Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Depanare surse ATX ( scheme si documentatie )

Postări Recomandate

ai drac' chinezi, o furat piese, sa nu se mai arda atat.off topic: de fiecare data cand ma uit prin surse (nu foarte des, nu ma ocup cu depanatul lor) parca se fac tot mai putine ... si mai putine piese. si lumea insista sa le cumpere pe cele mai ieftine ... asteptam cu drag ziua cand 220'ul va intra direct in placa de baza. recent am schimbat ventilatoarele din 2 surse noi(!) de provenienta diferita ... cred ca aratau si mai jalnic decat cea de mai sus. daca vrei sa o repari pentru placerea ta, da-i bataie. daca esti constrans de bani sa nu iei una noua (si buna!), gandeste-te cam cat valoreaza ce e dupa sursa, si daca are rost. poate are ...on topic: vezi ca este o arie speciala pentru alimentatoare, unde gasesti informatii utile si la obiect si despre surse de pc.inca ceva: vad acolo niste condensatori de 10 volti. sigur nu is pusi pe ramura de 12V ? daca is ... ar putea pusca repede.

Link spre comentariu

ai drac' chinezi, o furat piese, sa nu se mai arda atat.

off topic: de fiecare data cand ma uit prin surse (nu foarte des, nu ma ocup cu depanatul lor) parca se fac tot mai putine ... si mai putine piese. si lumea insista sa le cumpere pe cele mai ieftine ... asteptam cu drag ziua cand 220'ul va intra direct in placa de baza. recent am schimbat ventilatoarele din 2 surse noi(!) de provenienta diferita ... cred ca aratau si mai jalnic decat cea de mai sus.

daca vrei sa o repari pentru placerea ta, da-i bataie. daca esti constrans de bani sa nu iei una noua (si buna!), gandeste-te cam cat valoreaza ce e dupa sursa, si daca are rost. poate are ...

on topic: vezi ca este o arie speciala pentru alimentatoare, unde gasesti informatii utile si la obiect si despre surse de pc.

inca ceva: vad acolo niste condensatori de 10 volti. sigur nu is pusi pe ramura de 12V ? daca is ... ar putea pusca repede.

pai mi-am comandat o sursa compaq de 140W, care mi se pare de o calitate mult mai buna decat asta dar vreau sa o repar pentru 2 motive: 1- sa nu mor prost, sa mai invat cate ceva despre surse

2- nu stiu cat o sa reziste lcd-ul conectat la sursa ENlight din calculator , cam palpaie( tot chinezarie dar de o calitate mai buna, nu cred ca e de 2-3 ori mai grea decat o deluxe pentru nimic)

pai conzi de 10V erau si inainte, doar ca nu erau de 1,5K uF, erau de 1K uF.. :d prima oara vroiam sa pun de 6,3V

BING BANG! am gasit o rezistenta inconjurata de fire, arsa dupa cum arata placa, nici macar nu mai are culorile pe ea, trec doar 10Ohmi, si lipitura este desfacuta, pe langa asta , inca 2 rezistori de 200Ohmi prin care trec doar 100Ohmi. asta sa fie cauza lipsei tensiunii pe linia de 12V ?

am refacut lipitura... acum imi scoate 3V pe ramura de 12V, si un mic "parait", e cazul sa inlocuiesc rezistentele sau sa mai verific?

Link spre comentariu

dupa ce am inlocuit condensatorul de 2200uF si rezistenta de 27Ohmi de pe linia de 12V (in poza, condensatorul negru si rezistenta roz de langa el, intre fire) tot aprox. 3V imi scoate. mai stie cineva despre ce ar putea fi vorba?in timp ce trageam de un radiator, imi bubuie siguranta, din cauza condensatoarelor care sunt cu vreo 40% mai puternice decat cele vechi? (inclusiv cele 2 primare)

Link spre comentariu

Conzii aia nu par prea noi. S'ar putea sa aiba ESR'ul (electrical series resistance) foarte mare si de asta sa se inchida sursa. Oricum, daca vrei sa faci ceva cu ea monteaza'i toate componentele de filtrare din primar inainte de orice altceva. In halul in care e poate sa'ti strice calculatorul foarte repede. Eu am pierdut 2 placi de server foarte rare din cauza unei surse asemanatoare (care a dracu inca mergea dupa ce a ars placile), de atunci nu mai umblu cu chinezarii decat daca pun eu manuta si completez tot filtrul de retea.

Link spre comentariu
Vizitator cave_resident

Daca scot de pe placa sursei cele doua transformatoare mici si o alimentez asa, pt a nu mai pocni piese, ce se intampla ? Va functiona partea de putere, sau vreo bobina din cele doua trafuri face parte din circuitul de control al mosfetului ?Multumesc.

Link spre comentariu
Vizitator cave_resident

Am incercat sa extrag schema partii de circuit care controleaza mosfetul. Are sens, pt. cineva, aceasta schema ? Nu ar trebui sa fie un zener intre poarta si sursa, sa limiteze tensiunea ? Toata oscilatia (sau comanda) mosfetului vine din partea de joasa tensiune, prin optocuplor ? Am inteles eu bine ?

Link spre comentariu

aia seamana cu schema tipica de jnc auxiliary supply , am modificat si eu cateva, tin 200-250w doar cu ventilatie zdravana.

cred ca ti-a pocnit si tranzistorul ala mic, posibil si zennerul de protectie a grilei , daca il avea odata.

uite-aici cum arata desenata fumos, si am urcat-o eu pe tinypic pt ca e destul de rar postata pe net, probabil ca numai la noi se mai vand...

http://tinypic.com/r/5b1w8p/5

Link spre comentariu
Vizitator cave_resident

Multumesc, bolek.Chiar utila schema. Dar, la micsorare, s-a pierdut din calitate si au disparut niste conexiuni si valori de piese. Poti pune un link spre imaginea originala ?Cele doua surse cu cablajul identic, pe care incerc sa le repar, sunt de 400 si 500W. Dar nu scrie producatorul nicaieri. Iar zenerul de care vorbesti...nici vorba. Partea ciudata este ca nici nu este marcat pe cablaj.Dar tot nu inteleg principiul de functionare al acestui segment. Comanda de comutatie este data prin optocuplor sau el ramane tot timpul "on" si comanda vine din circuit oscilant, de la bobina marcata cu 1 in desenul meu ?

Link spre comentariu
Vizitator cave_resident

Singurul defect de care sunt absolut sigur este cel clasic: "Nu merge" :)La cea 400W, dupa ce i-am schimbat siguranta, punte, mosfet, tranzistor si doua rezistente carbonizate, nu am comutatie, cred. Nu misca nimic.La cea de 500W, dupa ce am schimbat mosfet si rezistente, am 5Vstby. Dar mai departe nimic. Dupa cum am spus, cablajul si valorile pieselor sunt identice. Difera dimensiunile radiatoarelor si bobinelor.Nu am folosit metoda becului deoarece am crezut ca va fi ceva simplu...vad ce-i negru, schimb si gata. Dar cred ca va trebui sa o aplic.Multumesc pentru link.As vrea sa pun altceva in locul transformatoarelor pentru cazul in care nu exista comutatie si mosfetul ramane in conductie. La ce rezistenta ofera o bobina din acele trafuri...nu cred ca iese bine. Gresesc ?

Link spre comentariu

nu gresesti dar un bec de putere mica pus in serie pe 220 uneori salveaza tranzistoarele (nu a fost si cazul top226-ului meu :rade: )mai mestereste la cea de 500W, verifica toate componentele active si masoara daca integratul se alimenteaza (eventual schimba integratul cu cea de 400 si invers)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări