Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Depanare surse ATX ( scheme si documentatie )

nosferatu

Postări Recomandate

O sursa cu armonici inferioare -un condensator cu ESR marit sau un traf cu miezul spart/fisurat sant probabilele cauze ;in el exista mai multe surse secundare . Sant si pe placa de baza din calculator .

Link spre comentariu

@vfp_mihai -aia da sursa! FSP e Fortron,care e firma bunaSi sursa aia are cam aceleasi piese ca si modelele de 3-400WDar dupa atata timp,ar trebui verificati bine toti condensatorii

Link spre comentariu

mersi mult de raspuns , intradevar ar trebui verificati dar deocamdata merge , ok stiu nu merg pe varianta las ca merge si asa , in schimb vara cand e prea cald in casa sursa modifica turatia ventilatorului si o aud cum lucreaza, sper sa numi faca probleme . (as schimba condensatorii dar s-ar putea sa pun altii de o calitate inferioara , piesele care se fabrica acum lasa de dorit)consider ca o buna ventilatie cu ajutorul coolerelor e bine venita chiar daca produc ceva zgomot ,prelungeste viatza sursei si nu numai .o seara buna la toti .

Link spre comentariu

Ma bate gandu sa-mi fac un dispozitiv de testat surse , cu rezistente de sarcina pe care sa aplic tensiunea variabil ,cu ajutorul unor tiristori . Detin niste tiristori T22 , romanesti , 22A/800v . Intrebarea e daca ar fi suficient ca amperaj ?A doua intrebare , as putea sa le fac deschiderea variabila ,la doi tiristori in acelasi timp , daca da , cum ?Nu vreau sa cumpar triace si altele , fiindca nu stiu daca renteaza in cazul meu . As vrea sa fac cu ce am prin garaj .Va multumesc anticipat .

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Nu poti folosi tiristori la iesirea unei surse.Tiristorul odata amorsat,oricat de scurt ar fi impulsul de comanda,va ramane deschis.Pentru a se bloca trebuie intrerupta alimentarea.La ceea ce vrei sa faci se preteaza mult mai bine mosfetii.Referitor la ideea ta,cred ca s-ar putea face o rezistenta de sarcina,de mare putere,poate chiar un KW,folosind bipolari sau mosfeturi de putere,montati pe un radiator capabil sa disipe puterea respectiva.Folosind de ex mosfeti,s-ar putea face o rezistenta variabila de la zecimi ohmi,pana la ohmi sau zeci ohmi.Rezistenta s-ar putea regla simplu,cu un potentiometru.

Link spre comentariu

Se pot folosi si tiristorii dar sch devine prea complicata (+ condensatoare ,bobine ,diode) .Ai auzit de resouri ce se folosesc la surse ?Cumperi o sprirala de nichelina de la electrice( ~5lei) , o masori si inmultesti cu 12/230 -asa obti mai multe rezistente de 12V pe care le pui in paralel si obti aceeasi putere ca si la 230.Daca folosesti si MOS-uri se cheama ca ai un tester adevarat.

Link spre comentariu
Vizitator DimaAngelo

Am o sursa Linkworld model LPG6-430WP (cu 2 ventilatoare) in care mosfet-ul (PFB 2N60) a facut explozie suficient cat sa pulverizeze (sub el) pur si simplu doua rezistente si o dioda din care nu am reusit sa recuperez decat piciorusele din cablaj. Pe partea cealalta a radiatorului am mai gasit un tranzistor (de fapt numai jumatate din el, in capsula de plastic ca la BC171) iar in zona condensatorilor cei mari am gasit intrerupta o rezistenta mare de culoare roz cu culorile galben, violet, auriu, auriu. Integratul sursei este LPG-899. Pe placa, in locul celor doua rezistente si dioda am reusit sa citesc dupa ce am curatat, R8, R9 si ZD1 iar sub rezistenta cea mare roz R4 (cred, pentru ca 4 ala este scris mai indoit si seamana cu 1). Tranzistorii care sunt pe radiator cu mosfet-ul sunt 13009.Singura schema pe care am gasit-o cu LPG-899 este de la Powerlink LPJ2-18 in care Q4 (cel ca BC171) este 2222A, R8=39ohmi, R9=47Kohmi, ZD1=zener de 18v si problema care m-a bagat in ceata este R4 care in schema este 1R8 iar pe ea este codul culorilor pe care l-am trecut mai sus si care ar fi 4R7.Va rog, daca ma puteti ajuta cu schema sursei sau cu valorile pieselor arse pentru ca asa cum nu coincide R4 s-ar putea sa nu coincida nici celelalte si sursa (banuiesc) fiind proiectata pentru o putere mai mare decat cea din schema lpj2-18, sa nu o ia razna cu alte valori.Sau orice alt sfat, primesc cu placere pentru ca pana acum depanarea surselor atx s-a rezumat la inlocuit electrolitici umflati si gresat ventilatoare. As pune si poze, ca am facut dar nu stiu cum.Multumesc anticipat si s-auzim de bine.

Link spre comentariu

fotografii cu interiorul mai detaliate se poate? ca cei experimentati sa presupuna conponentele, la tine e dusa sursa de stanby. Ca in sursele cu LPG-899 elementele de comutare sunt bipolari evident in topologie alf bridge. Lpg-899 e echivalent WT7520.Mergi pe ce spune tyc.

Link spre comentariu

@Vlad Mihai majoritatea banalitatilor ATX ( nu doar cele cu LPG-899 ) au bipolari la sursa principala si majoritatea au aceasta sursa in configuratie semipunte, asta nu este un secret si nici o noutate pentru nimeni.@DimaAngelo tranzistorul 2N60 este un mosfet des folosit la sursa auxiliara de la ATX-uri, ce de 5Vsb, care sursa de obicei este una flyback, si eu am patit treaba asta cu mosfetul explodat la propriu si distrugerea componentelor de langa el, solutia in cazul in care nu poti posta pozele poate fi analizarea altor scheme cu auxiliar macar asemanator ca si schema cu cel de la sursa ta, identificarea componentelor corespunzatoare celor ale tale si inlocuirea lor si cu ajutorul unui osciloscop vizualizarea comenzii pe traf in secundar, daca unda arata curat si nu-s zgomote nedorite sau caldura excesiva atunci poate fi ok.

Link spre comentariu

.Cumperi o sprirala de nichelina de la electrice( ~5lei) , o masori si inmultesti cu 12/230 -asa obti mai multe rezistente de 12V pe care le pui in paralel si obti aceeasi putere ca si la 230.Daca folosesti si MOS-uri se cheama ca ai un tester adevarat.

Bun . Cum as putea . O idee , ceva , un linc , cu alte cuvinte o shema .Chiar si cu bipolari cum zice ,,@pisica matache", poate e mai la indemana . De facut rez nu e o prb .Multunesc .
Link spre comentariu
Vizitator DimaAngelo

Tot respectul pentru voi, nici nu am postat bine si ati si venit cu raspunsuri la problema mea.Sper sa-mi iasa si sa atasez si ceva poze.Aceasta e pacienta post-58556-139829521534_thumb.jpgAici s-a intamplat deflagratia post-58556-139829521546_thumb.jpgSi asta e rezistenta post-58556-139829521554_thumb.jpgLa Q4 am pus un 2222A.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări