Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Depanare surse ATX ( scheme si documentatie )

nosferatu

Postări Recomandate

Sa stii ca smilex a explicat cat se poate de clar care este rolul bobinei. Cauta prin subiectul 'totul despre surse' sa vezi cum sta treaba,inainte de a face afirmatii eronate.Iarasi incepem? :nebun:

Link spre comentariu

Daca ai fi citit,sigur nu ai mai fi pus aceasta intrebare.Lectura placuta: viewtopic.php?p=776359#p776359Si pe scurt,ca nu toti care-ti citesc mesajul vor citi si explicatia corecta

Aceasta inductanta, pe care o voi numi inductanta serie, nu are rolul de a reduce riplul sau alt rol aiuristic din cele ce am citit pe aici, ci acela de a inmagazina energie.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Am uitat cu desavarsire ce-am postat acolo, scopul era chiar o astfel de situatie. Multumesc pentru interventie Dr.L.

@Vlad Mihai Daca forma de unda ar fi cea prezentata de tine, inductanta ar atenua riplul. Dar tensiunea ce ataca inductanta este dreptunghiulara, avand o anumita umplere si o frecventa de doua ori mai mare decat a trafului. As zice ca cele mai interesante fenomene din sursa, se petrec tocmai in acea inductanta.

Link spre comentariu
Vizitator kartys

Va multumesc pentru raspunsuri.Intrebarea e care a fost cauza arderii acestei piese si daca prin inlocuirea ei sursa poate fi folosita fara probleme.

Link spre comentariu

Daca sursa are ventilator de 120mm,aproape nici nu raceste bobina aia.

Si daca s-a ars sarma de pe ea,iti dai seama ca a avut >150 grade. In conditiile astea,nici condensatorii de langa ea (tot la fel de prost raciti) nu mai sunt 100% intregi

Eu zic ca sunt aproape de adevar. Acum...

Ca sa reziste,ar trebui un miez cu o arie mai mare + sarma mai groasa,care sa aiba izolatia rezistenta la temperatura cat mai mare.

Vezi ca sunt mai multe bobine pe aceelasi miez

Pana la urma,cum ai determinat ca bobina e arsa?

@smilex -cu placere! Daca nu postai acolo functionarea pas cu pas a sursei,nici eu n-as fi stiut cum sta treaba :nas:

Link spre comentariu
Vizitator kartys

Bobina am vazut-o din ochi ca e arsa,sirma de cpru este un pic innegrita, iar cleiul ala( sau ce e ala) alb e ars. Am dus sursa la un service si persoana de acolo a spus acelasi lucru. Mi-a propus sa dea bobina cuiva sa o rebobineze, cu o sarma mai de calitate decat cea din fabrica (asa a spus mesterul). Eram curios sa vad daca se merita, daca pot folosi sursa fara probleme dupa reparatie,sau mai bine iau alta direct fara sa ma mai complic. Desi sursa nu este cine stie ce firma, saraca si-a facut datoria cu brio, de aproximativ 2 ani a mers fara probleme 15 ore din 24.

Link spre comentariu

Sursa nu e chiar chinezarie,e la un nivel ceva mai ridicat. Pe iesire pare sa aiba cam putini condensatori...ca un -,pe langa racireDaca merita s-o repari...de tine depinde.Eu ti-am zis cauza defectarii izolatiei si cum se poate remediaAcum,nu stiu daca restul sursei nu mai are alte probleme (in afara de condensatori).Poza de-ai pus-o,e poza fix cu sursa ta? Ca bobina din poza pare intacta

Link spre comentariu
Vizitator kartys

Nu, nu e poza cu sursa mea. A mea fiind la service nu ii pot face poza. In fine, am sa-l las sa o repare, pentru suma de 40 ron macar sa fie acolo de rezerva. Va multumesc tuturor pentru raspunsuri.

Link spre comentariu
Vizitator kartys

A reusit si a reparat sursa, a rebobinat bobina respectiva si merge. Ce mi se pare ciudat e tensiunea de pe linia de +5v vcch aratata de hwmonitor.Ce parere aveti?

post-68214-139829459365_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator kartys

Tensiunea minima - maxima este cea masurata. Da, vcore este corect, avand cool& quiet activat si pe modul balanced in power option,atat consuma procesorul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări