gerbil Postat August 13, 2013 Partajează Postat August 13, 2013 Ieri am inlocuit sursa pc-ului matusei mele cu una noua. Asta veche mi-a ramas mie, si trebuie sa vad daca o arunc sau incerc sa o repar. Macar daca as putea sa o folosesc pentru calculatoare mai vechi gen hc, diverse probe etc. Sau de ce nu, la un pc mai vechi. Eu mai am alte surse defecte prin casa, as putea lua de la ele piese daca e nevoie. Simptomele pc-ului cu aceasta sursa: se incalzea foarte tare carcasa, mirosea a ars, a plastic topit mai degraba, se oprea calculatorul intr-un final. Si daca atingeai pc-ul se bloca sau restarta. Cu sursa noua numai face asa. Ce am observat eu: ventilatorul sursei scoate foarte putin aer (spre comparatie cu cea noua care scoate aer ca un feon), avea foarte mult praf in ea, ventilatorul nici dupa curatare, tot greoi se misca, adica daca il invart cu mana nu se invarte mult, si am gasit si un condensator umflat. Link spre comentariu
K1nderu Postat August 13, 2013 Partajează Postat August 13, 2013 Nu era nevoie de un alt subiect,trebuia sa postezi aici http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=41&t=9356&start=2715 Link spre comentariu
Relav Postat August 13, 2013 Partajează Postat August 13, 2013 Daca ventilatorul se invarte inseamana ca sursa este functionala (scoate 12V) doar ca nu era racita suficient. Da jos ventilatorul de pe carcasa si dezlipeste (pana la mai mult de jumatate) discul de hrtie de pe elice. Curata vaselina veche (daca mai are) si pune alta noua si nu prea vascoasa. Lipeste discul de hrtie inapoi. Schimba si condensatorii umflati (bine ar fi toti condensatorii de pe iesiri. Link spre comentariu
gerbil Postat August 13, 2013 Partajează Postat August 13, 2013 Scuze daca am postat gresit.Am dat abtibildul la o parte insa nu vad ce as putea sa ung, se vede doar unde sunt firele lipite pe circuit si cam atat. Nu am acces la rotor. Oricum nu e problema am demontat o sursa arsa care are ventilatorul bun, il pun pe acela.Si inca ceva, pentru a numai face alt topic. Tatal meu are o masina de gaurit din acea mica care merge cu acululatori (sau surubelnita cum ii zice). I s-a ars incarcatorul, s-ar putea folosi o sursa de pc ca si incarcator? Din ce mi-a zis tatal meu incarcatorul ar avea 18-20V, stie cineva daca scoate pe undeva 18V o sursa de pc? Link spre comentariu
pinky Postat August 13, 2013 Partajează Postat August 13, 2013 Sursa respectiva merita reparata deoarece necesita costuri mici.In afara de cei 2 condensatori mari din primar ( parca scrie 470uF / 200V ), trebuiesc inlocuiti absolut toti ceilalti condensatori electrolitici cu alti condensatori noi, nicidecum recuperati. Ventilatorul se curata la lagar cu alcool izopropilic sau alcool sanitar si se unge cu un ulei de orice fel. Ca sa ajungi la lagar, trebuie sa dai jos eticheta de pe ventilator si dopul de cauciuc care se gaseste sub eticheta.Atentie maxima la respectarea polaritatii la condensatori.Dupa inlocuirea condensatorilor, strange bine suruburile care fixeaza piesele pe radiatoare. Uita-te bine la restul lipiturilor de pe placa si, daca este cazul, refa-le. Sa folosesti sacaz sau orice alta pasta de lipit ca sa fii sigur ca lipiturile sunt bune si nu ti-au ramas lipituri reci.Spor la reparat.LE: s-ar putea folosi o sursa de pc ca si incarcator? Din ce mi-a zis tatal meu incarcatorul ar avea 18-20V Nu.stie cineva daca scoate pe undeva 18V o sursa de pc? Pe orice sursa este o eticheta pe care scrie ce tensiuni si curenti furnizeaza acea sursa. Trebuie doar sa citesti. Daca nu intelegi ce scrie acolo, mai citeste odata. Daca nici atunci nu intelegi, posteaza o imagine cu eticheta respectiva si te vom lamuri ce scrie acolo. Link spre comentariu
gerbil Postat August 13, 2013 Partajează Postat August 13, 2013 Multumesc, am sacaz, incerc si vedem ce iese. Am citit pe eticheta, dar ma gandeam ca poate nu scrie si tensiunile celelalte care se afla pe mufa mare care intra in placa de baza. Se pare ca cea mai mare valoare este 12. Link spre comentariu
Marian Postat August 13, 2013 Partajează Postat August 13, 2013 @gerbil iarta-ma daca par dur dar tu nu intelegi/cunosti nici macar standard-ul surselor ATX, ce tensiuni au ele de obicei pe iesire, ca sa nu mai pomenesc de principiul de functionare... cum naiba vrei tu sa repari ceva despre care nu cunosti si nu intelegi nimic? Apoi s-a spus deja, chiar ai postat gresit devreme ce exista ditamai topikul pe acest subiect, chiar aici la sectiunea de alimentatoare, era suficient sa cauti si tu macar un pic...PS: Inchei prin a spune ca sursa aia este nimic mai mult decat un gunoi ce merita sau aruncat sau defrisat ce se mai poate de prin ea, eventuale cabluri refolosite, radiatoarele alea pentru chestii minore, etc... mare lucru oricum nu ai de recuperat, e o porcarie ieftina pe care eu nici platit n-as pune-o sa alimenteze un PC, nici macar de test... Link spre comentariu
gerbil Postat August 13, 2013 Partajează Postat August 13, 2013 Gunoi, negunoi a mers 7 ani totusi. Vreau sa vad o sursa noua care mai duce atat. Sau orice alt produs nou.Marian, nu e nici o problema mie imi place sa invat, am mai reparat placi de baza cu succes care merg si acum deci nu e problema, in ce priveste voltajul, nu stiu de ce parca imi ramasese in minte ceva cu 20V.Ok, am inlocuit condensatorii, am inlocuit si coolerul cu unul nou (nu am deocamdata nici alcool nici vaselina sa incerc sa il ung pe cel vechi). Am masurat pe un molex si am asa: +5.07V firul rosu si +12.05V - galben. Probabil nu o sa fie niciodata fix 5 si 12V, oricum nici aparatul de masura nu e mare firma.Ce ziceti e buna de folosit la un pc mai vechi? Cel mai nasol a fost un condensator umflat de 1000uF si 10V, jupuit de tot.Am mai efectuat niste masuratori, pe portocaliu am 3.35, pe albastru am: -11.20 (aici ar trebui -12V). Link spre comentariu
Dr.L Postat August 13, 2013 Partajează Postat August 13, 2013 Vreau sa vad o sursa noua care mai duce atat.Oho, si inca cate sunt!Apoi se pune problema si ce mizerii scoate, cat polueaza reteaua etc... Link spre comentariu
Marian Postat August 13, 2013 Partajează Postat August 13, 2013 @gerbil ceea ce ar trebui sa intelegi ( daca nu ai facut-o inca ) este faptul ca si anume, caracterizarea mea la adresa sursei n-are nici o legatura cu faptul ca este a ta, asta ca sa se evite din start orice tenta personala asupra discutiei, ceea ce eu am zis este bazat strict pe ce vad in acele 2 poze. Cateva exemple care arata cat de subdimensionata si slab calitativa este sursa:-Lipsa filtrului EMI care trebuie sa protejeze reteaua de zgomotul inerent produs de sursa;-Radiatoare foarte mici, mai degraba improvizate;-Lipsa cu desavarsire a inductantelor de pe iesiri care trebuie sa filtreze tensiunile cat mai bine;-Traful de putere care are un miez destul de mic;-Ar mai fi de verificat diodele redresoare din secundar, pdf-urile lor, tranzistorii de putere folositi, de ce nu chiar si diodele redresoare de la retea... etc;Asa cum am spus sursa este una de foarte slaba calitate, dupa parerea mea in nici un caz nu merita folosita la un PC, poate doar pentru diverse teste nepretentioase. PS: O sursa moderna de calitate daca este bine intretinuta rezista mult timp, foarte mult timp. Link spre comentariu
The Stressmaker Postat August 13, 2013 Partajează Postat August 13, 2013 @gerbil: folositi bara de +12V ca "plus" si bara de -5V ca "minus". Asa aveti 17V. Presupun ca va referiti la incarcatorul de acumulatori care are curentul limitat la 0,4A (400mA) pentru ca dioda de pe bara de minus nu rezista la mai mult de 1A.PS: ulei de masina aveti? e bun si acela in lipsa. Link spre comentariu
Dr.L Postat August 13, 2013 Partajează Postat August 13, 2013 Radiatoarele sunt normale pt o astfel de sursa (china).Traful e chiar maricel, ar duce 200+ W.Marea problema e intr-adevar lipsa inductantelor de pe iesiri si a randului urmator de condensatori.+ filtrele de pe intrare... Link spre comentariu
Marian Postat August 13, 2013 Partajează Postat August 13, 2013 ...incarcatorul de acumulatori care are curentul limitat la 0,4A...Aici e baiul, tocmai incarcatorul are acea limitare interna, ori pe -5V nu exista nimic care sa limiteze la sub 1A curentul, doar dioda redresoare care cel mai probabil va crapa deindata ce sursa este cuplata la acumulator.@Boss, traful e mai mic chiar decat un EI33 ( ma refer la miez ) deci economie si aici.... Link spre comentariu
Dr.L Postat August 13, 2013 Partajează Postat August 13, 2013 ERL35 e mai mic ca EI33?In cazul asta ai dreptate! Link spre comentariu
Marian Postat August 13, 2013 Partajează Postat August 13, 2013 Sectiunea miezului e ceva mai mica @Boss la ERL35 fata de EI33 de asta am zis... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum