Dr.L Postat Octombrie 21, 2013 Partajează Postat Octombrie 21, 2013 SB540 era dusa? Nu prea cred, ca sursa n-ai mai fi functionat: condensatorii ar fi bubuit!Condensatirii s-au dus pt ca li s-a terminat viata, cei din sursa st-by sunt cei mai solicitati (merg 24/7!).Inlocuieste si conzii de valoare mica! Link spre comentariu
Barbu Andrei Postat Octombrie 21, 2013 Partajează Postat Octombrie 21, 2013 da, SB540 era dusa. verificata, conducea in ambele directii. nu erau aceleasi valori, dar erau suficiente pentru a indica moartea ei (ori o dioda buna nu conduce decat intr-un singur sens din cate stiu eu). cei 2 condensatori de 1000/10 erau destul de umflati, ca si cei de 820uF (a trebuit sa tai plasticul ala sa ma conving). ceilalti condensatori par ok din punct de vedere vizual, adica nu sunt umflati, iar tensiunile sunt in valorile optime. oricum o sa mai umblu la ea pentru schimbarea condensatorilor, dar cand voi mai avea ceva timp liber. intrebarea mea este ce valoare avea acel zener? Link spre comentariu
pinky Postat Octombrie 21, 2013 Partajează Postat Octombrie 21, 2013 ceilalti condensatori par ok din punct de vedere vizual, adica nu sunt umflatiStarea de umflat sau neumflat nu este un criteriu de categorisire a unui condensator. Da, daca este umflat, sigur trebuie schimbat. Daca nu este umflat, nu inseamna ca acel condensator este bun. Foarte rar mi-a fost dat sa vad o sursa mai veche de 3 ani care sa aiba condensatorii in stare buna. In special cei de valori sub 100uF. Cand repar o sursa, masor ESR-ul si capacitatea condensatorilor mici. Daca dau de unul singur care nu e in parametrii, nu mai masor mai departe si ii schimb pe toti. Fara drept de apel si fara negociere. O sursa in comutatie e solicitata din plin si are nevoie de condensatori buni.intrebarea mea este ce valoare avea acel zener?Te invit sa recitesti regulamentul acestui forum.Cum poti avea pretentia sa te ajute cineva daca ai fost deosebit de zgarcit in informatii? Te citez: "am primit o sursa AB POWER (sau ceva de genul asta)". Eu as vrea sa te ajut, dar tocmai mi-am trimis globul de cristal la lustruit si nu mai am cum sa ghicesc despre ce sursa este vorba. Daca aveam globul, poate vedeam si eu ce e in sursa aceea, ca nu te-ai obosit sa pui una-doua fotografii cu matzele monstrului.Foarte probabil sa nu se gaseasca schema pentru asaceva. Pentru asta, tu ar trebui sa desenezi schema cu acea portiune din sursa, ca sa vedem in ce etaj functional era acea dioda si daca chiar era zenner.Sper ca ai inteles tot ce am zis. Link spre comentariu
Barbu Andrei Postat Octombrie 21, 2013 Partajează Postat Octombrie 21, 2013 cred ca am spus mai devreme ca nu am cu ce masura condensatorii. o mica "schema" din ce tin minte ca era pe ramura de 5Vsb : trafo - dioda SB540 - condensator 1000uF/10v - dioda zener - o mica bobina - condensator 1000uF/10V ... restul nu mai conteza deocamdata. din ce suspectez eu, dioda aia e pusa pentru protectia la supratensiuni. Link spre comentariu
Dr.L Postat Octombrie 21, 2013 Partajează Postat Octombrie 21, 2013 Eu n-am intalnit o protectie la supranetsniuni cu zenner, in sursele ATX.Iar pe 5Vsb nici atat. Cum poate un amarat de zenner sa protejeze, cand sursa aia trebuie sa debiteze minim 1A? Se duce zenerul si atat, sursa lucreaza mai departe nestingherita.Daca nu pui schema, poti merge la mama omida, sa te ajute cu succes. Ca noi nu avem globuri de cristal.Ti-am zis deja ca trebuie sa schimbi toti condensatorii mici (<100uF inclusiv)? Ti-am zis. Link spre comentariu
Barbu Andrei Postat Octombrie 21, 2013 Partajează Postat Octombrie 21, 2013 o sa o desfac maine din nou pentru a putea face o schema. eu unul stiam ca o dioda zener va avea o rezistenta aproape de 0 dupa ce se arde ...dar poate ma insel. Link spre comentariu
Dr.L Postat Octombrie 21, 2013 Partajează Postat Octombrie 21, 2013 Pai se distruge termic...se topeste si se intrerupe pana la urma.Vezi in datasheet care e curentul permis prin dioda zenner. Si compara-l cu curentul de iesire al susrei de 5Vsb, care e de ~1A...Elementul de protectie trebuie sa reziste la un curent mai mare decat cel dat de sursa! Link spre comentariu
Barbu Andrei Postat Octombrie 21, 2013 Partajează Postat Octombrie 21, 2013 ceva rapid pentru ca trebuie sa plec la munca. pe cei 5Vsb duce 2.5A din ce "scrie" pe ea. se poate observa ca langa dioda scoasa scrie DZ2 . restul componentelor de langa dioda sunt pentru TL431 . Link spre comentariu
Dr.L Postat Octombrie 21, 2013 Partajează Postat Octombrie 21, 2013 Atunci asa o fi.Ca idee, cand sarcina e mica/tensiunea de la retea e mare, la iesirea trafului sunt impulsuri scurte de tensiune mare.Daca condensatorii sunt suacti, impulsurile astea nu mai sunt netezite si ajung la iesirea sursei, facand pagube. Asta cred ca ar fi explicatia pt acel zenner. Link spre comentariu
nicu_stef Postat Octombrie 23, 2013 Partajează Postat Octombrie 23, 2013 Salutare tuturor,la o sursa Hiper HPU-4S435, bobina PFC (activ) se supraincalzeste,sursa nu e chiar noua, de cand cu mirosul e pe post de rezerva.curios este ca a mers ceva ani pana sa miroasa, duce un P4/3GHz cu placa video NVIDIA GF6600GT,computer de birou fara mari necesitati.la o cautare pe net am mai gasit-o cu aceasta problema, nerezolvata.a mai intalnit cineva aceasta problema? Link spre comentariu
pop_ady44 Postat Octombrie 23, 2013 Partajează Postat Octombrie 23, 2013 am avut si eu o sursa forton care se supra incalzea bobina PFCreparatia o facuto un cumnat cu un esr sa apucat si a schimbat toti condesatori din ea pe urma a mers relativ bine 6-8 luni si iar o pocnit Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 23, 2013 Partajează Postat Octombrie 23, 2013 Se observa si o modificare a culorii emailului?Ma intereseaza si pe mine acest defect, asa ca as putea face niste masuratori fara sa inlocuiesc componente.Locuiesc langa metrou Costin Georgian si lucrez in Pipera, Fabrica de Glucoza. Link spre comentariu
nicu_stef Postat Octombrie 24, 2013 Partajează Postat Octombrie 24, 2013 bobina avea ceva banda pe circumferinta exterioara care devenise cam maronie pe alocuri,sarma este maron bine, e coapta.banuiala mea ar fi ca chinezii au facut economie la miez, bobina pare cam mica pentru 400W Link spre comentariu
Dr.L Postat Octombrie 24, 2013 Partajează Postat Octombrie 24, 2013 Fix saptamana asta am scris nitel despre bobina de pfc activ... doar ca in subiectul cu depanari atx, unde trebuia postata si problema asta!viewtopic.php?p=1389653#p1389653 Link spre comentariu
CIBY2 Postat Octombrie 25, 2013 Partajează Postat Octombrie 25, 2013 o sa o desfac maine din nou pentru a putea face o schema. eu unul stiam ca o dioda zener va avea o rezistenta aproape de 0 dupa ce se arde ...dar poate ma insel.Aceea este o dioda supresoare pentru varfurile de tensiune ce apar la deschiderea diodei redresoare. Daca acestea depasesc pragul de deschidere a supresoarei sunt date la masa. Este asemanatoare cu zennerul doar ca poate duce mai mult in regim de impulsuri.Merge un P6KE de 600W sau un 1,5KE de 1500W. Valoarea o vei stabili dupa ce stii amplitudinea impulsurilor pe iesire, cu ajutorul osciloscopului. Peste valoarea amplitudinii mai pui 2-3 volti si asta este.Pentru 10V amplitudine folosesti P6KE12, poate sa fie si cu terminatie C sau CA, adica bidirectionale.http://www.digchip.com/datasheets/download_datasheet.php?id=737515&part-number=P6KE200&show=inline Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum