xardas Postat Septembrie 19, 2013 Partajează Postat Septembrie 19, 2013 in general se mai duc si cei noi npn c945 care trec printr`un "Traf` catre cei doi 13007 si ceva zennere din primar. Link spre comentariu
spinach Postat Septembrie 20, 2013 Partajează Postat Septembrie 20, 2013 Nu stie nimeni valorile bobinelor de la filtrele de esire ? Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 20, 2013 Partajează Postat Septembrie 20, 2013 Sursele no-name au doar un set de bobine ( inductante li se spune ) pe iesiri, si alea n-au nici o legatura cu filtrarea, ci efectueaza stabilizarea tensiunilor de pe iesiri, acestea pot varia de la sursa la sursa, in principiu as spune cateva zeci de uH. Sursele mai bine lucrate au 2 seturi de inductante, primele pentru stabilizare intre redresare si primii electrolitici, apoi intre primul si al 2-lea electrolitic o alta inductanta care alcatuieste cu condul de dupa ea un filtru LC, astea am observat ca ar avea undeva sub 20uH, dar la fel, variaza de la sursa la sursa. Link spre comentariu
XAN77 Postat Septembrie 22, 2013 Partajează Postat Septembrie 22, 2013 Am masurat si eu acele inductante, din cate am vazut toate au valori de pana in 10uH, am masurat acum una de pe iesirea de 12 si avea 8uH, cele de pe tensiuni mai mici au 3-5uH. Vorbesc de inductantele pe baston de ferita. Doar bobina de acumulare (torul) are zeci de uH, in jur de 30-50uH, dar ala nu e filtru. Link spre comentariu
Dr.L Postat Septembrie 22, 2013 Partajează Postat Septembrie 22, 2013 Am vazut surse care au acele filtre chiar fara miez de ferita (initial credeam ca au cazut ). Link spre comentariu
spinach Postat Septembrie 22, 2013 Partajează Postat Septembrie 22, 2013 1.Din cit am vazut eu , pe calea de 5v este sursa dimensionata pentru curentul cel mai mare . a.ce bobina este folosita si cit are inductanta?b.Pe ce frecventa este calculat filtrul LC si ce scop are de fapt ? c.Ce factor Q se foloseste uzual ? Link spre comentariu
Dr.L Postat Septembrie 22, 2013 Partajează Postat Septembrie 22, 2013 Depinde despre ce surse vorbesti. La cele mai vechi, asa este.La cele mai noi, de >500W reali, curentul mai mare e pe 12V!Sa nu mai zic ca de ceva timp sursele de la 220V se fac numai de 12V (la zeci de A), iar tensiunile de 5V si 3,3V se genereaza prin convertoare DC-DC din 12V.Nu cred ca a masurat nimeni Q-ul bobinei...ca nu prea are importanta.Plaja orientativa de valori ti-a fost spusa deja...Daca stii inductanta si stii capacitatea, nu poti afla usor frecventa la care lucreaza? f=1/(2*pi*R*C) Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 22, 2013 Partajează Postat Septembrie 22, 2013 @hspinache as indrazni sa-ti raspund cu o intrebare, si anume, stiind ca un filtru LC are o frecventa de rezonanta egala cu 6,28*sqrt(LC) ce face pana la urma filtrul ala? hai sa dau un exemplu, inductanta de 100uH si condensator de 1mF, ataci acest filtru cu un semnal alternativ, ce face acest filtru si unde este frecventa sa de rezonanta? ce se intampla cu semnalul alternativ aplicat la intrarea filtrului? Link spre comentariu
gica70 Postat Septembrie 22, 2013 Partajează Postat Septembrie 22, 2013 Chestile astea le foloseam pe vremuri la filtrele de telecomanda multicanal (erau montate in baza trz si la frecventa de rezonanta crestea brusc impendanta). Link spre comentariu
spinach Postat Septembrie 24, 2013 Partajează Postat Septembrie 24, 2013 Cred ca frecventa de rezonanta a filtrului este dependenta de frecventa de lucru a sursei . Filtru cred ca are in primul rind tinta sa opresca transmisia catre esire a valorilor de frecventa , fie egala cu cea de lucru fie armonici . Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 24, 2013 Partajează Postat Septembrie 24, 2013 Frecventa de rezonanta a filtrului este inevitabil data de valorile independente ale componentelor ce-l constituie, respectiv al L si al C, dupa relatia 1/{6,28*sqrt(LC)} frecventa sursei nu poate influenta rezonanta filtrului LC penca acesta este pus dupa primul set de electrolitici, deci se vorbeste despre Vcc cu ceva zgomot. In exemplul meu 100uH cu 1mF produce o frecventa de rezonanta la aproximativ 500Hz, adica pune un pol la aceasta frecventa cu atenuare de -40db/dec a tot ceea ce trece de acest pol ( deci orice semnal altul decat CC ). Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 24, 2013 Partajează Postat Septembrie 24, 2013 Pentru cine are timp si dispozitie: http://www.euedia.tuiasi.ro/lab_ep/ep_f ... 22_img.pdf Link spre comentariu
spinach Postat Octombrie 6, 2013 Partajează Postat Octombrie 6, 2013 Convertorul buck se refera la trecerea dc-dc , cu valoare iitiala mai mare decit cea mica , utilizind comanda pwm ; nu prea este cazul aici , unde in majoritatea cazurilor filtrele sint in regim continu. Relatia intre L si C depinde de factorul Q al filtrului .Deci : fata de frecventa de lucru a sursei , pe ce frecventa se calculeaza filtrul si la ce Q ? Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 6, 2013 Partajează Postat Octombrie 6, 2013 L si C isi dau intalnire si impreuna dau nastere unui dublu pol, a carui frecventa n-are nici in clin nici in maneca cu ce zice sursa dinaintea filtrului LC ci este direct dictata de catre valorile alese pentru L si C, pui un filtru din asta sa atentuezi zgomot de pe alimentare si stabilesti polul ala cat mai jos in frecventa pentru a atenua cat mai bine orice zgomot, ce-i atat de greu de priceput? Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 6, 2013 Partajează Postat Octombrie 6, 2013 Convertorul buck se refera la trecerea dc-dc , cu valoare iitiala mai mare decit cea mica , utilizind comanda pwm ; nu prea este cazul aici , unde in majoritatea cazurilor filtrele sint in regim continu. Relatia intre L si C depinde de factorul Q al filtrului .Deci : fata de frecventa de lucru a sursei , pe ce frecventa se calculeaza filtrul si la ce Q ?Nu este cazul aici? Si care este diferenta ca la intrarea filtrului LC aduc un tren de impulsuri dreptunghiulare prin deschiderea unui tranzistor conectat la o tensiune continua sau aducerea trenului de impulsuri dreptunghiulare prin intermediul unor diode montate in secundarul unui traf? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum