de plastic ,care sigur va suna a plastic la nivelul asta de pret,mai bine ia de la  visaton ,W170S (140 de lei la mivaromm)

iar ca inalta DT140 este mai usor de taiat la 2khz cu un midbas care nu o sa sune extraordinar in afara zonei pistonice.Graficele celor de la monacor sunt f netezite,in realitate te minunezi uneori cum poate arata in realitate un mic bump sau o mica rezonanta pe graficul lor

Link spre comentariu

@fulger; Am dat mai sus...

File/New Project, bifeaza Own Drivers, si apasa  butonul NEW... bagi datele acolo. Atentie sa faci conversii din cmp si mm in m, cand bagi datele. Ai calculatoare online, daca ai fost ca mine la matematica...

@CBI; Sau asa, si asta e o varianta buna...

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

el nu cunoaste mare lucru in domeniul proiectarii incintelor ,daca nu intelege cum functioneaza acel soft si ce reprezinta acele cifre,o sa se trezeasca ca are nevoie de o cutie de 100L pt un dif de 17cm si o sa cante pana la 20hz...ca aia ii 'calculeaza 'softul..mai bine sa stea departe.Daca vrea sa invete ,sa ii foloseaca si pe viitor,sunt carti si articole pe net destule cu abecedarul incintelor .Abia dupa ce intelege baza poate sa incerce si soft-uri,altfel isi apuca urechile oricat de simplu ar fi pt cineva care stie.Parerea mea.

Link spre comentariu

pas cu pas

cand se hotaraste pe ceva,mai intreaba.Nu-i poti da totul pe tava pe ghicite.

Inainte si eu credeam ca ajut cand de fapt mai mult incurcam,pt ca diferenta de intelegere a fenomenelor nu se poate compensa  prin servirea raspunsul direct

Link spre comentariu

@CBI pori recomanda o carte mai simpluta pt incepatori, unde se explica fenomenele mai detaliat, ca pentru necunoscatori? Am cochetat si eu cu ideea de a face o pereche de boxe, insa am renuntat cand am aflat ca rezultatul probabil, era esecul neavand experienta.

@nomikos varianta propusa de tine este superba, cel putin aspectul...., despre ce program este vorba? As vrea sa vad si eu cum arata.....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări