Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Depanare surse ATX ( scheme si documentatie )

nosferatu

Postări Recomandate

Vizitator Claudiu Dumitrescu

Salut, pe pinii 7 si 12 am o tensiune de 13,67, cele dou diode le-am inlocuit astazi si aceeasi problema, iar tensiunea pe pinii specificati mai sus este la fel...

Multumesc

Link spre comentariu

Si daca le-ai inlocuit, ce fel de diode erau? ca banuiesc ca ai aflat ce si cum, deci zi-ne si noua daca tot ne-ai facut curiosi.

Mai masoara intre pinii 7 si 4 si zi ce tensiune gasesti acolo.

Link spre comentariu

Ma asteptam sa gasesti undeva in jur de 4V la pinul 4, ok deci sursa este in protectie ( sper ca tensiunea asta ai masurat-o dupa ce ai pus firul verde in scurt cu unul negru ), mai ramane de depistat si de ce este in protectie. Acuma diodele alea sunt fie zenner fie 1N4148, uita-te mai atent la ele si vezi ce scrie pe ele ca totusi ceva scrie din cate vad dar nu se intelege foarte clar., apoi pune o poza si cu spatele placii in zona unde se afla acele diode.

Link spre comentariu

da, tensiunea este dupa ce am cuplat verdele cu un negru, pe acele rezistente scrie ceva de genul C3 12 si pe cealalta BLX 55 c 6v2

post-237420-0-66285900-1413376523_thumb.jpg

post-237420-0-04805200-1413376763_thumb.jpg

Editat de Claudiu Dumitrescu
Link spre comentariu

Nu sunt rezistente ci diode, evita cu orice pret sa mai faci astfel de confuzii. Din cate spui par a fi zennere de 6,2 si respectiv 12V ( sper sa nu ma insel la cea de 12 ), sper ca le-ai inlocuit tot cu astfel de diode, adica tot zennere si tot de 6,2V si 12V...

Link spre comentariu

Ar trebui determinat de ce acele diode s-au ars, si deci ce efecte ar fi putut avea arderea lor, pentru asta in lipsa unei scheme, va trebui urmarit cat mai atent circuitele unde sunt ele montate, din pacate pozele nu ajuta foarte mult, cele cu fata cu circuitele sunt stricate de catre reflexia luminii, si in acest scop daca ai blitz la aparat atunci fa poza dintr-un unghi diferit astfel incat reflexia luminii sa nu se directioneze catre obiectiv, si daca nu ai blitz si ai folosit o alta sursa de iluminare atunci va trebui sa faci cumva sa faci lumina mai mata, in sensul asta ajuta punerea in fata acelei lumini a unui servetel alb, acesta difuzeaza o buna parte din lumina, si reflexiile sunt mult mai atenuate. La partea de sus trebuie sa faci poze din mai multe unghiuri, pentru a se putea urmari schema circuitelor cat mai mult. Probabil acele diode nu sunt singurele care s-au ars.

Link spre comentariu

Langa diodele arse ai acel Q4, din poze nu-mi dau seama daca este tranzistor sau eventual un tl431 sau altceva asemanator, uita-te ce scrie pe el si zi si noua, eventual scoate-l si masoara-l, este cred eu singurul care ar fi putut cauza distrugerea acelor diode, nu prea reusesc sa vad un alt posibil traseu prin care s-ar fi putut inchide un curent suficient de mare incat sa distruga acele diode.

Link spre comentariu

Salut, acel Q4 este un 2SA 733 si se pare ca este ok !

integratul MC 34063 ce rol are deoarece nu se alimenteaza intre pinii 4 si 6

Editat de Claudiu Dumitrescu
Link spre comentariu

Presupun ca ai masurat acel tranzistor scos de pe placa, daca e asa atunci o sa-mi mai arunc un ochi pe toate pozele poate ma lamuresc mai bine deoarece daca PNP-ul ala e in regula atunci nu sunt sigur ce altceva ar fi putut distruge zennerele alea, dar poate nu am observat eu anumite detalii, de aia zic ca o sa ma mai uit o data pe toate pozele...

MC34063 e un controller PWM folosit cu precadere la regulatoare step down/buck, spre exemplu incarcatoarele auto banale, in cazul ta probabil stabilizeaza tensiunea de 3,3V ( e doar o presupunere, n-am de unde sa stiu sigur ), urmareste traseul care vine la pinul 6 al sau si vezi de unde ar trebui sa se alimenteze.

Link spre comentariu

da, tranzistorul l-am scos de pe placa, daca ai nevoie de mai multe poze pot face din toate unghiurile numai sa imi spui cum sa le fac si la ce anume... 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări