Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Depanare surse ATX ( scheme si documentatie )

Postări Recomandate

aceleasi date insuficiente

citat: Am o sursa Pentium 4 & PFC model LC6550G .

are pfc?  pasiv sau activ? ca daca este activ poate face multe probleme.

toate sursele cu 494/ 7500 au aceeasi schema.

Link spre comentariu

Dupa titlu ar trebui sa regasesc acel PFC . Dar conzii bulk sant la 200v ,deci ar fi 400v ,  ce ma face sa zic ca nu are PCF . La PFC , trebuiesc de 450v .Poate nu stiu eu .....

In schimb este o punte redresoare alimentata din 220v , prin doi 2 conzi pe ramura de 4,7 mf , care scoate o tensiune negativa de 290v , si se duce in primarul sursei auxiliare .Nu are vreo legatura cu

primarul de forta al sursei . Sa fie asta PFC-ul , nu am mai intalnit pina acum .la alte surse PFC-ul are si doi mosfeti .......

Nici componentele din acest montaj nu au scapat neverificate .

Multumesc dle miticamy.

Editat de vergil
Link spre comentariu

Depanarea fara intelegerea schemei, un nou concept pe care l-am descoperit cand m-am inscris pe forum...

PFC-ul este un etaj in sine ce contine suficiente componente ce nu pot fi trecute cu vederea:

-bobina ce este mai mare decat cea de pe filtrul de iesire.

-MOS-ul de forta de 500 sau 600V.

-integratul de comanda

-dioda ce este pe radiatorul cu MOS.

La primele PFC-uri ieftine au folosit cond de 200V, apoi au introdus pe cei de 450V.

Eu am rezistente de sarcina ce duc sursa pana la limitare, numai asa se poate vedea comportarea sursei. Si tot poate face figuri pe calculator.

Si spunand numai sarcina artificiala inseamna ca eu stiu despre ce este vorba? Sarcina inseamna asa: 20A pe 5V, 25A pe 3,3V, 15A pe 12V. Asa poate altcineva avea o imagine a solicitarii sursei.

Am vazut la un tanar o asa zisa sarcina artificiala, dar fara a sti cum solicita ea sursa este ca o frectie cu Diana.

Link spre comentariu

Testerul pe care îl am duce sarcina peste valorile de care spuneti mai sus , nu intra limitarea , pentru ca testerul este prea slab ptr o asa sursa .

Deci ce spuneti in legatura cu PFC-ul acesta nu exista efectiv . Poate nu-mi dau seama , dar stiu ce este acela , si din cam ce se compune .

Daca credeti ca exista spunetimi va rog care este acela  , ca nu exista nimic ce ar putera ridica tensiunea in primarul de forta , specific PCF-ului .

Tz de forta sant D1309 . Pe sursa auxiliara este singurul mos .

Depanarea fara intelegerea schemei, un nou concept pe care l-am descoperit cand m-am inscris pe forum...

Aveti mare dreptate , mai ales atunci cand nu este o schema , macar asemanatoare . este foarte dificil sa incepi sa scoti schema de la inghesuiala care este acolo .

De aceea am solicitat o schema .Daca nu e nu e .

Editat de vergil
Link spre comentariu

PFC-ul este fie pasiv fie activ, daca este pasiv atunci ai un soi de transformator pe tole cu 2 fire conectate la placa si fixat pe carcasa cu suruburi, daca este activ atunci asa cum Dl Miticamy a zis, este un montaj suplimentar de sine statator ( spre exemplu la sursa PC-ului meu, pfc-ul activ este pe o placuta suplimentara montata desupra celei principale cu niste distantiere ), este un soi de regulator boost facut cu un integrat specializat, montajul este imposibil sa-l ratezi, sare in ochi exact ce a enumerat Dl Miticamy, daca nu le ai inauntru pe astea atunci nu ai pfc. Pune si tu niste poze si se lamureste usor treaba.

PS: De ce nu poti urmari cu osciloscopul acele varfuri care apar in sarcina?

Link spre comentariu

Imi cer scuze daca sunt greu de cap dar tot nu am inteles de ce nu poti vedea oscilogramele? Slab in ce sens este osciloscopul? Gandesc ca banda nu-i o problema devreme ce poti vedea fara sarcina ( pana la urma sunt totusi cateva zeci de khz ce osciloscop nu se descurca cu asta? ), baza de tensiune o poti mari pana vezi unde se duce varful ori in cel mai rau caz faci un divizor rezistiv cu 10 ( spre exemplu ) prin care citesti cu sonda, si varful vazut pe ecran il inmultesti cu 10... Posibil sa bat campii aici dar fara detalii nu pot decat sa-mi dau cu presupusul.

In alta ordine de idei, spuneai mai sus ca ai schimbat toti electroliticii din iesiri cu altii noi insa vad in poza cu fata componentelor condensatorii de pe iesiri, si cel putin cei din partea stanga par neatinsi, adezivul pare neatins... Care-i baiul?

PS: Chiar ieri am repus in functiune sursa asta:

http://postimg.org/gallery/31woa2gbi/

Primul pas cand repar surse ATX folosite, este de fiecare data o curatare generala, dupa care a urmat o inspectie vizuala atenta, n-am vazut trasee sau componente coapte, ceea ce m-a bucurat ca fiind un semn bun, la o prima vedere nimic nu parea plesnit, doar un condensator de la auxiliara un pic umflat, l-am scos si l-am inlocuit, restul pareau vizual in regula insa asta nu m-a oprit sa ii scot pe toti ( dar absolut toti electroliticii, cei micuti inclusiv la care a fost un cosmar sa ma strecor cu penseta printre radiatoarele alea ), am gasit pe majoritatea sever devalorizati sau practic "intrerupti" ( esr-capacimetrul nu reactiona ), asta in ciuda faptului ca aspectul estetic era perfect, am inlocuit tot cu condensatori noi dar si verificati ca sa fiu sigur, si la prima alimentare totul a fost exact asa cum trebuie. Adica ideea este ca asa cum s-a spus, doar pentru simplul fapt ca un condensator arata vizual in regula, nu inseamna si ca este in regula functional vorbind, ci trebuie scos si verificat.

Link spre comentariu

Am zis ca fara sarcina vad trenul de impusuri corect . Cand se aplica sarcina , nu se mai intelege nimic . Nu stiu sa explic care este cauza . Sincer nu am incercat nimic sa rez problema , am fost multumit cu atat .

Fiti sigur ca am inlocuit c-urile din sec , mai mult din disperare . Eu lucrez altfel , cateodata nici nu se cunoaste ca sa umblat pe acolo . dar cand e foiala mare .......

Referitor la defect .

In partea primara,  este un c de 2mf/250v , in serie cu traful de forta . O rez de 35ohmi ,cu un cond de 4,7nf/1kv in paralel cu traful de forta .Fata de alte surse , acest c de 2mf/250v este dublu .

Am indraznit sa pun 4mf/250v . Rezistenta am reduso la 26ohmi , c-ul de 4,7 nf l-am lasat asa .

Concluzia

A disparut defectul aratat mai sus . in plus radiatorul tranzistorilor de putere se incalzea . Nu se incalzea tare , dar fiindca era racit de ventilator ...... Acum nu se mai incalzeste deloc .

Nu stiu sa explic fenomenul si , nici nu stiu daca este bine si cat de bine . Acum functioneaza corect pe tester . urmeaza sa o pun pe pc -ul meu .De curiozitate .

ps.Sursele care ajung pe la mine......nu lipseste mult sa ari prin ele . ma mir cum de au mai si functionat . Afunctionat pina au crapat .Daca nu le-as curata , cum ar fi ?

Editat de vergil
Link spre comentariu

Problema descrisa cu osciloscopul se manifesta si la alte surse sau numai la asta? Intreb pentru ca ar putea sugera o instabilitate in sursa respectiva, cauzata de adaugarea sarcinii, instabilitate care pe osciloscop se manifesta cam asa cum ai descris, si printr-un zgomot specific in inductanta.

Condensatorul ala inseriat cu primarul este tipic semipuntii de la sursele ATX, valoarea sa depinde de putere si frecventa, cu cat puterea este mai mare cu atat valoarea sa ar trebui sa fie mai mare, cu cat frecventa este mai mare, cu atat valoarea condensatorului poate fi mai mica ( reciproca este valabila in ambele cazuri ), insa valoarea sa nu poate fi nici prea mica, caz in care ai riplu de tensiune pe el prea mare, dar condul nu poate fi nici prea mare deoarece ai riplu de tensiune prea mic acolo si nu este de dorit pentru ca tocmai el asigura simetria in traf. RC-ul in paralel cu primarul este snuber-ul. Daca zici ca dupa inlocuirea condului inseriat cu primarul problema a disparut atunci e posibil ca cel vechi de pe placa sa fi fost defect, pentru ca e putin probabil ca eroare la R in snubber sa provoace problemele alea ( nu insa si imposibil ).

Link spre comentariu

Problema cu osciloscopul se manifesta la toate sursele . Un mare dezavantaj ptr mine . Asta e . Aplicarea sarcinii se face cu un tz mosfet , pe fiecare ramura (5v/12v) in impulsuri dreptunghiulare , si ma gandesc ca sar pute sa nui convina asta , mi-am dat cu parerea . Prin tv si altele se descurca .

Condesatorul de pe placa este bun , fiindca mai intai l-am inlocuit , fenomenul mentinanduse . Apoi l-am dublat . Să-mi fac timp si o sa o pun pe pc-ul meu , si o sa revin .

Link spre comentariu
Vizitator scoop

Salut, am un raidmax de "500W" care are fuzibila arsa si tranzistorii din primar crapati (fizic). As vrea sa o repar pentru ca pare o sursa ok, are vent de 120 si firele sunt destul de groase - da impresia de sursa decenta.

Intrebarea mea este : dupa ce ar trebui sa ma mai uit inainte sa inlocuiesc acesti tranzistori ? sunt 2 mari 13009 care am vazut eu ca sunt de 12A si unu mic C3150 care nu zice nimic dar nu e crapat fizic - asta am citit ca ar fi de 3A ? e suficient sa inlocuiesc tranzistorii si fuzibila ?

Am observat ca imi vin multe surse cu fuzibila arsa, dupa ce testez majoritatea pieselor si ajung la concluzia ca sunt ok, inlocuiesc fuzibila si tot crapa. Care e cea mai frecventa cauza ? unde sunt locurile unde ar trebui sa caut problemele ? 

Multumesc

Editat de scoop
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări