Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Depanare surse ATX ( scheme si documentatie )

Postări Recomandate

Update

yokoono - am dat jos condensatorii din poza 2, cei de 10u cred ca sunt pe aratura, cel de langa cei 2 de 4.7u indica 6u esr 150 ohmi si celalalt doar 66n esr si Vloss nici nu mai arata...

Nu pot face proba acum deoarece nu am primit cei de 4.7u (am primit tot de 47u) si maine daca nu uit trec sa-i iau si va tin la curent.

Editat de danciusergiu84
Link spre comentariu

Update2:

Pana sa cumpar cond. de 4.7u am schimbat si cei din poza 1, azi am reusit sa-mi cumpar si de 4.7u si sa-i pun si pe acestia noi. Vreau sa va anunt bucuros ca operatiunea a reusit, sursa e linistita din nou. Doar cei de pe intrare de 820u nu au fost schimbati dar daca nu sunt scumpi tare poate binevoiesc sa-i schimb.

Acum nu-mi mai ramane decat sa o scap si pe sora ei de isterie, la aceasta probabil ca voi schimba doar cei de pe langa sursa auxiliara daca oricum trebuie sa dau jos radiatorul respectiv, adica pe langa cei de 10 si pe cei de 4.7 si 1, plus cei doi indicati de DragosMarian fiindca cel mare de 470u era umflat la sursa asta reparata. Ceilalti din ce am masurat pe sursa asta reparata nu erau pe aratura cu caracteristicile.

Va multumesc domnilor pentru ajutor!!

O curiozitate mai am, si anume ce filtreaza sau ce face placuta din poza ? (am vazut multe surse pana acum dar nu tin minte sa mai fi vazut asa ceva)

E legata la + si - de la puntea de redresare, si la un ~ de la intrare unde se leaga bobina mare prinsa cu suruburi de carcasa, placuta are pe ea 2 cond. 2 rezistente si 2 diode.

post-193700-0-45242300-1455405629_thumb.jpg

Editat de danciusergiu84
Link spre comentariu

Scrie clar pe plăcuță, este plăcuța PFC-ului, (Power Factor Correction). Acest PFC reduce pierderile prin creșterea factorului de putere al sursei, micșorând puterea reactivă nedorită. În Europa s-a stabilit că trebuie comercializate doar surse care au PFC, fie pasiv (mai ieftine și mai slăbuțe), fie activ (performante dar mai scumpe).

Link spre comentariu

Va salut!

sursa Trust 420w dual fan

problema: sursa auxiliara 5v

tranzistorul BU3150 sau 2SC 3150 se incalzeste destul de tare(aproape ca topeste padul siliconic) atat in gol cat si conectat la placa de baza.in circa 1minut deja frige.tensiune in gol= 5,10v,conectata la MB scade la 5,07v deci foarte putin.tot ce tine de sursa aux. am inlocuit conzii ceramici,rezistorii sunt verificati ,diodele inlocuite.

am inlocuit toti conzii electrolitici din sursa,inafara de cei doi de 560uf/200v.

toate tensiunile corecte.

este echipata cu IC-urile:

ka7500

ka339

de ce se incalzeste asa?

3150 l-am inlocuit cu altul nou cat si pe C945 si tot se incalzeste.

post-228676-0-81028500-1455525641_thumb.jpg

Link spre comentariu

Osciloscop ai? Probabil ca nu....

Probabil trebuie sa schimbi direct componentele.

Verifica snuber-ul (eventual schimba direct componentele): R505 (vezi si daca se incalzeste), C503, D503.

Mai poti verifica valorile componentelor sau inlocui direct: R501, R504, (D502 si C502)

Link spre comentariu

multumesc,am scris ca am inlocuit/verificat tot.

asta-i rau,nu am osciloscop.

problema semnalata cred ca este din fabricatie,individul care o utiliza a venit cu ea la mine cu problema "restart".conzii de pe 3,3v bulbucati.dupa ce folosea unitatea o scotea din priza,deci daca era sa crape tranzistorul 3150 ...nu stiu,poate doar cand o folosea. zona cu pricina este innegrita,deci nu-i proaspat.

oare cu ceva echivalent daca il schimb...

m-ai verific inca o data cand ajung acasa snuber-ul,desi le-am inlocuit pe toate cu piese noi,verificate cu aparatu' si ESR-metru.

Editat de ovy83
Link spre comentariu

Stie cineva daca MJ13007 se poate folosi fara frica in sursa mica ce livreaza 5Vstby in locul originalului C5027 ? Eu tocmai am inlocuit intr-o astfel de sursa ATX cu SG6105 in care am avut defect c5027, tranzistorul mic de comanda si optocuplorul. Deocamdata merge, dar mi-e cam frica sa nu pocneasca, avand tensiuni de lucru mult mai mici decat originalul.

Link spre comentariu

Conform pdf, cu tensiune usor negativa in baza, poate suporta pana la 700V, altfel poate suporta 400V. Acuma nu prea vad cum ar putea fi baza mai negativa decat emitorul la auxiliarul ala, probabil raportul de transformare mic cumulat cu un snuber mai eficient... totusi nu e deloc bine ce ai facut, e prea riscant.

Link spre comentariu

Aia doi sunt din secundarul sursei auxiliare. 

Update la cealalta sursa

Ati avut dreptate, cel indicat de dumneazoastra era praf la sursa asta, din 470uf mai indica 33pf. Binenteles au fost cam la jumatate si cei doi de 10uf din cealalta poza din postul dvs. care l-am citat, poza care nu am mai atasat-o.

Daca scap de zgomot asa nu ma mai complic sa-i schimb si pe restul ca la cealalta, voi vedea efectele in timp, oricum tot aceasi marca de condensatori ieftini am luat ca si cei originali.

PS - am testat fara sarcina = zgomot 0 :40

post-193700-0-33581600-1455650837_thumb.jpg

Editat de danciusergiu84
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări