yokoono Postat Februarie 5, 2012 Partajează Postat Februarie 5, 2012 Si ceva despre 2005. Poate va ajuta. Link spre comentariu
elman Postat Februarie 5, 2012 Partajează Postat Februarie 5, 2012 yokoono, aveti dreptate, am echilibrat consumul pe ramurile de 3,3v si 5v si sursa merge corect.Multumesc. Link spre comentariu
yokoono Postat Februarie 5, 2012 Partajează Postat Februarie 5, 2012 Corect dar va trebuie sarcina si pe 12v. Daca mariti mult sarcina pe 3,3 si 5v tensiunea pe 12v va creste si sursa intra in protectie. Ce nu trebuie sa uitati este ca controllerul controleaza doar tensiunea de 12v. Link spre comentariu
elman Postat Februarie 6, 2012 Partajează Postat Februarie 6, 2012 In urma sfaturilor voastre am inteles si eu ce se intampla. La aceasta sursa amplificatorul de eroare citeste ambele tensiuni (5V si 12V), mai putin 3,3V.Va multumesc tuturor. Link spre comentariu
andrei florin Postat Februarie 8, 2012 Partajează Postat Februarie 8, 2012 am o sursa o folosesc ca alimentator. am vrut sa alimentez ceva la 12v si scoate 10,4v.am sa caut exact schema mea la sursa ,o desfac eu maine.tensiunea a fost masurata pe sarcina si celelate tensiuni in gol dar sunt bune. 3,4v si 5,7v in gol. ms Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 8, 2012 Partajează Postat Februarie 8, 2012 Sursa functioneaza corect,tu o folosesti gresit. Evident ca s-a scris deja cum lucreaza reactia unei surse atx,si nu oriunde,ci chiar pe pagina asta Link spre comentariu
andrei florin Postat Februarie 9, 2012 Partajează Postat Februarie 9, 2012 da. am citit. multumesc Dr.L Link spre comentariu
blazeu Postat Februarie 12, 2012 Partajează Postat Februarie 12, 2012 In ultimul timp mi-am introdus organul mirosului (bagat nasu') prin oarece surse de computer. Sursele in comutatie sunt folosite in prezent peste tot; o a doua "caracteristica" e perisabilitatea lor, "asigurata" de calitatea electroliticilor... Chiar daca pretul pentru inlocuire e suportabil, reparatia e chiar mai ieftina (desigur, nu in toate cazurile si mai trebuie si sa...reuseasca, ceea ce implica un procent semnificativ de cunostinte - restul de 1% sunt rezultate din noroc, sau poate un procent chiar mai mare din aplicarea mecanica a unei scheme gen "inlocuieste C1, apoi R7, apoi Q5...")Sunt inca in faza acumularii de informatii si cunostinte; sursele de computer fiind modulare se preteaza mai mult la aspectul "didactic". Am buchisit functionarea lui TL 494 (bunicu'), SG6105 (desteptu') si "chinezii" 2003-2005.Ultima "surpriza" insa a fost o sursa ATX etichetata "Compaq", mica (fabricata de Delta), de doar 145W; in interior, un singur tranzistor, 2SK2610; asadar un flyback! La partea de comanda, 2 integrate DIL de 16 pini, marcate DNA1001D in partea retelei (probabil comanda Mosfet-ului de putere, nu exista traf mic, ca la semipunte), si DNA1002C de partea de iesire a trafului de putere. Mai exista o placuta suplimentara cu un 339, de unde se alimenteaza printr-un tranzistor de medie putere si ventilatorul, si 3 optocuploare, unul pentru sursa auxiliara.Dupa aceasta descriere, intrebarea: nu am gasit nici o referire la surse atx in configuratie flyback, si nici despre integratele DNA1001-1002 - foarte probabil sunt custom design?Nu prea sunt sanse de a gasi asemenea surse, insa, spre deosebire de sursele forward, flyback-urile pot fi modificate consistent din duratele ton/toff, ceea ce face atractiv acest subiect (cel putin pentru mine, insa am vazut destui colegi interesati de modificarea surselor).Multumesc anticipat cui poate si vrea sa-mi dea macar un link spre informatii legate de acele integrate.Spor! Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Februarie 12, 2012 Partajează Postat Februarie 12, 2012 Pe langa traf, nu exista si un tor cu cateva bobine? Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 12, 2012 Partajează Postat Februarie 12, 2012 1)tipul de sursa nu se defineste prin nr de tranzistoare2)si eu am multe surse cu dna--sant forward cu un tranzistornu am schemele dna dar nu m-au interesat ptr ca au multi pini,3842 facand acelasi lucru cu 8 pini Link spre comentariu
blazeu Postat Februarie 12, 2012 Partajează Postat Februarie 12, 2012 Multumesc pentru raspunsul prompt!Dl Miticamy:Aveti dreptate cu definirea prin numarul de tranzistoare; totusi a fost o surpriza, nu am mai intalnit surse ATX cu un singur tranzistor in primar!Si cred ca aveti dreptate, sursa e forward, in secundare exista pe fiecare sectiune si dioda aceea free-wheel, caracteristica schemei forward.Barem fabricantul DNA-urilor, care ar fi?Sursa nu functioneaza (de-aia a ajuns la mine); maine o alimentez iar, sa vad daca auxiliara merge.Pt. Smilex: nu inteleg intrebarea: TOATE sursele AT(X) au torul acela cu 3 sau 4 bobine cuplate; o majoritate au redresorul de 3,3 alimentat printr-o bobina pe miez toroidal (controlat printr-o componenta continua, cu functionare de "amplificator magnetic"; uneori mai exista si bobine de filtraj pe miez toroidal - aici pe 3,3v. Si mai exista o bobina in circuitul dintre drena si sursa, un fel de snubber care mai comporta si 2 diode si 2 condensatori). Poate ar fi bine sa precizati ce aveti in vedere cu intrebarea dv.Spor! Link spre comentariu
danb1974 Postat Februarie 12, 2012 Partajează Postat Februarie 12, 2012 Sursele mai de elita (5-600+ ron) au stabilizare separata pe fiecare tensiune de iesire. Unele au si redresare sincrona cu mosfeti. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Februarie 12, 2012 Partajează Postat Februarie 12, 2012 Doream sa atrag atentia asupra existentei torului, acest tor fiind de fapt esenta forward-ului. Cum mai spuneam undeva, sursa e identica unui convertor "step down" (buck), singura diferenta consta in modul de obtinere a impulsurilor ce ataca torul, in cazul de fata un traf si diode redresoare. Flyback-ul nu foloseste torul in cauza pentru ca inmagazinarea se face in miezul trafului. Forward-ul are nevoie de el, intrucat miezul trafului nu inmagazineaza nimic.O sursa cu stabilizare care foloseste inductanta pentru inmagazinare este forward, indiferent de modul cum se obtin impulsurile care ataca inductanta (unul-doua tranzistoare, semipunte, punte, buck, etc).Torul si flyback-ul se exclud intre ele. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Februarie 12, 2012 Partajează Postat Februarie 12, 2012 In incercarea de a pune in functiune o sursa ATX,m-am lovit de cateva probleme...Sursa a carei provenienta n-o cunosc,are cateva piese lipsa,si un mosfet care comanda unul din drivere in scurt.Piesele lipsa sunt finalii,dar asta nu e o problema,ceva electrolitici pe iesire,si doua rezistente din primarele driverelor.Mosfetul ars este K432,despre care nu am gasit nimic;acum nu stiu cu ce l-as putea inlocui,eventual ma gandesc sa-i inlocuiesc pe ambii cu bipolare.Rezistentele le-am inlocuit cu unele de 39 de ohmi,apoi le-am micsorat pana pe la 10 ohmi,forma semnalului masurat la iesirea trafului,fiind influentata foarte mult de valoarea rezistentei;ce rugaminte am ...daca cineva are poate o schema asemanatoare,eventual daca-mi poate spune cineva cum as putea determina valoarea rezistentelor,si cu ce as putea inlocui mosfetul ars.Nu stiu nici cum ar trebui sa arate semnalul de iesire din traf,care comanda finalii...Schema alimentatorului,extrasa sper eu fara greseli,este aceasta... Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Februarie 12, 2012 Partajează Postat Februarie 12, 2012 K423 (nu 432, ai scris gresit in mesaj, pe schema e corect) = 2SK423. Nmos 100v 500mA. Merge inlocuit cu orice care incape acolo... La piesele de origine japoneza (ma rog, candva au fost japoneze, acum le'au copiat toti) pui 2S in fata ca sa obtii modelul.Daca vrei sa pui bipolari trebuie sa iei comanda din iesirile de colector ale lui TL494 nu din emitoare. Rezistentele la care te referi, care sunt pe schema? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum