Marele Savant Postat Februarie 8, 2016 Partajează Postat Februarie 8, 2016 Multumesc mult pentru explicatie, acum am inteles mai bine ca tiuiltul provine de la circuitul respectiv de stabilizare a tensiunii, si mi-am dat seama de ce frecventa sunetului e asa mare fata de frecventa pulsatiilor din condensatori care trebuia sa fie joasa (2x50Hz dupa redresarea dubla-alternanta). De curiozitate chiar am ascultat contensatorii azi cu un stetoscop care il aveam la indemana plus o surubelnita, si nu de la ei provenea sunetul ci dintr-o bobina/transformator mai mic (acelea galbene) care e si calduta chiar daca sursa e oprita, deci lucreaza la stabilizarea tensiunii/lor de stand-by dupa priceperea mea. Ma apuc de schimbat condensatori mai uzuali pe care ii am deja (470, 1000, 2200 uF etc) dar cu cei sub 10uF va fii chin sa-i notez ca sa-i cumpar si apoi sa-i schimb fiindca am pistol de lipit cu ansa cam groasa... Pai a spus cineva ca tiuitul vine din condensatoare!!?? Sincer, eu schimb componentele devecte/obosite nu cred ca trebuiesc inlocuiti toti condensatorii intr-o sursa. Nu e vorba de bani pentru ca sint ieftini, ci de faptul ca este minca in plus si sint sanse ca cei vechi inlocuiti degeaba sa fie mai buni decit cei noi indiferent ce marci bengoase ar scrie pe acestia! Link spre comentariu
yokoono Postat Februarie 8, 2016 Partajează Postat Februarie 8, 2016 Incepeti atunci cu cei umflati, scursi. Nu stiu de ce, dar imi face impresia ca aveti destul de multi. Link spre comentariu
amudsen Postat Februarie 8, 2016 Partajează Postat Februarie 8, 2016 Doar cand ascultam motorul cu stetoscopul (special construit, un microfon montat pe o tija s.a.m.d.) mi se parea oarecum logic si depistam cu destula precizie unde aveam probleme, dar sa ascult o sursa cu stetoscopul....... inca nu le-am vazut pe toate. Sergiule, schimba TOTI condensatorii (cu unii noi si buni), pune tresa si trage tot cositorul (in prealabil descarca condensatorii), apoi cu atentie schimba-i cate unul (asta ca sa nu incurci polaritatile si valorile). Link spre comentariu
vergil Postat Februarie 8, 2016 Partajează Postat Februarie 8, 2016 Pai a spus cineva ca tiuitul vine din condensatoare!!?? Sincer, eu schimb componentele devecte/obosite nu cred ca trebuiesc inlocuiti toti condensatorii intr-o sursa. Nu e vorba de bani pentru ca sint ieftini, ci de faptul ca este minca in plus si sint sanse ca cei vechi inlocuiti degeaba sa fie mai buni decit cei noi indiferent ce marci bengoase ar scrie pe acestia! Foarte corect . Link spre comentariu
stefanpecsi Postat Februarie 8, 2016 Partajează Postat Februarie 8, 2016 Eu as zice,sa vezi si de condensatorii aia mici,electrolitici,2buc,de 2,2sau 1sau 4,7 ,chiar si de 10yfarazi in primar,eu am avut asa,i-am schimbat,si nu a mai tiuit.Nu e probblema la alea mari,pe tensiune mare! Link spre comentariu
enderman Postat Februarie 9, 2016 Partajează Postat Februarie 9, 2016 Merci de sfat Stefan, dar la tipul asta de sursa am numarat cel putin 15 condensatori minusculi, peste jumatate din ei sunt acoperiti de cele 2 radiatoare indoite in L si de piese mai mari precum bobine facand imposibila inlocuirea lor fara demontarea principalelor piese mari, operatiune care nu am mai facut-o si nu am cele necesare (acum imi pare rau ca nu am pus mana cand am avut ocazia pe o statie de lipit mai profi). Deocamdata pentru mine sansa ar fi sa se rezolve din condensatorii mari din cauza timpului. Pacat de surse fiindca par destul de complexe fata de altele si duc tot ce am bagat in calculator fata de altele. Vergil nu a spus nimeni ca sunetul provine din condensatori, dar pentru cineva neexperimentat e mai greu pana intelege bine fenomenul sau nu intelege totul din prima. yokoono doar un condensator era putin umflat, cel mai mare dintre radiatoare ce a fost schimbat deja dar fara ameliorare a sunetului deranjant. Link spre comentariu
stefanpecsi Postat Februarie 9, 2016 Partajează Postat Februarie 9, 2016 A da,e sursa de aceea mai complicata,condensatorii astia doi,de care zic,mici,sint de tensiune mica,pina la 50v,si se afla cîte unul,la transiztorii de comanda din primar,sint la fel ca valoare.Nu prea iti trebe nici statie,poti sa dezsurubezi tranzistorii ,aia doi si al treilea,daca ajungi la ele,dupa aia se eliberează radiatorul si ai vedere la piese. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 9, 2016 Partajează Postat Februarie 9, 2016 Nu este obligatoriu sa ai statie de lipit profesionala, nici eu nu am asa ceva ci doar un letcon ( care rezista eroic de 2 ani cu acelasi varf ) alimentat prin variator de bec banal, si totusi asta nu ma opreste sa fac ce am nevoie. Este foarte utila tresa absorbanta ( si foarte ieftina de altfel ), si un pistol, deasemeni o penseta este foarte utila pentru locurile unde nu au loc degetele, si evident ceva indemanare. Cu tresa si pistolul cureti tot fludorul de la lipitura condului dorit a fi inlocuit ( sau oricum marea majoritate a fludorului ) si indepartarea sa devine apoi mult mai usoara. Uneori este necesara si indepartarea radiatoarelor daca spatiul este foarte mic, in special in sursele mai inghesuite, cu tresa absorbanta, si chestia asta se face usor, as indrazni sa spun, placut chiar. Sper ca se intelege ( sau s-a inteles ) ca ne referim doar la condensatorii electrolitici, acestia trebuiesc inlocuiti. Link spre comentariu
yokoono Postat Februarie 9, 2016 Partajează Postat Februarie 9, 2016 In poza 3, sub acel radiator in forma de L, se mai afla un condensator umflat (cel putin asa se vede) si este chiar pe 5vsb. Link spre comentariu
enderman Postat Februarie 9, 2016 Partajează Postat Februarie 9, 2016 (editat) marian - imi voi cumpara tresa respectiva poate azi ca tot imi mai trebuie niste condensatori mari pana ajung la aia micii, oricum trebuie demontate niste piese mari ca sa ajung sa desurubez tranzistorii de pe oricare radiator, partea buna e ca poate scap doar cu un radiator la care am acces bun sa desfac tranzistorii (cel de langa condensatorii mari de la intrare) yokoono - cel de sub radiator de langa firul mov (cred ca la asta te referi) e schimbat deja, am redus rezolutia pozei sa o pot incarca din cauza asta arata ciudat Editat Februarie 9, 2016 de danciusergiu84 Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 9, 2016 Partajează Postat Februarie 9, 2016 Inca ceva foarte util este un esr-capacimetru, eu am unul de la Taxdoru de la vanzari si sunt foarte multumit de el. Sunt totusi cazuri de condensatori care inca sunt in regula, in special cei de 200V ( am intalnit si exemplare departe de caracteristicile normale si deci care au trebuit inlocuiti ), adica atunci cand nu ai un stoc suficient de condensatori noi, mai poti verifica pe cei de pe placa dupa ce ii scoti, si se mai intampla sa fie si unii buni, deci pot ramane ( eu totusi ii schimb ca sa fiu sigur ), chestia asta e utila atunci cand nu ai alternativa. Daca insa nu ai acel dispozitiv sau nu ai posibilitatea de a-l achizitiona atunci ca sa fii sigur inlocuieste ambii condensatori de la sursa auxiliara, daca zgomotul nu dispare ci se mentine chiar si cu sursa principala oprita atunci este posibil sa fie nevoie sa schimbi conzii mari de 200V. In alta ordine de idei, nu ai nici un motiv sa desfaci tranzistorii sau diodele de pe radiatoare ci desfaci montajul lor cu totul, daca faci rost de tresa atunci asta este destul de simplu de rezolvat, pur si simplu cureti tot fludorul atat de la suportii radiatoarelor cat si de la pinii semiconductoarelor, apoi totul iese simplu si complet, fara sa fie nevoie sa desurubezi nimic. Montarea la loc este la fel de simpla, gaurile fiind deja curatate de tresa. Link spre comentariu
enderman Postat Februarie 9, 2016 Partajează Postat Februarie 9, 2016 (editat) Multumesc de sfaturi, am achizitionat deja de un an un esr-capacimetru tot de la Taxdoru, foarte multumit de gadget fiindca am avut probleme mari si cu bobinele la filtrele din 2 perechi de boxe pe care le-am reconditionat atunci. Am dat jos condensatori de pe iesire: la unu de 4700uF mai arata 4483uF esr 0.08 si Vloss 3.6%, la unu de 2200uF mai arata 2135uF esr 0.05 si Vloss 2.2%. Am masurat unu nou de 2200 si imi arata 2202 uF esr 0.08 si Vloss 1.5%. Dupa parerea mea ar cam fi fost buni inca... Acum ca zici ca si cei de tensiune mare pot face figuri ii dau jos la masurat... PS - ca si curiozitate condensatorii intre 470 si 4700 de pe sursa sunt samxon ca si cei noi care nu demult i-am cumparat... PS2 - am dat jos si masurat cond. de 200v, sunt de 820uf, unu are 745uF esr 0.12 si Vloss 0.8% si celalalt are 736uF esr 0.13 si Vloss 0.8%. Cum vi se par ? Editat Februarie 9, 2016 de danciusergiu84 Link spre comentariu
yokoono Postat Februarie 9, 2016 Partajează Postat Februarie 9, 2016 (editat) In secundarul sursei auxiliare ati schimbat cei 2 electrolitici si tot piuie. Vedeti ca mai gasiti unul mic, de ordinul zecilor de micro, in primarul sursei auxiliare. Schimbati-l. L.E. Dupa "fata" sursa este ARP. Si totusi nu am aflat cat este tensiunea de 5vstb. Cum se comporta la o sarcina de 1A ?. Scade in sarcina ?. Editat Februarie 9, 2016 de yokoono Link spre comentariu
pinky Postat Februarie 9, 2016 Partajează Postat Februarie 9, 2016 Cei de 820uF / 200V nu trebuie inlocuiti. Sunt in parametrii. Si oricum, sunt foarte scumpi. Decat sa-i inlocuiesti pe aceia, mai bine cumperi alta sursa. Link spre comentariu
enderman Postat Februarie 10, 2016 Partajează Postat Februarie 10, 2016 (editat) yokoono - nu stiu care sunt cei 2 din secundarul sursei auxiliare sau cel din primarul sursei auxiliare dar am atasat poze si am reusit sa citesc valorile la toti cei mici, si eventual daca doriti, v-as ruga sa-mi indicati care sunt cei la care faceti referire Tensiuni nu am masurat deloc deoarece sursa e perfect functionala, e data jos de pe calculatorul personal care are ceva consum in plus (al doilea hdd, cititor de carduri, alimentare auxiliara la placa video, plus alte chestii pe usb) si nu am avut probleme deloc, singura problema era tiuitul de frecventa foarte mare care a devenit insuportabil, deci ma durea efectiv capul. pinky - va multumesc de sfat, ideea e foarte buna, nu trebuie sa bag bani in sursa daca nu-i rezolv problema, fiindca va ajunge cadou, partea ciudata e ca am 2 identice cu aceasi problema, deci e o boala comuna la ele. Editat Februarie 10, 2016 de danciusergiu84 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum