Flor Postat Iunie 17, 2014 Partajează Postat Iunie 17, 2014 Stimati forumisti. Am primit o sursa de laptop CUI INC, model EA105D-240, evident made in China, care inca merge foarte bine. Adica imi da 18Vcc/2.1A/50W. Eu, in nemernicia mea, ca un caine turbat, vreau sa imi dea doar 12VCC/2A. Stiu ca as putea pune 7812 cu trz. dar vreau sa incerc sa ma joc.. Asa ca ar trebuie sa ma uit pe schema. Da, mi-am pregatit un creion cu mina de 0.5mm, hartia alba, guma si cafea ca sa ii ridic schema... Dar daca o are cineva, m-ar scapa de niste munca, de chinez negru... Jur ca voi inchina multa BeReReCe, iar patria muma ii va fi recunoscatoare.. Multam anticipat. PS. Deja am sapat pe net. Dar pe unde am fost, nu am gasit. Inseamna ca nu am fost pe unde a trebuit..Sau ca nu e.. Link spre comentariu
Flor Postat Iunie 17, 2014 Partajează Postat Iunie 17, 2014 Uitasem sa precizez . Sursa se bazeaza pe UC3842B si operationalul LM358. Ideea mea e sa ii "manaresc" referinta.. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 17, 2014 Partajează Postat Iunie 17, 2014 Si ce legatura este intre depanarea ATX si alimentatorul de laptop?Si s-a mai discutat despre micsorarea tens unei surse flyback. Scade proportional si tens de automentinere pt uc3842 si s-ar putea ca acesta sa se supere. Link spre comentariu
Flor Postat Iunie 17, 2014 Partajează Postat Iunie 17, 2014 Adevarul adevarat e ca nu am stat sa citesc toate cele 211 pagini. Mai ales ca unele sunt destul de vechi, deci off topic cu subiectul care ma "doare". Si mi-am zis sa incerc marea cu destu', ca poate cineva a descoperit inaintea mea apa calda, hi, hi.... Daca am suparat asta e. Ideea e ca nu am vrut sa jignesc/ provoc pe nimeni.. Altfel, deja am "ridicat" primarul, ma "lupt" cu secundarul..Juma de 385 e NC, deci cred ca scap "ieftin", in cateva ore.... Sincer, credeam ca la acest gen de surse pot sa incadrez si alimentatoarele de laptop. Integratele "mele" sunt din aceaisi "clasa", teoria functionarii lor e cam la fel... Daca am gresit, imi cer scuze si rog adminul sa ma repozitioneze corecteze. Sau sa creeze un topic separat, ca sa umplem forumul cu inca o chestie distincta.. Multumesc anticipat si frumos pt bunavointa.. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 17, 2014 Partajează Postat Iunie 17, 2014 ATX este sursa dedicata calc PC.Are o structura standard--o sursa auxiliara de 5V/1---3A si o parte de forta cu mai multe tensiuni:5V/ 12V/ 3,3V/ -5V/ -12V.Este mai putin important ca se poate realiza cu acelasi integrat ca si un alimentator de laptop sau imprimanta.Este ca si cand ai trata o motocicleta drept camion pt ca ambele au motor cu ardere interna pe benzina.Iar la modul general este mare diferenta intre modificarea unei surse flyback fata de un forward. Si total diferit se prezinta o schema ce are o sursa auxiliara.In cazul particular prezentat aici se pune un semireglabil pe partea de reactie si cu o sarcina de aproape 2A si apoi in gol se vede practic la ce tens de iesire se modifica functionarea corecta, adica pragul la care uc3842 funct in "rafale'. Link spre comentariu
Flor Postat Iunie 17, 2014 Partajează Postat Iunie 17, 2014 M-ai luminat intr-un mod de mare exceptie. Asta pt ca asta stiam sa fac si fara ajutor supercalificat...Oricum, esti amabil..Si iti multumesc extrem de frumos...Problema e ca intre teorie si practica e o diferenta teoretica. Si eu incercasem sa vad daca cineva chiar a facut chestia asta..ca de vorbe..sa sarim peste... OK, o sa reiau ridicatul schemei si ma lamuresc singur..Deja ajunsem la 431 si zona lui.. Sincer, imi aduc aminte de tinerete..Si ochii inca ma mai tin*..Instrument cu bazaiac am, cafe, sau ness este, hartia e doar jumate plina, mine de 0.5mm..Am terminat doar 1, si mai am, deci la munca..Nu la pomana prin forumuri dupa unul altu'.. PS. Colegii mei turbeaza cand vad ca imi dau jos bicicleta si practic aproape ca imi lipesc nasul de cablaj..Asa-i pe la -51 de primaveri, din care 37 de electronica.. PPS. Sa inteleg ca daca, Dne fereste, o sa gresesc intreband de o schema de BTX, nici asta nu se va incadra la acest domeniu..Corect si normal, e ceva mai evoluata decat una de ATX.. PPPS Sunt un om care recunoaste ca "nu stie" masini. Dar auzisem ca la camioane se folosesc diselele..Cica au cuplu mai mare..Si consuma motorina. Asta asa, ca exemplu exemplificator. Hai ca am pierdut vremea destul..Motociclete pe motorina or exista. Sau nu? Banuiesc ca stiu si de ce... Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 18, 2014 Partajează Postat Iunie 18, 2014 Cer scuze catre @Dr.L pentru contributia la offtopik-ul de aici... Teoretic reducerea tensiunii la un astfel de alimentatir ar trebui sa fie destul de simpla, si n-ar trebui sa necesite scoaterea schemei, pur si simplu se umbla la reactie. Practic insa de succesul modificarii depinde si cat vrei sa reduci acea tensiune, in primul rand asa cum Dl Miticamy a mentionat va scadea proportional si tensiunea de la auxiliarul care alimenteaza UC, si personal ma indoiesc ca va ramane la un nivel care sa nu declanseze UVLO-ul intern al integratului. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 18, 2014 Partajează Postat Iunie 18, 2014 Sincer, credeam ca la acest gen de surse pot sa incadrez si alimentatoarele de laptop. Integratele "mele" sunt din aceaisi "clasa", teoria functionarii lor e cam la fel...acelaşi, aceeaşiacelaşi, aceeaşi adj.dem., pron.dem. (Care este) tot acela. Aceeaşi persoană m-a ajutat şi ieri. El va rămîne acelaşi, orice s-ar întîmpla. • pl. aceiaşi, aceleaşi, g.-d. sg. aceluiaşi, aceleiaşi, pl. -loraşiDaca nu intelegeti ca eu vreau sa va ajut in stilul meu personal, sa fiti sanatoasi.Cate un raspuns la misto ca acesta mai sterge cu cateva procente din dorinta mea de a mai face montaje experimentale si apoi sa postez oscilogramele.Cum spunea si Marian, ce nevoie ai de schema din primar cand este suficient sa umbli la reactie si sa vezi pana unde suporta integratul scaderea tensiunii?Iar un integrat nu-ti spune automat aplicatia. UC3842 se foloseste si in flyback si in forward. In caz de forta majora se poate folosi si in push-pull cu adaugarea unor bistabili. Este cazul fabricii ICE-Felix in anii 80 cand desi exista adus UC1524 (am si acum 2 buc aduse pt probe, singurele pt ca nu s-a putut cumpara cantitatea necesara)s-a folosit o strutocamila cu LM324, LM555, cdb474, cdb400, LM311, 2n2222. Link spre comentariu
K1nderu Postat Iunie 24, 2014 Partajează Postat Iunie 24, 2014 Buna seara! Vin si eu cu o problema,la sursa care imi alimenteaza pc-ul se arde dioda de pe bara de +12v,am schimbat dioda cu una de 30A TO-3P a mers o zi si s-a ars,sa fie din cauza varfurilor de curent si snubberul sa nu faca fata? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 25, 2014 Partajează Postat Iunie 25, 2014 Ai incercat-o si pe masa, cu sarcina usoara rezistiva, daca functioneaza ok ? Link spre comentariu
K1nderu Postat Iunie 25, 2014 Partajează Postat Iunie 25, 2014 Am incercat-o cu o sarcina de 1 ohm si n-a picat,insa daca fac scurt pe ramura de 12v se arde imediat dioda,cred ca protectia nu-si face bine treaba sau chiar deloc,sursa e cu tl494,o sa masor sa vad daca am tensiune pe pin 4. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 25, 2014 Partajează Postat Iunie 25, 2014 Desi am reparat cateva ATX, nu m-am gandit niciodata sa fac scurt pe iesire.O singura data am facut scurt accidental pe 5V (anul acesta) si s-a ars dioda.Protectia fiind facuta la curentul din primar, este mai mult o limitare de putere spre iesire.Sarcina fiind distribuita in principal intre 5V si 12V, un scurt numai pe o tensiune face ca toata puterea sa fie livrata pe acea ramura si dioda de multe ori nu rezista pana intra limitarea in actiune.O sursa ATX modificata pt o singura tensiune transforma limitarea de putere in limitare de curent. Link spre comentariu
K1nderu Postat Iunie 25, 2014 Partajează Postat Iunie 25, 2014 Am inteles,dar tot nu-mi explic de ce se arde dioda in timpul functionarii pc-ului,o mai testez o data in sarcina. Link spre comentariu
K1nderu Postat Iunie 25, 2014 Partajează Postat Iunie 25, 2014 Dioda de pe bara de 12v se incalzeste destul de rau in timp ce functioneaza pe calculator,am testat si cu o alta sursa si abia e caldut radiatorul diodelor. Link spre comentariu
vergil Postat Iunie 27, 2014 Partajează Postat Iunie 27, 2014 Am nevoie de schema sursei GIGABITE/GE-P450P-C2. Este echipata cu tz/mosfet K2749(2buc) , pwm WT7527 si LM339DG(smd) . Dacă aveți această schemă , rog respectuos postați. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum