Vizitator Postat Octombrie 25, 2012 Partajează Postat Octombrie 25, 2012 La o sursa cu integratul necunoscut am lucrat dand comanda on repetata pt orice oscilograma doream sa vizualizezSimetria comenzii se vede foarte bine in colector tranz drivereCa sa am si mai multa informatie scot un capat al cond de cuplaj de 1micro/250v iar in loc de primar forta pun o rez de 330ohm/100w.Vizualizez semnalul intre tranzistori forta care da o informatie despre simetria comenzii.Se poate folosi un bec de 220v in loc de rezistenta Link spre comentariu
mihun70 Postat Octombrie 27, 2012 Partajează Postat Octombrie 27, 2012 Salut!transformatorul dintr-o astfel de sursa ATX stie careva ce tensiuni/curenti debiteaza?se poate folosi in tehnica doar transformatorul si puntea redreseoare? Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 27, 2012 Partajează Postat Octombrie 27, 2012 La ce anume doresti sa-l folosesti? Link spre comentariu
mihun70 Postat Octombrie 27, 2012 Partajează Postat Octombrie 27, 2012 La ce anume doresti sa-l folosesti?Amplificare audio,chitara sau sistem 2.0 boxe de 12 w 4 ohmi Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 27, 2012 Partajează Postat Octombrie 27, 2012 Ma gandeam eu ca asta vrei sa faci... nu merge, traful din sursele ATX este conceput pentru sursele in comutatie, astfel incat numai acolo poate fi folosit. Link spre comentariu
mihun70 Postat Octombrie 27, 2012 Partajează Postat Octombrie 27, 2012 Am inteles ca sursele astea in comutatie,nu ar fi o idee buna pentru alimentarea amplificatoarelor audio,ca baga zgomot...despre ce zgomot e vorba? Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Octombrie 27, 2012 Partajează Postat Octombrie 27, 2012 Unul pe frecvente ridicate care nu le auzi (50kHz) dar armonicile inferioare pot cauza intarzieri pe calea de sunet ;acestea pot fi eliminete print-o realizare ingrijita si corecta a sursei. Link spre comentariu
mihun70 Postat Noiembrie 1, 2012 Partajează Postat Noiembrie 1, 2012 Dar pentru o sursa de tensiune in comutatie,s ar putea folosi?cum pot debita transformatoarele astea asa mici puteri asa mari?sau din cauza ca is mai multe?(poate explica cineva pe scurt cum functioneaza astea) Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Noiembrie 1, 2012 Partajează Postat Noiembrie 1, 2012 Frecventa de lucru foarte mare! Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 1, 2012 Partajează Postat Noiembrie 1, 2012 @mihun70 orice transformator functioneaza numai in CA ( Curent alternativ ), asta inseamna ca tensiunea este de fapt un soi de lant de impulsuri, la retea frecventa lor este de 50Hz, si pentru ea este nevoie de transformatoare mai mari, formulele de calcul pentru traful de retea se gasesc la celalalt topik, in fine cu cat frecventa acestor impulsuri creste cu atat puterea pe care un anumit miez magnetic este capabil sa o disipe/transfere este mai mare si numarul de spire per volt necesar este mai mic de aceea se pot folosi trafuri mult mai mici, in comutatie se folosesc miezuri magnetice din ferita care material este mult mai performant decat tolele alea de FeSi, poate functiona la frecvente mari/foarte mari, avantajele astea ( destul de semnificative incat SMPS-urile sa domine copios sursele comerciale la majoritatea aparatelor ) vin la un anumit pret, si anume o complexitate mult sporita, daca la o sursa liniara spre exemplu este suficient un traf de retea la tensiunile necesare, o punte redresoare si electrolitic/electrolitici pentru filtrare, in schimb la comutatie complexitatea este mult sporita si necesita un nivel de cunostinte destul de vast cumulat cu suficienta experienta in domeniu. Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 1, 2012 Partajează Postat Noiembrie 1, 2012 @marian -de fapt lucreaza in impulsuri,adica si in cc pulsatoriu,nu numai in ca Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 1, 2012 Partajează Postat Noiembrie 1, 2012 Probabil ca m-am exprimat eu gresit situatie in care imi cer scuze, Ideea oricum se subantelege, si ca un exemplu traful EI33 de pe la sursele ATX cu o sectiune utila a miezului de aproximativ 120mm^2 (1,2Cm^2 ) pentru frecventa de 50Khz poate fi folosit la o sursa in comutatie de pana la 300W, la frecventa retelei pentru aceeasi putere este necesar un miez magnetic de aproximativ 19Cm^2, diferenta dupa cum se poate vedea este mai mult decat evidenta. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Noiembrie 1, 2012 Partajează Postat Noiembrie 1, 2012 Pe scurt ,gabaritul trafului e invers proportional cu frecventa . Link spre comentariu
costi75 Postat Noiembrie 2, 2012 Partajează Postat Noiembrie 2, 2012 SalutAm si eu o sursa Deluxe de 400w,cu TL494 si LM339(chinezarie...nici filtru de retea nu are,au tras fire peste ),care fluiera cand o alimentez.Sursa functioneaza bine in rest,are tensiunile ok.Suspectez sursa auxiliara de fluierici,pentru ca face zgomot de la prima conectare,fara sa pun firul verde la masa.Am scimbat condensatorii din ambele tensiuni(5v,12,) din sursa mica si am verificat la "o prima mana" cam tot ce tine de ea dar fluiericiul nu a disparut.Sursa auxiliara este cu doua tranzistoare,unul mic(nu am vazut ce este) si un mos SSS2n60,optocuplor,TL431... Are cineva idee de ce n-o mai termina cu fluieratul asta ? Multumesc! Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Noiembrie 2, 2012 Partajează Postat Noiembrie 2, 2012 Daca ai zici ca ai probleme in auxiliara schimba toti condici . Cuvantul de de baza e 'toti' ;fluieratul se poate datora unui/unor condici dezalorizati sau unui miez spart. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum