Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

hdsp-5321

Vizitator Costin Telegescu

Postări Recomandate

Am un circuit hdsp-5321 si as vrea sa fac un montaj simplu cu acest circuit, un votmetru electronic, un turometru, un termometru etc. Va multumesc. Am mai postat acest topic si in alta parte dar cred ca aici este mai bine.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• UDAR

4

Top autori în acest subiect

Da , secțiunea asta e mai potrivită. ”Circuitul” despre care vorbești este un afișaj LED cu două cifre . Cu el singur nu poți face nimic. Dintre cele ce ai înșirat probabil că un turometru ar fi cel mai simplu de făcut . Posibil să găsești scheme pe net .

Link spre comentariu

Iartă-mă , pare-se că ești tare începător . Nu-i bai , dar nu știu cum să o apucăm . Deci nu era vorba să găsești pe net scheme cu HDSP-5321 , ci scheme de turometru cu afișaj cu două cifre . Nu dețin personal vreo colecție de scheme - cu câteva ,foarte puține excepții - nu mă interesează . Deci nu am o astfel de schemă dar cu siguranță am văzut . Era la un moment dat la modă ( în urmă cu niște ani , e drept ) un turometru auto cu două cifre - indica în sute de RPM . 

Hai s-o luăm altfel . Cam ce/cât știi ? Ce scule , dotare ai ? Ce ai mai făcut ( dacă ai mai făcut ) ? 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Nu ai de ce sa-ti ceri iertare. Am ,,redevenit'' incepator. Hai sa o iau cu inceputul. Electronica a fost pasiunea mea de mic dar de mai multi ani nu am mai facut absolut nimic deoarece am fost plecat afara si nu m-am mai ocupat efectiv.. De altfel de cand am inceput cu computerele am lasat electronica. Acum sunt la pensie pe caz de boala si vreau sa i-mi ocup timpul. Dotare nu am cine stie ce. Am un letcon, o pompa de cositor, clesti, surubelnite si alte maruntisuri. Inainte vreme mai stiam cate ceva. M-am apucat cu tuburi electronice si am continuat cu tranzistori. Cu CI am lucrat f putin. Am construit amplificatoare de audiofrecventa, radioreceptoare, o sursa stabilizata, aprinderi electronice pentru autoturisme si alte maruntisuri. Sa revenim la subiectul de plecare, respectiv la acel afisaj digital. M-ar interesa sa-mi fac un voltmetru electronic pentru a-l atasa la un redresor auto. Multumesc pentru atentie.

Link spre comentariu

OK, păi în cazul ăsta m-am înșelat . Nu îi fi având cunoștințe de CI dar ai lucrat și știi cum să apuci problema.

Cum spui , să revenim la subiect. Un singur afișaj ca ăla e cam puțin pentru un voltmetru - deci ar putea indica 12-13-14 etc. Cam subțire . Ar trebui cel puțin trei cifre , să avem o rezoluție de 0,1V . Eventual două afișaje de același tip . Dacă totuși insiști am putea încropi ceva . Dacă n-ai lucrat cu CI e mai greu , cu microcontrolere bănuiesc că nici atât . Căci , în ziua de azi cel mai ușor se face treaba cu un µC . 

Imaginează-ți cam ce vrei să faci și încerc să te ajut - vrei voltmetru , OK. Cum vrei să indice - cum am zis eu , adică din volt în volt sau altfel ? De exemplu , am putea să omitem zecile de volți ca subînțelese și să avem de exemplu indicația de 2.4 care să însemne 12.4V .  Cu ce vrei să implementăm restul - cu CI logice , cu µC , etc ? Repet , afișajul ăla în sine nu face nimic - aplici  curent  și se aprind unul sau mai multe segmente . Atât. 

Link spre comentariu

Multumesc de raspuns. Banuiesc, ca microcontrolerul este asemanator cu procesorul unui computer. Este cam mult pentru mine de aceea prefer circuitele logice sau altceva iar sistemul de afisare sa fie reprezentat ca in a doua varianta, respectiv 2,4 sa insemne 12,4.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări