Vizitator tyc Postat Noiembrie 13, 2012 Partajează Postat Noiembrie 13, 2012 http://www.sentex.ca/~mec1995/circ/pwm555.html si inlocuiesti motorul cu o rezistenta de 470R ,dioda lipseste si semnalul PWM e din drena BUZ-ului. Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 13, 2012 Partajează Postat Noiembrie 13, 2012 @DimaAngelo -Poti pune si de 15-16VApoi sursa de st-by a facut pocIntai trebuie sa aflii de ce (prima cauza: conzii...). Daca nu,o sa fac poc iarasi Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 13, 2012 Partajează Postat Noiembrie 13, 2012 Un comutator e cat un mos-fet Varianta cu PWM nu e prea buna,tocmai din cauza impulsurilor,al caror curent de varf tot ala maxim e!Sunt de aceeasi parere ca PWM-ul nu e potrivit aici;presupunand ca folosesti o rezistenta care trage 100A,chiar daca umplerea semnalului e 1%,sursa va simti varful de 100A si va decupla.Nu propuneam o solutie complicata,daca se putea simplu,cu PWM. Link spre comentariu
Flor Postat Noiembrie 14, 2012 Partajează Postat Noiembrie 14, 2012 Un comutator e cat un mos-fet Varianta cu PWM nu e prea buna,...... Deci se ajunge la vechiul principiu :KISS (Keep It Simple Stupid) De aia tancurile rusesti au castigat razboiul... Luai orice om de pe strada, indiferent de cat prost era, cum avea de manuit doar cateva manete, dupa o saptamana era bun de front. Daca tancul era plesnit, curatai ramasitele, il sudai si in cateva zile era apt de lupta. Nu cerea atelier specializat, mecanici super meseriasi, etc.. La fel si cu testerele astea... Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 14, 2012 Partajează Postat Noiembrie 14, 2012 Flor,nu te obliga nimeni sa folosesti pentru testarea surselor,altceva decat traditionala rezistenta de resou.Eventual scufundata in apa,cum o folosesc unii..Ai cateva postari consecutive in care ridici in slavi aceasta metoda;cred ca s-a inteles mesajul.Si eu folosesc rezistente clasice pentru testarea diverselor surse si m-am lovit de multe limitari ale acestora. Apropo de comutatoarele alea,cu care sa comuti rezistentele,tot cu mosfeturi iesi mai ieftin,puse pe post de comutator.Cu IRFZ48,sau similar poti comuta maxim 50A.Daca gasesti pe undeva comutatoare de 50A,la doi lei,da-mi un semn,iau si eu vreo suta de bucati. Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 14, 2012 Partajează Postat Noiembrie 14, 2012 Dupa parerea mea ambele versiuni de testere ( MOS sau rezistente de putere ) au avantajele si dezavantajele proprii, insa cred eu ca niciuna nu poate fi considerata net superioara celeilalte, spre exemplu rezistentele de putere sunt mai simplu de implementat, poate si mai ieftin dar prezinta limitari destul de mari, trebuind sa suporte puteri foarte mari pentru a nu se topi, nu-mi este deloc rusine sa recunosc ca si eu m-am folosi de cufundarea lor in apa, nu conteaza daca este sau nu academic, important este ca mi-a servit scopului; pe de alta parte varianta MOS prezinta avantajul varierii destul de simple a sarcinii prin simpla modificare a comenzii in grila, se poate chiar simula consumul in regim alternant/pulsatoriu in care situatie se poate urmari mai eficient raspunsul tranzitoriu al sursei, toate astea vin cu pretul unor mosfeti de calitate, o complexitate putin sporita si un radiator masiv.Ambele variante au meritele lor astfel incat nu cred ca este nevoie sa fie respinse niciuna din ele, si nici sa se faca pledoarie poate chiar agresiva in favoarea vreuneia, parerea mea este ca ambele variante ar trebui dezvoltate la un nivel cat de cat decent si de ce nu realizabil pentru majoritatea doritorilor si ramane la alegerea fiecaruia ce varianta prefera. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 14, 2012 Partajează Postat Noiembrie 14, 2012 Discutia a plecat de la intentia unui coleg de a realiza o altfel de rezistenta de sarcina....Pana la urma mi se rupe cine ce foloseste....Iar daca cineva va vrea sa faca o asemenea ghidusie,n-are decat sa caute scheme,sau sa-si puna mintea la contributie sa conceapa schema respectiva. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 14, 2012 Partajează Postat Noiembrie 14, 2012 Cum ar fi fost sau de ce nu se utilizeaza la PC-uri transformatoare clasice cu redresoare pt alimentare? Nu ar mai fi bubuit nimic. Link spre comentariu
high_voltage_tm Postat Noiembrie 14, 2012 Partajează Postat Noiembrie 14, 2012 Da, ar fi fost o treabă.... măcar atunci nu ați mai fi avut de unde cumpăra joarse la preț de bere la bax. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Noiembrie 14, 2012 Partajează Postat Noiembrie 14, 2012 Astazi trebuie sa fiu negativist:Flor, problema a fost numarul lor ,40 000 numai un model iar ceilalti aveau de toate 5500.ExtremeEdition trafurile clasice sant prea scumpe . Si mai au nevoie de stabilizatoare si redresare .In plus ,filtrarea necesita condici mari (cand spun mari ma refer la cei de 1F+) .Si un traf de stby separat. Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Noiembrie 15, 2012 Partajează Postat Noiembrie 15, 2012 Si daca ai un pc din asta super destept cu traf de 1kw in el, oare cat de usor va fi? Asta e unul din avantajele smps. Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 15, 2012 Partajează Postat Noiembrie 15, 2012 @Vlad Mihai a pus punctul pe proverbialul i asa cum s-ar spune, deoarece la puteri de cateva sute de vaci deja se vorbeste despre un traf mare si evident greu, dar nu numai asta este problema, fie ca se vorbeste despre infasurari multiple in secundar fie ca este vorba doar de 1 suficient de solida trebuiesc stabilizari diferite pentru fiecare iesire, evident capacitate de filtrare imensa, diode redresoare puternice ( nu chinezariile banale ) plus o multime de tranzistori care sa suplimenteze curentul necesar fiecarei iesiri si un radiator pe masura, numai sursa cred ca ar ocupa jumatate din carcasa PC-ului si evident ti-ar trebui conditie fizica serioasa ca sa o poti cara Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 15, 2012 Partajează Postat Noiembrie 15, 2012 Ar mai fi ceva;la varianta cu traf stabilizatoarele liniare pt fiecare tensiune vor avea nevoie de radiatoare.Deci greutate in plus..Cred ca nu s-a amintit nici randamentul;daca in comutatie un 90% e ceva normal,la o sursa clasica traf plus liniar,asa ceva e utopie.Oricum discutia e din ciclul ''cineva arunca o piatra in lac,o suta de insi se reped s-o scoata''.Eu ii propun nostalgicului ce simte lipsa trafului retea,sa-si construiasaca un mobil sau laptop cu tuburi.Acesta ar avea un mare si singur avantaj;in cazul unui atac nuclear,ar fi singurul care ar mai functiona...Exagerez tocmai pentru a se intelege diferenta traf retea/comutatie... Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 15, 2012 Partajează Postat Noiembrie 15, 2012 Dar lampile au durata de viata mai mica. La ce ar trebui sa am asa laptop care sa ocupe o camara?Cred ca pt un PC de 60-70 W (celeron 430 conroe TDP maxim 35W) se poate pune transformator in loc de actuala sursa. Si daca nu sunt utile transformatoarele atunci de ce la modemurile adsl de la romtelecom au transformatoare cu tole de un sfert de kil si nu folosesc un alimentator in genul celui de telefon mobil de doar cateva grame?? Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 15, 2012 Partajează Postat Noiembrie 15, 2012 @ExtremeEdition PC-urile moderne orice configuratie ar avea consuma mult peste 60-70W si la puterea consumata trebuie sa adaugi la traf si pierderile inevitabile ce au loc pe stabilizatoarele ce urmeaza dupa el si ajungi la trafuri de cateva sute de W, restul se intelege de la sine, de aceea consider ca nu se poate discuta despre sursa liniara pentru alimentarea unui PC. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum