Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Depanare surse ATX ( scheme si documentatie )

Postări Recomandate

Va rog frumos sa-mi spuneti si mie din ce cauza se pot umfla condesatorii de filtraj ce vin dupa puntea redresoare. Respectivii condesatori sunt de 4700mf la 230v. Condesatorii originali erau de 5500mf la 200v dar ia-m schimbat cu cei de 4700 pt ca au explodat si povestea se repeta . De asemenea toate tensiunile sunt sub valoarea normala 3.3>3.0 ; 5.0>4.58 ; 12.0>11.45 . Sursa este una de 400W MaxPower cu CI SG6105D , 3 traf EI33 ; EE 19 si EE 16 . Sursa se aseamana cu aceasta .

Link spre comentariu

Sincer, nu prea stiu daca e asa... In SERIE au la borne 310V. Sursa e 110/220V, deci la 110V suporta direct aproape 200V. In schimb ce am folosit mereu au fost la 400V. Costa mai scump, dar nu se umfla. In cel mai rau caz se usuca. Vezi si la televizoare, e la fel, desi acolo nu exista "masa virtuala". Zic si eu...Cu stima,Costel

Link spre comentariu

Si in schema pe care am atasat-o cond. C3,C4 sunt la 200v, ca mai in toate sursele atx. Adevarat e ca se pot umfla si de la caldura, pt ca sunt lipiti de radiatorul tranzistorilor, dar asta nu cred ca explica tensiunile prea mici pe care le scoate sursa, deci alta e problema. Si totusi se pot regla tensiunile de iesire din sursa?, pot sa le mai ridic cumva?

Link spre comentariu

Daca ai schema cat de cat apropiata de ce ai in sursa, identifica pe ce ramura se face monitorizarea, 5V sau 3,3V. Se schimba de regula o rezistenta cu un semireglabil in circuitul de monitorizare al tensiunii respective. In datasheet ar trebui sa fie figurata.Insa, inainte de toate schimba toti condensatorii cu unii verificati, si cu valoarea corecta. Un capacimetru te-ar scuti de multa munca...Si un osciloscop, sa vezi cum arata PWM-ul in primar, in primul rand... Pune condensatorii aceia la 400V. E mai sigur. Cu stima,CostelP.S. - desi suna simplu, trebuie multa atentie, sarcina rezistiva suficienta la iesire, mai ales cand incerci ceva la reglaje.

Link spre comentariu

Daca bubuie conzii de dupa punte, eu suspectez ca e puntea busita, mai exact cred ca ai o dioda in scurt si intra alternativ pe conzi. Altfel nu prea vad de ce sa bubuie. Asta ar fi o posibilitate.De asemenea, daca ai comutator de 110/220, ai grija sa fie pe pozitia care trebuie. Nu cred ca este indicat sa umbli la bucla de stabilire a tensiunii de iesire pana nu lamuresti de ce crapa conzii de intrare. Tensiunile de iesire sunt mici in sarcina sau in gol?Tensiunea de intrare trebuie sa fie de 311V pe cei doi conzi de intrare inseriati, deci cam 155V pe fiecare. Daca tensiunea nu e echilibrata (cam 155V pe fiecare cond) e pos sa fie si alta belea.Masoara puntea si tensiunea pe fiecare cond de intrare si mai discutam.Cirip

Link spre comentariu

Ideal ar fi sa aiba acel modul de corectie a factorului de putere. Insa e posibil ca puntea sa aiba ceva probleme. Parca la intrare avea filtru LC, asa ca un condensator de valoare mica nu stiu la ce mai ajuta...Cu stima,CostelP.S. - Apropo, legaturile intre priza si sursa sper ca sunt ok. Un contact prost poate duce si la asa ceva. Sau un cablu prost.

Link spre comentariu

1.În cazul de faţă, aproape sigur una din diodele punţii redr.reţea este defectă - înlocuiţi puntea.2.Condensatorii (de valoare mică) în paralel cu cei de ordinul sute de micro farazi sunt pentru eventuale le impulsuri de frecvenţă mare venite din reţea - nu aceştia sunt cauza.3.Pentru ameliorarea factorului de putere al sursei, se înseriază (varianta cea mai simplă) la intrare 1- 2 bobine cu miez de Fe, deoarece sursa ca şi consumator are caracter capacitiv - nu au legătura cu defectul descris.Succes, mp

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Am urmarit cu atentie tot topicul. Si am o intrebare. Cum reparatii sursele fara niste rezistente de sarcina? In gol? Stiu bine ca unele au niste mici rbledere incluse, dar astea consuma cativa zeci de mA, fata de cei cativa zeci A normali..Si sa montezi o sursa fara sa ai garantia ca iti va merge, si ca tensiunile nu fug, eventual chiar in sus, de ce nu, mi se pare ca esti cel putin optimist. Ca sa nu zic altfel, ceva de genul neprofesionist..Ati vazut cum bubuie o placa de baza+ procesor + restul? Eu da. Nefericitul ala a trebuit sa platesca la greu, ca busise inclusiv hardul contabilului, care avea multe firme..Si culmea e ca el ma acuzase ca am gura spurcata si ca ii prorocesc ghinionul..Daca tot va ocupati de surse, legati la conectorul mama de ATX -eventual mai puneti unu si de AT in paralel - cateva rezistente de PUTERE, lasa ca sa putei cere cereti minim 20/10A pe +5/+12V, eventual le comutati printr-un intrerupator de forta ca sa mariti consumul si sa vedeti cum raspunde la socurile de curent......Si niste LED-uri sunt bine ca sa vedeti imediat ca_canta..Iar un osciloscop, evident si un transformator separator 220V/220V - te vor ajuta la greu...De aia sunt de acord ca reparatul surselor de PC e o chestie total nerentabila..Cat poti cere ca manopera? Si pt o suta + piesele. Mda, daca o faci in 10 minute, mai merge, dar la inceput pierzi 10 zile si pana iti vine alta mai trec 100 de zile in care ai uitat.. Stiu sigur ca in revista ConexClub este un articol despre cum sa-ti faci un tester de surse..ATX+AT, si va merge si la BTX-uri....

Link spre comentariu

as putea ridica tensiunea de 12V la 15-16 la o sursa atx? o folosesc pentru alimentarea unui amplificator si e mai bine sa fie mai mare putin....

Daca modifici tensiunea de referinta poti varia f usor tensiunile la iesire.. Da toate odata si in acelasi sens...Adica iti pleca si +5, etc..Referinta se face printr-un grup de rezistente, de obicei cateva in paralel, la unul din pinii lui TL 494. Te las sa ghicesti la care :rolleyes: Studiaza schema sursei si datascheet-ul lui 494, si joaca-te.Evident ca pe niste rezistente de sarcina... Chiar sunt interesat sa aflu cat ai putut s-o duci, in sus si in jos din cele amplasate acolo..Banuies ca +/- 5%..Dar daca o modifici sensibil valoarea respectiva cred ca poti obtine si +/20%..Te astept sa ne comunici rezultatele..BAFTA SI INSPIRATIE. Si Atentie maxima..
Link spre comentariu

as dori sa stiu dak dintro sursa dintrun pc scot acel tor de feerita la baza caruia ste inscriptionat intro parte 12V iar in cealalta -12V? pt ca nu mai am nevoie de partea de -12V si ma cam incurca!!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări