Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Depanare surse ATX ( scheme si documentatie )

nosferatu

Postări Recomandate

Vizitator smilex

E ok, tensiunile acelea pot fi asigurate din alta configuratie pacalind protectia, dar ar fi bine pentru tine sa-ti dai seama ce a avut, in plus, este obligatoriu daca PC-ul tau foloseste cei 3,3V. La prima vedere din schema lipseste ceva. Cei 3,3 nu se asigura din TL ci comanda TL-ul. Trebuie cumva obtinuti din catodul D13 si filtrati. Lipseste schema.

Link spre comentariu

M-am tot uitat pe placa si din cate vad am desenat bine schema, adica nu am omis nimic, si consultand alte scheme de atx-uri am gasit ca acel punct 3,3Vs merge mai mult sau mai putin direct la iesirea principala de 3V3, adica uneori direct alteori cu rezistenta mica si mi-am zis...ceva lipseste de pe placa...si totusi nu am gasit contact imperfect, nu am gasit traseu intrerupt sau componente lipsa, apoi am consultat alte surse functionale pe care le am, mai precis cablarile si am observat ca punctul ala 3,3VS are intr-adevar cabul lui asa cum se intampla si aici doar ca merge direct pe unul din cablurile de 3V3 portocalii, este unit cu el la mufa principala care se conecteaza pe placa de baza si probabil asa a fost cazul si cu sursa asta, dar nu inteleg cu ce ajuta sa se faca asta ca ori daca era un strap pe placa ori un cablu lipit pe portocaliu la mufa mare tot aia e...sau ma insel?

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Este posibil ca acel punct de studiu a 3,3 sa se faca de pe placa pc ca preventie pentru caderile de tensiune de pe fir, eu n-am intalnit asa ceva. Uneste tu cu un sunt cei 3,3 de putere cu cei 3,3 de pe ramura in cauza. Sau daca PC-ul tau foloseste 3,3V (al meu nu), il poti lasa asa urmarind ca uniunea ramurilor sa se petreaca pe placa. Uite si cauza problemelor tale...Revin, poate nu ne intelegem...post-1-139829466735_thumb.gifPunctul A este traseul de forta, punctul B este ramura de pe care se citesc cei 3,3V. Cumva A trebuie sa ajunga la B dar A ar trebui filtrat in prealabil. Poate ca lipseste ceva in zona aceea.

Link spre comentariu

Am primit acum de la prietenul ce imi daduse placa, si cablurile si spre marea mea bucurie sunt intacte, de fapt lipseste una din cele 2 iesiri periferice ( cele pentru HDD si unitati optice ) dar nu-i bai ca pun de la alta sursa, in schimb mufa principala are toate cablurile intacte si intr-adevar cablul de la 3,3VS ( portocaliu dar ceva mai subtire decat celelalte ) vine montat direct pe unul din iesirile principale de 3v3 in coltul mufei, adica punctul din schema mea 3,3Vs are borna de cablu pe placa si vine conectat prin acest cablu mai subtire direct pe iesirea principala de 3v3, pe unul din cablurile portocalii, pun link catre o poza a mufei AICI.

Si vorba ta, iata sursa problemelor mele, daca amicul meu mi-ar fi dat si cablurile din prima scapam de atatea dureri de cap, si culmea am reusit sa pun la punct cam tot ce era mai principal si ma lovesc de o chestie asa de simpla...dezamagitor :jytuiyu

Acum urmeaza sa montez toate cablurile la loc pe placa apoi teste si ca veni vorba de subiectul teste, accept orice sugestie din acest punct de vedere in limita posibilitatilor pentru a ma lamuri cam ce poate sursa asta si daca poate fi folosita la alimentarea PC-ului.

LE: Din cate vad pentru un bun echilibru al tensiunilor, fiecare iesire trebuie incarcata in mod relativ egal in felul asta spre exemplu am testat sarcina rezistiva de aproximativ 3A pe fiecare iesire si 3V3 pare imun la sarcina asta ( nu scade deloc ), doar 12 si 5 scad cateva zeci de mV.

Link spre comentariu

Imi cer scuze pentru dublu post, am postat gresit in finalul mesajului anterior si am obervat prea tarziu si nu mai pot modifica, este referitor la testele pe sarcini, sarcinile au fost de 5A pe fiecare iesire simultan ( sectiuni de rezistenta de resou de 2,4Ohm; 1 Ohm si 0,7 Ohm ) si 3v3 nu se modifica deloc, la fel nici 5V, doar 12v scade cu ceva mai mult de 100mV, ceva pareri? este ok? :nas:

Link spre comentariu
Vizitator smilex

E bine. Poti mari sarcina sa vezi limita de putere daca l-ai impachetat si ventilatorul functioneaza, si mai fa cate un scurt. Dar e ok, pune-o pe PC daca e mai buna decat ce ai.

Link spre comentariu

Am folosit sarcini de 15A simultan pe fiecare iesire si am masurat tensiunile, +3,3V scade de la 3,36 la 3,3V; +12V scade de la 12.37 la 12,2V iar +5V scade de la 5,14 la 5,1. Nu am tinut mult aceste sarcini deoarece rezistentele de sarcina se inrosesc foarte tare si la curentul asta se aude un mic zgomot in traf, un tiuit discret si nu vreau sa risc deoarece nu am montat sursa in carcasa si deci nici ventilatie fortata nu are, dar cred ca este bine, oricum radiatorul a ramas relativ rece la fel si capsulele tranzistorilor, si cred ca nu m-am inselat cand am zis ca sursa are potential. Inainte de montarea in carcasa voi face o comanda pentru electrolitici noi ( toti ), ceva tranzistori de putere de rezerva avand in vedere ca astia se comporta bine, mosfetul de la sursa auxiliara ca nu am avut 2N60 si am pus un altul cu o capacitate de intrare ceva mai mare si a trebuit sa maresc putin curentul pentru a compensa si a obtine o unda ok, ma gandeam si la un circuit de reglare automata a turatiei ventilatorului conform temperaturii si sa vad ce schema adopt. :nas:

Link spre comentariu

Eu abia acum am citit că, chiar a mers chestiunea. Eu mi-am făcut un montaj separat care asigură cele 3 tensiuni, şi cu care testez controlerele la surse şi ramurile forţă. :rade: Eu înseriam un NTC cu ventilatorul şi nu mă complicam cu alte montaje. :sparge: Sper că sursa în sine a meritat reparaţia şi timpul pierdut! Felicitări!

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Am vazut ca ai postat pe un topic paralel ceva. Vrei sa faci o experienta?Tensiunea de 3,3V se obtine separat din cea de 5V si deci nu intra in calcul. Dar incarca sursa cu 10A doar in 12V si masoara ce se petrece cu tensiunea de 5V in gol.

Link spre comentariu

Auch, asta a durut... :speriat La chestia aia cred ca a vorbit gura fara mine, normal ca 3v3 se ia din 5v, dar na, mai greseste omu....ce se intampla cu 5V cand incarci doar pe 12? pai stim amandoi raspunsul nu-i asa?

Link spre comentariu

LE: Din cate vad pentru un bun echilibru al tensiunilor, fiecare iesire trebuie incarcata in mod relativ egal...

De ce crezi ca am facut afirmatia aia? doar nu sa ma aflu in treaba :nas: , incarci doar o iesire, aceasta scade iar cealalta ramasa in gol va creste, e o chestie banala pe care o stie oricine a mesterit la ATX-uri :rade:
Link spre comentariu
Vizitator smilex

Doream sa-ti arat ca o incarcare asimetrica puternica nu influenteaza functionarea daca sursa e buna. Tensiunile sunt mediate, dar nu asta duce la o asimetrie a lor mai mica, asta face ca tensiunea de 12 sa scada in limite acceptabile iar cea de 5 sa creasca tot in limite acceptabile. Daca s-ar monitoriza tensiunea de 12, ea ar ramane fixa, dar cea de 5 ar creste cu mai mult de 0,24V (cazul tau). Dar unele surse au o variatie mai puternica si pot provoca intrarea in functie a protectiei. Insa sursele functioneaza normal oricat de asimetrica e sarcina (facand abstractie de protectie). Chiar pana la limita de putere sau curent (diode, conductoare, etc). Ceea ce duce la o variatie cat mai mica intre tensiuni este torul. Sau mai bine zis, calitatea lui. Nu e un simplu tor, e un traf, si in functie de cuplajul dintre bobine, sau inductanta de scapari, acea variatie poate fi mai mare sau mai mica. In cazul tau pare ok. Dar spuneai acolo de incarcare echivalenta la 5A pentru buna functionare, iar eu doream sa arat ca buna functionare se obtine si fara acea incarcare. Pur si simplu nu conteaza. Daca s-ar dori perfectionarea unei tensiuni, se poate monitoriza numai aceea iar cealalta ignorata (in limita eventualei protectii aferente). Totul poate functiona foarte bine in mod foarte asimetric.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări