Flor Postat Noiembrie 13, 2012 Partajează Postat Noiembrie 13, 2012 Prima data am de facut o mica rectificare. Incurcasem anul. Testerul de surse cu microcontrolor a aparut in revista, acum disparuta PCMagazin nr.5/2006. Ii multumesc celui care mi-a trimis scanarea dupa el. Si nu imi cereti softul, pt ca nu l-am avut niciodata..Repet ce am scris acum cateva zile. E un proiect didactic, care nu se justifica din punct de vedere al costurilor decat daca repari in mod uzual surse si vrei sa le testezi la sange...Pt depanari uzuale, niste rezistente chioare ar fi arhisuficiente.Versiunea cu trz folositi pe post de consumatori mi se mult prea scumpa. Sa imi spuna cineva cat costa constructia unor rezistente de la resou, sau clasice, si cat consta toti trz MOS, etc.Acuma daca tot ii ai prin cutia cu maimute, si nu ai alt proicet, da, e OK. Acuma fiecare cu gustul si ideiile lui. Spor la lucru si BAFTA MAXIMA Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 13, 2012 Partajează Postat Noiembrie 13, 2012 @DimaAngelo -dar vad ca sursa e chiar bine facuta: are toate filtrele pte 220,pfc activ,radiatoare decente (alea pt pfc mi se par cam micute,insa), racire cu ventilatoare de 80mm! Link spre comentariu
vergil Postat Noiembrie 13, 2012 Partajează Postat Noiembrie 13, 2012 Versiunea cu trz folositi pe post de consumatori mi se mult prea scumpa. Sa imi spuna cineva cat costa constructia unor rezistente de la resou, sau clasice, si cat consta toti trz MOS, etc.Acuma daca tot ii ai prin cutia cu maimute, si nu ai alt proicet, da, e OK. Acuma fiecare cu gustul si ideiile lui. Spor la lucru si BAFTA MAXIMADupa mintea mea , tot rezistentele sant consumatorii de baza . Numai ca , in cazul tz poti regla consumul pe rez . Va rog sa ma corectati daca am gresit .Multumesc . Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 13, 2012 Partajează Postat Noiembrie 13, 2012 Evident,se poate face orice combinatieSi eu m-am gandit la varianta mixta,care reduce disiparea pe trz,dar inca poti regla consumul in limite largi Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 13, 2012 Partajează Postat Noiembrie 13, 2012 Referitor la rezistenta de resou,versus mosfeti...A doua varianta este mai scumpa;costa tranzistorii,costa si radiatorul.Cu o rezistenta de resou insa nu poti varia continuu rezistenta;in plus rezistenta acesteia creste cu temperatura.In primul caz,se poate eventual controla electronic rezistenta,de genul....Vreau ca sa trag din sursa 10A,indiferent de variatia tensiunii;sau vreau ca sa setez o anumita valoare a ''rezistentei''.Setez 3 ohmi si indiferent de tensiune,curentul va varia functie de cei 3 ohmi simulati.Se poate face combinat tranzistor-rezistenta,sau doar tranzistor,cu avantajele si dezavantajele fiecarei metode. In primul caz rezistenta minima e dictata de rezistenta folosita,tranzistorul comportandu-se ca o rezistenta inseriata ca prima.Teoretic s-ar putea face si cu bipolari,cu mosfeti mi se pare mai simplu.Ar trebui doar modificata o sursa de curent constant,postata aici pe forum,cu LM358 si mosfet.Cam ce putere maxima doresti sa disipe "rezistenta'? Link spre comentariu
vergil Postat Noiembrie 13, 2012 Partajează Postat Noiembrie 13, 2012 Referitor la rezistenta de resou,versus mosfeti...A doua varianta este mai scumpa;costa tranzistorii,costa si radiatorul.Cu o rezistenta de resou insa nu poti varia continuu rezistenta;in plus rezistenta acesteia creste cu temperatura.In primul caz,se poate eventual controla electronic rezistenta,de genul....Vreau ca sa trag din sursa 10A,indiferent de variatia tensiunii;sau vreau ca sa setez o anumita valoare a ''rezistentei''.Setez 3 ohmi si indiferent de tensiune,curentul va varia functie de cei 3 ohmi simulati.Se poate face combinat tranzistor-rezistenta,sau doar tranzistor,cu avantajele si dezavantajele fiecarei metode. In primul caz rezistenta minima e dictata de rezistenta folosita,tranzistorul comportandu-se ca o rezistenta inseriata ca prima.Teoretic s-ar putea face si cu bipolari,cu mosfeti mi se pare mai simplu.Ar trebui doar modificata o sursa de curent constant,postata aici pe forum,cu LM358 si mosfet.Cam ce putere maxima doresti sa disipe "rezistenta'?Pentru a evita incalzirea pina la rosu , macar 1Kw , sau mai mult , dar numai daca e nevoie .Valoarea rez ar fi cea care sa poata suge din sursa aproximativ 20A . In cazul meu mai multe segmente din sarma fi 1mm nichelina /constatan , la valori care in final sa rezulte o rez de 0,2ohmi .Acum , se mai pune o intrebare . Suporta tz o valoare de 0,2ohmi ca sarcina (sa zicem in cazul a 5v ) ? Cat despre racirea tz nu e o prb , sant radiatoare beton cu ventilator pe ele . Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 13, 2012 Partajează Postat Noiembrie 13, 2012 1KW nu e deloc putin;la 12V ar insemna vreo 100A.Asta deja e invertor sudura,nu sursa ATX.Referitor la cei 0,2 ohmi...nu e o problema pentru un mosfet de putere.Problema e alta...mosfetul,sau mosfetii trebuie sa poata disipa sute de W.Adica ar trebui folositi mai multe bucati in paralel.Desi se spune ca mosfetii pot fi conectati in paralel fara probleme,adevarul e altul.Am pus in paralel vreo 8 IRFZ48,cu cate-o rezistenta de 0,05ohmi in sursa,pe care am masurat tensiunea.Asta ca sa pot masura curentul prin fiecare.Am polarizat GS cu o tensiune reglabila,am conectat drena la 12V ,am modificat tensiunea GS si am obtinut o rezistenta reglabila.Dar curentul nu s-a distribuit egal prin mosfeti;tensiunile masurate pe rezistentele din surse,teoretic trebuiau sa fie egale.Practic nu erau..iar diferentele nu erau mici.Curentul nu se distribuia in mod egal prin cei 8 mosfeti.Morala...trebuie folosit un mosfet teapan,de sute W putere disipata,foarte scump,sau mai multe bucati de cca 100W,genIRFZ48,ieftini,comandati insa fiecare de un operational care sa monitorizeze curentul prin fiecare.Spre exemplu un LM358 ar putea comanda doi mosfeti..Daca vrei 1KW,presupunem ca rezistenta va disipa 500W,restul va trebui disipat de mosfeti.Adica minim vreo 6 IRFZ48 si 3 LM358. Eu cred totusi ca o putere totala de cca 500W,e suficienta pt o sursa ATX. Link spre comentariu
vergil Postat Noiembrie 13, 2012 Partajează Postat Noiembrie 13, 2012 Cam descurajant . Cheltuiala mare . Multumesc . Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 13, 2012 Partajează Postat Noiembrie 13, 2012 Un LM358 e un leu,un IRFZ48 cca 2lei...Presupunand ca ai radiatorul.... Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Noiembrie 13, 2012 Partajează Postat Noiembrie 13, 2012 Cu o rezistenta in drena mosului si configutarie de scc e ok ...[attachment=0]untitled.pdf[/attachment]Pt PWM alege unul cu 555 (sch pe net ,fa-o pe iai colorata) .Alimentarea PWM la 12V separat ,prin transformator la 50Hz. Link spre comentariu
vergil Postat Noiembrie 13, 2012 Partajează Postat Noiembrie 13, 2012 Cu o rezistenta in drena mosului si configutarie de scc e ok ... Link spre comentariu
Flor Postat Noiembrie 13, 2012 Partajează Postat Noiembrie 13, 2012 Eu am fost un copil sarac, atat de sarac incat* ...am cautat metode cat mai ieftine ca sa imi satisfac atat pasiunea cat si cerintele. Apoi schemele unor firme celebre, Bosch, de ex, mi-au confirmat proverbul ca maestri se recunosc dupa ce stiu sa faca cu lucruri putine.Dupa o introducere atat de pompoasa, hi, hi, va intreb cat va costa un comutator mecanic, clasic, care sa bage/scoata in /din circuit niste rezistente de sarcina clasice.. .De ex o rezistenta de 1 Ohm pusa pe bara de 5V va "suge" si va disipa 5W..Iar prin comutatorul respectiv vor trece 5A. Asa ca unul care are o sectiune de 10A va face fata cu brio..Daca pui 2 sau 3 o sa variezi consumul destul de bine, adica cu cate 3*5=15A. Daca imi spune cineva ca o sursa incarcata cu 5+15=20A pe un tester, nu va merge cand va fi montat intr-un sistem, ...va trebui sa imi si dovedeasca contrariul..Evident ca testerul va "suge" initial macar 5A, ca sursa sa nu debiteze in gol..Aceiasi idee, adica niste comutatoare de putere, se poata aplica si pt bara de+12V, etc..De aceea nu cred ca merita complicatiile cu MOS-i, PWM , etc..Da, se pot realiza, e ceva didactic, foarte frumos, dar eu mi-am folosit testerul rezistiv vre-o 12 ani fara nicio problema. Leg sursa testata de mufa si gata...Merge sau nu.Pe cand un tester MOS-at necesita si alta sursa de alimentare alta priza, etc, cea ce mie mi se pare o complicatie inutila.....Acuma fiecare cu gustul lui...* ma rog, proverbul era cu un alt final... Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 13, 2012 Partajează Postat Noiembrie 13, 2012 Un comutator e cat un mos-fet Varianta cu PWM nu e prea buna,tocmai din cauza impulsurilor,al caror curent de varf tot ala maxim e! Link spre comentariu
Flor Postat Noiembrie 13, 2012 Partajează Postat Noiembrie 13, 2012 Corect, un comutator de putere, adica de 10A, e destul de mare. Dar nu necesita radiator, ventilator de racire, etc..In plus se poate gasi prin cutia cu "maimute", sau capa gratis.moka@free... Link spre comentariu
Vizitator DimaAngelo Postat Noiembrie 13, 2012 Partajează Postat Noiembrie 13, 2012 @DimaAngelo -dar vad ca sursa e chiar bine facuta: are toate filtrele pte 220,pfc activ,radiatoare decente (alea pt pfc mi se par cam micute,insa), racire cu ventilatoare de 80mm! Trebuie sa gasesc si un zener de 18v si o sa va spun daca pleaca ventilatoarele. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum