Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Depanare surse ATX ( scheme si documentatie )

nosferatu

Postări Recomandate

O intrebare de incepator...

Ce rol are bobina situata in stanga imaginii, in aceasta poza ?

Face parte din circuitul oscilant sau este folosita pt filtrare ? Daca o scurtcircuitez e vreo problema ?

Am o sursa asemanatoare si acea bobina este sursa de zgomot.

Link spre comentariu

Initial, dupa puntea redresoare, sursa are pt filtraj un condensator de aprox 2 uF/400 V. Eu am mai adaugat 100uF/400 volti. Este cumva prea mult ? In felul asta am reusit sa elimin zgomotul produs de respectiva bobina.

Link spre comentariu

Nu este "prea mult" ci pur si simplu ai eliminat functia de PFCEste ca si cand ai pune ulei pe o pila ca sa nu mai vibrezePFC-ul transforma tensiunea continua sub forma de semisinusoide de pe acel cond de 2 micro intr-o tensiune continua necesara invertorului propriu-zisFlueratul poate sa vina de la calitatea cond. de 450v sau cond mic de pe alimentarea integratului PFC

Link spre comentariu

Intre timp, m-am mai jucat si am remarcat urmatoarele: -in spatele bobinei se afla un modul de dimensiuni reduse pe care se afla montat un circuit integrat smd. Are pe el o eticheta din hartie, se vede clar in aceasta poza.

Am scos bobina de pe placa si am indepartat-o de acel circuit, prin intermediul unor conductoare mai lungi, de cativa cm. Acum nu se mai aude nimic, sursa este dead silent. Sunetul apare numai daca apropii bobona de modulul respectiv.

Dauneaza cu ceva daca prelungesc firele si mai mult si asez bobina respectiva undeva in capatul opus al pcb-ului, la distanta de acel circuit ?

Nu am osciloscop sa verific forma de unda, amplitudinea semnalului ori alti parametri.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Da,se schimba multe.Firele pe care le pui se considera o prelungire a bobinei,bobina careia ii creste inductanta si acele fire pot fi considerate ca niste antene,radiaza.Cu ce interfereaza nu stiu, dar poate e ok asa.

Link spre comentariu

Salutare tuturor,am 2 surse ATX ALINE LC-8500BTX, schema este aproximativ cea din atasament. Tensiunea de 3,3V nu este stabila in sensul ca daca pun o sarcina care consuma 0,5A, tensiunea scade de la 3,3V la 2,6V. Daca pun osarcina care consuma 1A sursa se opeste datorita faptului ca scade foarte mult tensiunea de 3,3V. Tensiunile de 5v si 12V se comporta absolut OK. Am verificat/schimbat componentele incercuite in figura atasata. Am schimabat chiar si C.I., l-am luat de la o alta sursa dar am descoperit ulterior ca si cea dea doua sursa are acelasi defect si din acest motiv nu stiu daca nu cumva chiar C.I.-ul este de vina. Circuitul integrat din sursa este 2005Z nu 2003 ca cel din figura atasata dar am observat ca sunt echivalente, folosesc aceeasi schema de legare a componentelor la terminale.Daca ati intalnit acest defect sau aveti vreo idee, va rog ajutati-ma.Multumesc.

post-25585-139829380146_thumb.jpg

Link spre comentariu

Schema interna a lui sg6105 este pe net dar de la 2003 si 2005 cu variante nu amEu nu mi-am propus cand am intrat pe forum sa raspund la toate intrebarile ci am crezut ca o sa reusesc sa transmit niste metode de abordare surse,particularitati in orice caz ceva ce ar putea un user cu mai putina experienta sa faca destui pasi fara sa mai puna intrebari.Sigur am esuat si vina cred ca este in ambele taberePrimesc o sursa la care constat o problema la 3,3v1)cum se obtine aceasta tensiune la un atx? am intalnit a)infasurare separata + redresare +filltru multiplu(asa numeam noi torul acela de pe iesiri cu mai multe infasurari);se fol. foarte rar b)stabilizator liniar cu un mos de 30v/45a din tens. de +5v(ex in REXPOWER) c)stabilizator cu amplificator magnetic din infasurarea de 5v;se observa imediat deoarece are 2 toruri suplimentare:unul din amplif magnetic(mai mic,mai aproape de traf) si unul de filtraj ptr ca nu se poate folosi socul multiplu--este solutia cea mai folosita2)am vazut ca este cu amplificator magnetic;cum se face stabilizarea?tot singur am vazut(nu aveam acces la net can am inceput depanare atx) un tranz pnp mic(100-300ma) ce ataca bobina printr-o dioda si un tl431 ce comanda pnp-ul si avea pe reglaj divizor rezistiv din tens de 3,3vApoi am observat asa:sg6105 este un grad mai mare de integrare al lui tl494+circuit supervizareSuplimentar au mai pus in capsula si 2 tl431 ptr 5v aux si ptr 3,3vIar unele variante de 2003/2005 au in interior un tl431(f probabil schema dvs) iar cel din schema postata de mine nu-l are,asa ca s-a fol unul independent.Care ar fi problema?Functionarea lui tl431 este aceeasi in orice circuit-daca pe ref am 2,5v tranzistorul intern conectat intra anod si catod se deschide s comanda tranz pnp ce ataca bobina din amplif magnetic

Link spre comentariu

Daca ati probat sursa numai cu sarcina pe 3,3v nu va functiona corect.Puneti sarcina si pe 12v si pe 5v. Eu folosesc 3 becuri auto ( de far faza mare+ faza mica) tip balon cate unul pe fiecare rail. Sa caut o schema si daca am o postez.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări