Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Depanare surse ATX ( scheme si documentatie )

Postări Recomandate

CITAT:                      

Postat 12 ore în urmă
Practic nu am nici o tensiune pe nici o iesire

Postat Ieri la 11:08 (editat)
tensiuni am doar 1V pe ic

Postat 14 ore în urmă (editat)
am 8V la intrare in TL431 si 3.99V la iesire.

in rest...nu.

Bataie de joc sau delir bahic.. Pozele sunt de pe un site polonez

atx-forum.jpg

Link spre comentariu

da, pozele erau de pe site ca sa vedeti sursa cum arata, nu cred ca asta face vreo diferenta, e aceasi sursa.

nu e nici o bataie de joc,  cand am zis ca nu am tensiuni pe iesire ma gandeam la fire, cred ca alea sunt iesirile sursei.

@miticamy, imi cer scuze daca te-a deranjat ceva, dar te rog nu avea tonul asta pentru ca nu e nimic intentionat si nici nu am 12 ani.

stim fiecare ceea ce stim cat stim, ne ajutam daca putem, dar nu sunt aici pentru certuri sau contraziceri.

intotdeauna v-am respectat, nu m-am dat autostiutor, imi cunosc pozitia, nu sunt electronist de meserie, fac chestia asta de placere in timp liber, mie mi se pare normal sa nu am cunostinte aprofundate in domeniu. am privit elforum ca pe o comunitate, de-asta mi-am permis sa va intreb ce nu stiu, dar daca pe cineva deranjez pur si simplu nu trebuie sa ma bage in seama. poate sunt antipatic, sau doar are cineva chef de luat pe sus. eu nu am. nu am 12 ani, am 43 si nu imi plac polemicile si daca se intampla vreo situatie in care par cumva, nu e intentionat.

referitor la sursa.  acum merge. nu pentru ca sunt "meserias". ci pentru ca am avut norocul sa am un alt AT30A, l-am schimbat si merge. dar eu sunt multumit. 

Respecte.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Candva mi-am facut timp si am citit topicul asta aproape integral, a fost interesant sa aflu diverse experiente, diverse abordari, etc... Totusi uneori se intampla sa mai am probleme la depanarea de surse ATX, fie ceva foarte simplu imi scapa, fie problema e prea serioasa sa mai merite efortul depanarii...

Nu esti antipatic, sunt doar niste chestiuni marunte dar cu efect cumulativ care se tot repeta si la un momentdat...

Si nu este vorba numai despre surse ATX ci si alte alimentatoare, putini vor sa invete si multi prefera sa atace problema izolat si punctual, se prefera rezultatele maxime cu cat mai putin efort, si asta la un moment dat supara inevitabil. Sunt o multime de situatii in care eu insumi a trebuit sa repet aceleasi sugestii, aceleasi explicatii pentru simplul motiv ca-i mai usor sa intrebi decat sa citesti si sa verifici.

Revin la subiect, exista ceva verificari si proceduri elementare practic obligatorii in depanarea oricarei surse ATX, personal daca timpul nu-i o problema ( nu-i o urgenta spre exemplu ) atunci primul lucru pe care il fac este nici mai mult nici mai putin decat sa o spal temeinic ( la propriu ), ceva solutie detergent, o pensula, rabdare si dusul de rigoare, apoi la uscat minim 24 de ore.

Asta pentru ca majoritatea surselor imi vin cu straturi peste straturi de praf, aspiratorul este insuficient, prefer sa lucrez pe curat. 

Lasand la o parte abordarea mea posibil neortodoxa, printre primele verificari ar trebui sa fie una vizuala si atenta pentru a depista eventuale defecte vizibile, apoi verificari ale electroliticilor ( aici ajuta foarte mult esr-ul de la @taxdoru pentru ca poate masura in circuit ), apoi tranzistorii, varistorul si NTC-ul, puntea din primar, abea apoi siguranta pentru ca ea se arde doar dupa ce sursa se defecteaza, dupa caz se refac lipiturile pe traseele de forta, se verifica ventilatorul sa functioneze ok si sa nu fie gripat ( fara el sursa e greu sa reziste ).... Abea apoi se alimenteaza prima oara si prima chestie care se face este masurarea tensiunii dintre firul mov si oricare negru ( deci Vsb-ul ), daca gasim 5V sau putin peste atunci verificam a 2-a iesire auxiliara care daca exista ar trebui sa fie undeva sub 20V ( alimenteaza tranzistorii driver ), daca si aia e ok atunci sursa auxiliara este in regula, abea acum se poate verifica prima oara functionarea sursei principale prin punerea firului verde la masa, si daca nu functioneaza se pot masura macar cateva tensiuni pe integrat inainte sa se vina cu diagnosticul de defect necunoscut pe forum. 

Toate astea se pot face de cam orice amator si arata atentie si disponibilitate de munca, si de regula atrag de la sine destui utilizatori interesati pe discutia respectiva de pe forum.

Sau oricum, asa cred si asa fac eu, nu trebui sa fie neaparat corect sau o regula.

Link spre comentariu

Intr-adevar, trebuia sa postez pe la incepatori problema mea..doar ca am zis sa nu mai deschid un topic nou.

Crede-ma, am facut toate eforturile mele inainte sa postez. Dar m-am simtit depasit si presat. Sursa defecta a aparut fix in desfasurarea unui proiect, imi trebuie un mic server, si surpriza sursa moarta. Am zis ca scap usor cu ceva condensatori, si gata. Repet, nu gasesc sa cumpar alta, ca as fi cumparat. Are formatul ala mini ITX si sursele nu se vand separat, doar cu carcasa lor, care cam difera la dimensiuni si nu iti mai intra in locul lor.

Niciodata nu am postat inainte sa ma bat cu capul dar..poate asa pare din lipsa mea de prezentare profesionala a unei probleme...imi pare rau.

Nota: am invatat oricum ceva nou. Nu stiam mai nimic despre sursele atx, acum stiu 1% dar tot e ceva. :)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
La 23.05.2019 la 9:58, quater a spus:

salut,

Am o scurta intrebare, detin o sursa pc Cooler Master 700w, si din masuratorile mele se pare ca power ic-ul ( stand by controller IC -- A6059H  ) e mort. As dori sa va intreb daca pot sa il inlocuiesc cu

asa ceva : (1200P60 CKRN 0313 = https://imge.to/i/8QBj) sau (FAN7601 VF10  = https://imge.to/i/8Mgh)

Multumesc iar daca am gresit cu ceva, imi ce scuze.

stima,

Salut,

Astazi mi-a ajuns piesa (stand by controller IC)  din china "A6059H"(5 bucati), am lipit-o, totul este ok, sursa mea functioneaza perfect.

Multumesc!

stima,

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 11 luni mai târziu...

Salut, revin cu un nou post deoarece am o mare problema cu sursa de la pc. No bun problema a inceput  acum cateva saptamani cand marginea de la tastatura(e din metal) ma tot curenta, nu am bagat in seama si nu am mai patit de atunci pana azi. Am testat un circuit la usb-ul de la pc si soc(la propriu) ma curentat...... Hmmm, iau frumos multimetrul il setez pe curent alternativ si verific voltajul intre minusul de la mufa usb si mana mea, am ramas socat sa aflu ca scapa 45v ........ Am verificat cablul de la sursa cu testul de continuuitate si cablu de pamantare e ok. Sa nu faca oare contact in spate la pinul de la sursa ? Ce as putea face ? Sper sa nu se prajeasca ceva in PC :D

EDIT: Am facut testul de continuuitate intre minusul de la usb si pamantarea de la priza si face scurt ceea ce inseamna ca face contact cu pamantarea, nu ?

Editat de ClashGamingRO
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări